Týden v číslech

Lipno, foto: Rene Cortin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Češi letos většinou plánují strávit dovolenou v Česku, mimořádný zájem je o dotované poukazy do lázní. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

90,6

Foto: Pixabay,  CC0

litru pitné vody na osobu spotřebují české domácnosti. Objem vody fakturované domácnostem se tak loni meziročně zvýšil o 1,4 litru. Číslo mírně narůstá od roku 2014.

Úterý

7,8%

je odhad propadu české ekonomiky za letošní rok podle propočtů Evropské komise. To je výrazně více, než se původně předpokládalo. Příští rok by se hrubý domácí produkt Česka měl zvýšit o 4,5 procenta, i to je však o půl bodu méně než při jarním odhadu, uvedla komise.

Středa

75.000

Foto: Pavel Kudrna,  archiv ČRo

poukazů na státem dotovaný pobyt v tuzemských lázních bylo staženo zájemci k tomuto datu. Program byl oficiálně spuštěn 1. července. Obsahuje voucher na slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince

Čtvrtek

3 500 000

Bezpečnostní opatření v Limě,  foto: archiv peruánského ministerstva obrany,  Flickr,  CC BY 2.0

korun věnovala Česká republika Limě na boj proti koronaviru. Hlavní město Peru za peníze nakoupí roušky, jednorázové rukavice, rychlotesty či potravinové balíčky pro nejchudší. V Peru je už více než 312.000 nakažených. S covidem-19 dosud v zemi zemřelo více než 11.000 lidí, za poslední měsíc je to v průměru 180 obětí denně.

Pátek

3,3 %

činí růst inflace za červen. Zdražovaly hlavně potraviny a bydlení, ale dražší byl i alkohol a tabák.

Sobota

34%

Foto: Steve Buissinne,  Pixabay / CC0

Čechů upřednostňuje po koronavirové krizi platbu kartou v restauracích. Více zaměstnanců má zájem o stravenkové karty, papírové stravenky by si chtělo nechat 13 procent lidí. Na základě zkušenosti z uplynulé doby chce mobilním telefonem nyní platit 20 procent Čechů.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika, která podniká v oblasti firemních benefitů, mezi asi 500 respondenty.

Neděle

9 z 10

Foto: Štěpánka Budková

lidí, kteří letos plánují dovolenou, ji hodlají minimálně část strávit v České republice. Většina dává přednost poznávání a nejčastěji chtějí zamířit do jižních Čech nebo na jižní Moravu, výrazně nižší zájem je o severozápadní Čechy a Prahu. Do zahraničí se tento rok chystají vydat dvě pětiny oslovených, vyplývá z průzkumu společnosti STEM/MARK pro iniciativu Zachraňme turismus.