Týden v číslech

Photo illustrative: Štěpánka Budková

Výnos žní obilovin je nejvyšší za 4 roky; lovci v ČR zastřelí kolem čtvrt milionu kachen; 50 let od premiéry českého „Porsche“ Škody 110 R.

Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

6,06

tuny obilovin na hektar sklidili zemědělci oproti loňskému roku. Jde o celkový nárůst o 8%. Stoupla i produkce řepky zhruba o desetinu na 3,42 tuny na hektar. Stouply také objemy sklizených plodin, a to u obilovin o pět procent na 7,52 milionu tun a u řepky o osm procent na 1,26 milionu tun.

Úterý

243 028

divokých kachen zastřelili lovci v posledním mysliveckém roce.  Divoké kachny jsou v Česku po většinu roku chráněné, nyní ale začíná na tři měsíce lovecká sezona, kdy je myslivci a další lovci mohou střílet. Do konce listopadu každoročně uloví kolem čtvrt milionu kusů.

Ilustrační foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Středa

17.

ročník Svatováclavského hudebního festivalu v Ostravě odstartoval Čtvrtou symfonií a hodinovým oratoriem Kristus na hoře Olivetské hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena.  Přehlídka zaměřená na duchovní a takzvanou starou hudbu se letos ve své dramaturgii soustředí právě na německého skladatele, jehož 250. výročí narození si hudební svět připomíná. Festival nabídne až do 28. září 29 koncertů českých umělců.

Foto: archiv Radia Praha

Čtvrtek

34 271

korun činí aktuálně průměrná mzda v Česku.  Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 160 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek ale reálně klesl o 2,5 procenta. Vyšší pokles zaznamenali statistici jen na konci roku 2013, kdy byl ale meziroční index zkreslen tehdejší daňovou úpravou. Informoval o tom Český statistický úřad.

 

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Pátek

37%

Čechů nemá ponětí o kybernetických rizicích a hrozbách, jako jsou hackerský útok nebo phishing. Mnoho lidí si ani neuvědomuje nástrahy veřejných wi-fi sítí. Počet útoků na internetu se přitom zvyšuje. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti EY, který proběhl ve spolupráci s agenturou STEM/MARK.

Sobota

50.

výročí od představení kupé Škoda 110 R  na brněnském autosalonu.  Nic hezčího v době socialismu automobilka Škoda nevyráběla.  Cena „erka“, jak se autu dnes důvěrně říká, nebyla vůbec lidová. Podle ceníku Mototechny z roku 1973 činila 78 000 Kč, což cenovku běžného sedanu Škoda 100 překonávalo o více než dvacet tisíc korun.

Škoda 110 R z roku 1977,  foto: Luboš Balcar / CC BY 3.0

Neděle

70

objektů po celé Praze bylo o víkendu zdarma zpřístupněno v rámci svátku architektury Open House. Jako každoročně se návštěvníkům otevřeli brány od historických či industriálních památek, po moderní kancelářské či rezidenční budovy a prostory například bývalého Paláce kultury. Tradičním tématem je i funerální architektura.

Kongresové centrum | Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas