Týden v číslech

Rekordní pomlázka v Pelhřimově, foto: archiv Agentury Dobrý den

Unikátní ušní operace, pokles výroby aut a stoleté výročí vzletu prvního československého letadla. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

583

Rekordní pomlázka v Pelhřimově,  foto: archiv Agentury Dobrý den
centimetrů měří pomlázka z osmi prutů, která je k vidění v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Úterý

80%

sluchu nahradí ušní implantát, který dali brněnští lékaři dvanáctiletému chlapci do kosti lebky. Šlo o první takovou operaci v Česku.

Středa

-3,8%

Meziroční výroba osobních aut za 1. čtvrtletí klesla na 363 052 vozů. V největší automobilce Škoda Auto produkce klesla o tři procenta na 231 280 automobilů. Rostla naopak produkce nákladních aut, autobusů i motocyklů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Ve druhém pololetí očekává návrat výroby k růstu.

Čtvrtek

3 780 000

Krkonošský národní park,  foto: Magdalena Kašubová
lidí navštívilo podle aktuálních informací loni Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo. KRNAP se tak řadí v přepočtu na plochu i v absolutních číslech k nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě.

Pátek

90

První promítání zvukového filmu v Československu se odehrálo 26. dubna 1929 před zraky diváků kina Alhambra v Ústí nad Labem. Speciální promítací stroj do města dovezla rodina továrníka Schichta, který také promluvil z plátna. Projekci přihlížela nejen ústecká smetánka, ale i hosté z Prahy.

Sobota

100

Dvojplošník Bohemia B-5,  foto: Michal Louč,  CC BY-SA 3.0
let si připomínají v Borech u Plzně od vzletu prvního letadla československé výroby. Šlo o dvojmístný dvojplošník Bohemia B-5.

Neděle

50

let uplynulo od zvolení Alexandra Dubčeka předsedou Federálního shromáždění Československa; funkci zastával do 15. října 1969.