Týden v číslech

Foto: Gerd Altmann, Pixabay / CC0

Počet Britů v Česku. Schyluje se k rekordnímu fotbalovému přestupu? Rekordní počty cestujících na železnici. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
Pondělí

60 000

lidí začalo loni v Česku podnikat. Celkově se ale počet podnikatelů o 20 tisíc snížil, protože 45 000 lidí podnikání ukončilo. Vyplývá to z analýzy dat společnosti CRIF.

Úterý

68 500 000 000

korun navíc získala Česká republika z rozpočtu Evropské unie. ČR loni obdržela z unijního rozpočtu 119,9 miliardy korun a odvedla do něj 51,4 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem.

Středa

113 000 000

korun zaplatí anglický fotbalový klub West Ham United za hostování slavistického fotbalového záložníka Tomáše Součka do konce sezóny. Pokud se klub v Premier League zachrání, automaticky uplatní na čtyřiadvacetiletého hráče opci a za jeho přestup zaplatí Slavii Praha dalších 408 milionů korun.

Čtvrtek

182 000 000

cestujících přepravily během loňského roku České dráhy. To je o tři miliony víc než v předchozím roce. K nárůstu přispěly státní slevy pro studenty a důchodce, za které vyinkasovaly ČD 3,2 miliardy korun. Nárůst pasažérů zaznamenaly i soukromí dopravci jako Regiojet a Leo Express.

Pátek

8 332

Britů žilo podle údajů ministerstva vnitra na konci loňského roku v Česku. Proti červnu 2016, kdy se ve Spojeném království hlasovalo o odchodu z EU, se počet britských zaměstnanců zvedl víc než o třetinu. Vzrostl také počet Britů a Britek, kteří se rozhodli žít v ČR natrvalo. Zvýšil se o 55 procent.

Foto: Archiv Radia Praha Int.
Sobota

30

let funguje Ústav pro soudobé dějiny AV ČR. Spolu s ním byly před třemi desítkami let obnoveny Filozofický ústav AV a Historický ústav AV ČR.

Neděle

120

let od narození „ikony trempinku v Čechách“ skladatele Jarky Mottla si připomínají pokračovatelé trampské myšlenky. Autor stovek písní zemřel v roce 1986.