Týden v číslech

Photo illustrative : Denise Husted

Česko je 25. nejlepší místo k životu na světě!

Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

3/5

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

lidí souhlasí s plánem vlády na vyplacení mimořádného pětitisícového příspěvku důchodcům. Vyplývá to z průzkumu, který pro Radiožurnál provedla agentura Median na vzorku více než tisíce respondentů. S takzvaným rouškovným častěji souhlasí lidé nad 45 let, nejčastěji voliči KSČM a hnutí ANO.

Úterý

14 239

žádostí za více než dvě miliardy korun v programu COVID nájemné eviduje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zatím jich MPO schválilo 6368 za 858,8 milionu korun. O dotaci na komerční nájem mohou podnikatelé zasažení v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru žádat do 30. září. Na program je vyčleněno pět miliard korun.

Středa

11

Foto: Daryl Durand,  Flickr,  CC BY 2.0

nástrojů (tři koncertní klavírní křídla a osm pianin) neplánovaně koupil český miliardář Karel Komárek od firmy Petrof. Všechny tyto nástroje byly určeny pro čínského zákazníka, který od zakázky odstoupil kvůli neoficiálním čínským sankcím po návštěvě předsedy českého Senátu M.Vystrčila na Tchaj-wanu. Ztráta čínského trhu je pro Petrof bolestivá, gesto českého podnikatele Komárka firmě pomůže.

Čtvrtek

3045

korun měsíčně ušetří na daních po zrušení tzv. superhrubé mzdy člověk, vydělávající 60 tisíc korun měsíčně. Pracovník, jehož měsíční mzda činí 20 tisíc měsíčně, si přilepší o 1020 korun. Daňová reforma tak bude výrazně výhodnější pro bohatší a dobře placené občany.

Pátek

330

Foto: Matt@PEK,  Flickr,  CC BY-NC-SA 2.0

korun denně dostanou jako kompenzaci od státu za každý neobsazený pokoj v době jarní covidové karantény české pětihvězdičkové hotely. Před krizí ceny pokojů v luxusních hotelech běžně převyšovaly 3000 korun za noc. Na státní podporu mají nárok i levná ubytovací zařízení, liší se však výše podpory. Dvouhvězdičkové hotely si můžou požádat o částku 200 korun za pokoj a noc.

Sobota

2

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

miliardy korun činí ztráta letecké společnosti Smartwings způsobená nuceným odstavením všech letadel B737 MAX. Českému dopravci se dosud nepodařilo dosáhnout s firmou Boeing dohody o odškodnění, proto se tento týden obrátil na americký soud. Pokud by se Smartwings dočkal rychlé výplaty odškodného, výrazně by to přispělo k záchraně firmy v nynější krizi.

Neděle

25.

Zdroj: Social Progress Imperative

místo obsadila Česká republika v na žebříčku kvality života společnosti Deloitte, která Index společenského rozvoje (Social Progress Index) každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative. Česko se zařadilo za Estonsko a před Kypr. Prvenství v žebříčku obhájilo Norsko, druhé zůstalo Dánsko. Na třetí příčku žebříčku se dostalo Finsko.