Týden v číslech

Orel královský

Zahraničnímu obchodu se dařilo i v říjnu, orli královští na jihu Moravy letos vyvedli sedm mláďat 

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

1 130 000 000

Foto: ČT24

Kč vyplatila Finanční správa osobám samostatně výdělečně činným. O tzv. kompenzační bonus žádalo k tomuto datu 141 946 lidí.

Úterý

33 400 000 000

Kč činil v říjnu přebytek zahraničního obchodu. To je podle Českého statistického úřadu meziroční nárůst o 24,4 miliardy. Hlavní zásluhu na pozitivním výsledku měl vyšší vývoz automobilů a dílů a pokles dovozu ropy. Druhá vlna pandemie neměla zatím tak závažný ekonomický dopad jako jarní.

Středa

3 800 000 000

Kč získají v příštím roce na národních dotacích zemědělci a potravináři. Oborově jde nejvíce peněz do živočišné výroby.

Čtvrtek

290 500 000

Foto: Martin Pařízek,  archiv ČRo

Kč bude v příštím roce rozpočet Horské služby. Loni měla k dispozici 259 milionů korun. V souvislosti s růstem počtu zásahů i předpokládaným posílením personálních kapacit chce ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) poslance žádat o zvýšení provozní dotace i prostředků na investice.

Pátek

10 000

Jana Maláčová,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Kč po 25 letech práce by měl být základní důchod podle návrhu důchodové reformy. Nynější veřejný penzijní systém by se po reformě rozdělil na dva pilíře. Z nultého by se vyplácel základní důchod, z prvního zásluhová část penze za odpracované roky a vychované děti. Plán představily na tiskové konferenci ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová.

Sobota

180 000

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí,  foto: Klára Stejskalová

Němců přijelo loni do České republiky za vánočnmi trhy, nákupy a novoročními oslavami. Letos je Česká republika kvůli pandemii koronaviru na německém cestovatelském seznamu mezi rizikovými zeměmi a Němci po návratu do země musejí podstoupit karanténu ukončenou negativním testem na covid-19. Mimo domov proto vyrazí minimum německých cestovatelů.

Neděle

7

Mládě orla královského | Foto: Hynek Matušík,  Český rozhlas

mláďat vyvedli na jihu Moravy kriticky ohrožení orli královští. Jih Moravy je v tuzemsku jediným územím, kde hnízdí. Ornitologové v lokalitě letos napočítali 13 párů. Orel královský patří k nejvíce ohroženým dravcům Evropy, jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4000 hnízdících párů. Podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku, jižní Morava je celosvětově severozápadní hranicí