Týden v číslech

Foto: kropekk_pl / Pixabay

Zvažované zdanění internetových gigantů, Česko jako nejatraktivnější země pro firmy v Evropě a výročí pražské hvězdárny. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: kropekk_pl / Pixabay
Pondělí

148

dní budou letos Češi pracovat na stát. Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 28. května, loni to bylo 22. května. Meziroční zhoršení zavinilo podle institutu především zpomalení hospodářského růstu.

Úterý

7%

digitální daň pro internetové giganty jako je Facebook nebo Google chce zavést vláda. Podle konzervativního odhadu Ministerstva financí by nová daň mohla do státního rozpočtu ročně přinést pět miliard korun. Účinnost zákona úřad odhaduje na polovinu roku 2020.

Slavkovský les,  foto: Stephan Loh / Creative Commons 3.0 Unported
Středa

1

Česko má v Evropě nejvýhodnější podmínky pro rozšiřování výroby, resp. přemístění provozů globálních výrobců. V celosvětovém žebříčku je ČR na pátém místě. Nejlepší podmínky nabízejí Čína, USA a Indie. Vyplývá to z výsledků studie realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield, ve které hodnotila 48 zemí.

Čtvrtek

-30 000 000 000

dělá propad státního rozpočtu za první čtyři měsíce roku. V minusu je poprvé od roku 2013.

Pátek

45

let je Slavkovský les Chráněnou krajinnou oblastí.

Štefánikova hvězdárna | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International
Sobota

90

let slouží Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně veřejnosti. K pozorování oblohy slouží několik dalekohledů, z nichž se největší oblibě těší ten největší se třemi refraktory pod hlavní kopulí.

Neděle

5.5.1945

Květnové povstání českého lidu - významný den ČR.