Týden v číslech

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, foto: Ian Willoughby

Nový teplotní rekord, zahájení Festivalu ve Varech, rekordní tržby tuzemských automobilek. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech,  foto: Ian Willoughby

Pondělí

557 000 000

Ilustrační foto: Nátan Rusnok,  Pixabay / CC0
korun činily výdaje ze státního rozpočtu na sociální dávky. Meziročně vzrostly téměř o 27 miliard. Tvořily tak téměř dvě pětiny celkových výdajů rozpočtu. Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu za loňský rok. Celkové výdaje státního rozpočtu loni meziročně vzrostly o 121 miliard.

Úterý

- 51%

dělá pokles přímých zahraničních investic. Hlavním důvodem je nedostatek pracovníků a rostoucí mzdy. Vyplývá to z průzkumu atraktivnosti Evropy pro zahraniční investory společnosti EY.

Středa

38,9

Meteostanice v Doksanech,  foto: archiv ČHMÚ
Česko má nový teplotní rekord pro měsíc červen. Meteorologové ho naměřili v Doksanech na Litoměřicku. Teplotní rekordy pro 26. červen byly překonány na více než 90 procentech dlouhodobě měřicích stanic, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Čtvrtek

1 102 000 000

korun je nový rekord tržeb tuzemských automobilek. Podle expertů odvětví zřejmě dosáhlo vrcholu. Proti předchozímu roku, kdy byl růst sedmiprocentní, tempo výrazně zpomalilo. Letos zástupci Sdružení automobilového průmyslu očekávají stagnaci.

Pátek

54.

Julianne Mooreová a Bart Freundlich,  foto: ČTK / Slavomír Kubeš
ročník Filmového festivalu v Karlových Varech odstartoval snímkem Po svatbě, který osobně uvedla držitelka Oscara Julianne Mooreová se svým chotěm, režisérem a scénáristou Bartem Freundlichem. Mooreová obdržela od ředitele festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Sobota

30

let uplynulo od zveřejnění petice Několik vět. Text zazněl na vlnách rozhlasové stanice Svobodná Evropa, v tisku poprvé petice vyšla v letním čísle samizdatových Lidových novin.

Neděle

20.

výročí od významného úspěchu české expedice "Hatun Mayu 99 - K pramenům Amazonky". Jako první na světě lokalizovala dva prameny největší řeky světa, změřila jejich délku a určila jejich nadmořskou výšku