Týden v číslech

Medvěd v Zoo Plzeň, foto: Lukáš Milota, archiv ČRo

Zoo Plzeň přišla o nejstaršího medvěda v ČR; česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zmírnila propad. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

15 a 23%

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

sazbu prosazuje premiér Andrej Babiš (ANO) v návrhu na zrušení superhrubé mzdy. 23% sazbu navrhuje u příjmů nad 48násobek průměrné hrubé mzdy. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To je potom u zaměstnanců základ daně z příjmů.

Úterý

39,5

Medvěd Pišta v plzeňské zoo,  foto: archiv Zoo Plzeň

roku se dožil v plzeňské ZOO Pišta, nejstarší medvěd v Česku. Veterináři ho museli kvůli vážným zdravotním komplikacím utratit. V zoologické zahradě tak nyní zůstali tři medvědi hnědí. Pišta se narodil počátkem roku 1981 v Hluboké nad Vltavou, jako první generace po rodičích z rumunských Karpat.

Středa

43 %

Ilustrační foto: Mika Baumeister,  Unsplash / CC0

gastropodniků je v provozu, ostatní jsou zavřené. Zatímco u stále fungujících provozoven tržby klesly zhruba o pětinu až čtvrtinu, celkový propad tržeb v oboru činí až 70 procent. Vyplývá to z dat poskytovatele pokladních systémů společnosti Dotykačka.

Čtvrtek

300 000 000

Foto: meineresterampe,  Pixabay / CC0

Kč ročně by mohlo podle návrhu premiéra Babiše přinést vyšší zdanění hazardu. Návrh počítá se zdaněním v rozmezí od dvou do sedmi procentních bodů. Pouze pro loterie a technické hry, tedy hlavně hrací automaty, chce ponechat nynější sazbu 35 procent, která je již nyní nejvyšší sazbou pro hazard.

Pátek

-5,8 %

Jan Werich,  foto: Ivan Soeldner,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

zaznamenal HDP ve 3. čtvrtletí. Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zmírnila propad. Ve druhém čtvrtletí se přitom kvůli koronaviru snížil o 10,9 procenta, což byl nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky.

Sobota

40

let uplynulo od smrti herce, dramatika, prozaika, překladatela a ředitele Osvobozeného divadla Jana Wericha. Narodil se v roce 1905.

Neděle

600.

výročí obléhání Vyšehradu. Pražané za pomoci svých spojenců porazili Zikmundovo vojsko.