Týden v číslech

QSL card 2017 - Electric tram on Charles Bridge in years 1905–1908, photo: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Rostoucí ekonomika, zhoršující se svoboda tisku i výročí jízdy první elektrické tramvaje. Téměř každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Josef Somr  (vlevo) v pohádce Tři veteráni,  foto: Česká televize
Pondělí

85.

narozeniny oslavil oblíbený herec Josef Somr. První divadelní roli si zahrál před více než šedesáti lety. Ztvárnil ale také řadu nezapomenutelných filmových postav – třeba v pohádce Tři veteráni nebo filmech Jiřího Menzela včetně Oscarových Ostře sledovaných vlaků.

Úterý

13.

nejrychleji rostoucí ekonomikou EU je Česko. Z pohledu ekonomické úrovně byla Česká republika podle ředitele ČSÚ Rojíčka na 89 procentech úrovně EU.

Středa

16

Tramvaj na Karlově mostě v letech 1905-1908,  foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy
osob s vazbami na Česko podezírá policie, že jsou zahraniční bojovníci. Vyplývá to ze zprávy o projevech extremismu a předsudečné nenávisti v roce 2018, kterou zpracoval odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Čtvrtek

40.

místo patří České republice v aktuálním žebříčku hodnotících svobodu tisku. Každoročně ho sestavuje mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic. Oproti loňsku se Česko propadlo o 6 příček, je ale před Spojenými státy, které spadly ještě níž.

Pátek

-1,3

stupňů Celsia je nejnižší naměřená teplota pro 19. duben. Takto mrazivý den naměřili meteorologové v Klementinu v roce 1938.

Foto: Jana Šustová
Sobota

120

let uplynulo od první zkušební jízdy první elektrické tramvaje v Plzni; postavila ji firma Františka Křižíka.

Neděle

50

dní zbývá do Letnic. Slavnostmi Seslání Ducha svatého definitivně vyvrcholí Velikonoce.