Týden v číslech

Ilustrační foto: Ixtlilto, CC BY-SA 3.0

Přemnožení hraboši ničí úrodu; průvodci jen na 10% zakázek, bez pomoci státu nepřežijí. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

13 400 000 000

korun pošle Ministerstvo financí jako kompenzaci za nižší příjmy z daní. Jednorázový příspěvek 1250 Kč na obyvatele ministerstvo poskytlo na základě novely o kompenzačním bonusu.

Úterý

2 200 000

Ilustrační foto: 41330,  Pixabay / CC0

korun vynaložil Jihomoravský kraj na nákup přípravku na hubení komárů. Jih Moravy je každoročně sužovaný invazními nálety komárů, kteří obtěžují nejen místní obyvatelstvo a rekreanty, ale i zvěř a ptactvo. Podle odborníků z hygienické stanice přitom letos budou problémy s komáry mnohem výraznější než v předchozích suchých letech.

Středa

80 – 90%

Hraboš polní,  foto: Dieter TD,  CC BY-SA 3.0

úrody poškodili přemnožení hraboši ve Středočeském a Ústeckém kraji. Zemědělci proto volají po možnosti použít proti hlodavcům jed. Návrat k plošnému používání jedu Stutox je podle nich možností, jak ochránit ozimy. Ty zemědělci sejí převážně v září.

Čtvrtek

3,4 %

činí červencová meziroční inflace.  Česká národní banka ve své prognóze takový výsledek očekávala.

Pátek

650

Karlovy Vary,  foto: VitVit,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

let od povýšení Karlových Varů na město. O povýšení spolu s udělením královské svobody a práva již stávajícímu sídelnímu místu rozhodl tehdejší panovník Karel IV.

Sobota

325

Loreta,  foto: Kristýna Maková / Praha křížem krážem

let uplynulo od okamžiku, kdy v Praze na Hradčanech poprvé zazněla zvonková hra Lorety. Letos v květnu po zhruba sto letech se změnila melodie, kterou zvonohra hraje. Místo písně „Tisíckráte pozdravujeme Tebe“ poslouchají Pražané a návštěvníci hlavního města každou hodinu barokní mariánskou melodii „ Maria, Maria, nad slunce jasnější“.

Neděle

10%

Foto: Jacqueline Sheldon,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

zakázek oproti normálu mají čeští průvodci. Většina průvodců je bez práce. Bez pomoci státu jich velká část po prázdninách ukončí živnost. Víceméně jedinými zákazníky jsou letos kvůli koronaviru jednotlivci a rodiny z Česka a okolních států.