Týden v číslech

Ilustrační foto: Kristýna Maková

Rostoucí průměrná mzda, více než tři stovky zásahů hasičů kvůli bouřkám a legendární primátorky. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

50 900 000 000

činil ke konci května schodek státního rozpočtu. Před rokem skončilo hospodaření státu ve schodku 23,1 miliardy korun. Meziroční srovnání je podle ministerstva financí ovlivněno mimo jiné tím, že loni Česko ještě čerpalo závěreční platby z unijního programu na období 2007 až 2013.

Úterý

32 446

korun je aktuální průměrná hrubá mzda v Česku. Meziročně tak vzrostla o 7,4 procenta. Tahounem růstu byly zejména vyšší platy státních zaměstnanců. Nejvíce si lidé polepšili v Olomouckém a Středočeském kraji.

Středa

1 267

vyhlášených osobních bankrotů za květen. To je nejvíce za poslední rok.

Čtvrtek

300

zásahů podnikli hasiči kvůli silným bouřkám. Nejvíce výjezdů zaznamenali v Praze a Středočeském kraji. Většinou odčerpávali vodu ze sklepů, kanálů a komunikací, odklízeli naplavené bahno a odstraňovali popadané stromy.

Pátek

10,7%

Ilustrační foto: Kristýna Maková
dělá meziroční růst tržeb stavebních firem, které tak vydělaly 502 miliard korun. Z nové výstavby patřilo loni v Česku 34,3 procenta inženýrským stavbám, což jsou například silnice, železnice nebo mosty. Následovaly výrobní nebytové budovy (24,3 procenta) a bytové budovy (20,4 procenta).

Sobota

80

let uplynulo od smrti průmyslníka Josefa Sodomky staršího, zakladatele pozdější továrny Karosa ve Vysokém Mýtě. Narodil se v roce 1865.

Neděle

106.

ročník pražských primátorek. Soutěž patří k nejproslulejším v Česku. Vůbec první „Primátorský Závod Osmiveslic o čestnou putovní cenu městské rady královského hlavního města Prahy“ se konal v neděli 19. června 1910 o 11. hodině dopolední. Startérem byl Karel Reisner a vůbec prvním vítězem se v souboji 3 lodí stal VK Slavia.