Týden v číslech

Foto: Policie ČR

Tragická střelba v ostravské nemocnici, výrazný růst listopadové inflace, útrata zahraničních filmových štábů. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Horia Varlan,  Flickr,  CC BY 2.0
Pondělí

2021

Do května roku 2021 by se měly v Česku přestat používat některé druhy jednorázových plastových výrobků, například příbory či brčka. Cílem opatření je snížit množství plastového odpadu. Členské země EU také mají přijmout kroky, aby výrazně snížily užívání plastových obalů na potraviny a nápoje, pro které zatím neexistují náhradní obaly.

Úterý

6

mrtvých a tři zraněné si vyžádal úterní střelba v ostravské fakultní nemocnici. Ve čtvrtek se počet mrtvých zvýšil na sedm. Oběťmi byli pacienti traumatologické ambulance. Pachatel, který byl několik hodin na útěku, spáchal sebevraždu. Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii ČR. Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé.

Středa

3,1 procent

Foto: Policie ČR
činí meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu. Je to nejvyšší meziroční zdražení zboží a služeb od října 2012. Na vývoji se podepsaly zejména ceny potravin a nápojů, vyšší nájemné a dražší elektřina. Analytici vidí překvapivé překročení tříprocentní hranice jako jednorázovou záležitost.

Čtvrtek

10,68 milionu

dosáhl počet obyvatel Česka. Za letošních devět měsíců se zvýšil o 31.400. Kladně se na tom podepsala zejména zahraniční migrace. Ze zahraničí se do Česka přistěhovalo 49.200 lidí, naopak 19.300 ze země odešlo. Mezi přistěhovalými i vystěhovalými dominovali Ukrajinci. Na druhém místě skončili Slováci následovaní občany Rumunska a Ruska.

Pátek

31.463 Kč

by měla činit minimální důstojná mzda v Česku, aby stačila na pokrytí potřeb i na volný čas a menší spoření. V Praze je to kvůli vyšším nákladům 36.850 korun. Polovina lidí však na tuto mzdu nedosáhne. Jsou mezi nimi i nižší úředníci z radnic, pracovníci v sociálních službách, vysokoškolští učitelé, kuchaři ve školách či divadelníci a filharmonici.

Sobota

9 miliard

Foto: Chris Greene / Stock.XCHNG  (christgr)
utratí letos v Česku zahraniční filmové štáby. Částka je téměř dvojnásobná proti loňsku. I když ČR poskytuje jednu z nejnižších pobídek v Evropě, která činí 20 procent, přesto eviduje mimořádný zájem o natáčení. Díky zájmu filmařů dosáhl loni český audiovizuální trh rekordních tržeb 8,2 miliardy korun.

Neděle

1/5

vysokoškolských studentů v ČR se bez potíží domluví jen česky. Polovina umí jediný cizí jazyk, dva a více cizích jazyků ovládá zhruba 28 procent. Nejlépe jsou na tom studenti informatiky a humanitních věd, naopak nejhůře v zemědělských či pedagogických oborech. Vyplynulo to z průzkumu Eurostudent VII, ve kterém letos odpovídalo zhruba 19.400 studentů z ČR. Čeští vysokoškoláci také podle průzkumu málo jezdí na studijní pobyty do zahraničí.