Týden v číslech

Lyžařský areál Horní Malá Úpa

Rok 2020 v Praze pátý nejteplejší; 1,2 mld dosahují ztráty skiareálů

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

137

Foto: Ondřej Tomšů

Kč je letos cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele. To je o šest korun více než loni. Průměrná cena oběda činila v loňském roce zhruba 140 korun. Uvedla to firma Sodexo Benefity, která je největším poskytovatelem benefitů v Česku. Jako alternativu ke stravenkám je možné od 1. ledna využít stravenkový paušál, tedy peněžní příspěvek na stravování.

Úterý

230 835

Foto: Werner Sidler,  Pixabay / CC0

tun činila za loňský rok tržní produkce zeleniny v Česku, což znamená proti roku 2019 mírný pokles. Důvodem je jak snížení farmářských cen, tak skutečnost, že se pěstitelé potýkali s dopady pandemie.  Pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni zvýšily z 10.960 hektarů na 11.326 hektarů. Především vzrostly plochy brokolice, ředkve, hlávkového zelí, cukrové kukuřice, rajčat a pekingského zelí. Naopak pokračoval odklon od pěstování hrachu, tykve, květáku, kedluben a řepy salátové.

Středa

10%

Český ráj,  foto: Florin Draghici,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

rozšíření území se dočkal geopark v Českém ráji, který patří na seznam UNESCO. Obohacen byl o geologicky cenné lokality u Mnichova Hradiště, Železného Brodu a Nové Paky. Nová rozloha Geoparku UNESCO Český ráj tak nyní činí 833 kilometrů čtverečních.

Čtvrtek

12,3

Ilustrační foto: Visa Kopu,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

stupňů Celsia dosáhla v uplynulém roce průměrná teplota v Praze. Rok 2020 byl podle pražského Klementina pátý nejteplejší od roku 1775, kdy začalo soustavné měření teploty.

Pátek

800 000

Antigenní test na koronavirus,  foto: Robin Röhrich,  archiv ČRo

lidí se nakazilo v Česku covidem od vypuknutí pandemie. Posledních 100.000 nemocných přibylo za devět dní.

 Sobota

270

let uplylulo od založení první banky na území českých zemí. Šlo o půjčovní banku (Lehenbank zu unseren Lieben Frau) v Brně.

Neděle

1 200 000 000

Kč dosahují ztráty lyžařských areálů.  Kompenzace pro uzavřené skiareály se budou počítat podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) buď přes náklady nebo sedačky lanovek, podobně jako v programu COVID bus. Asociace horských středisek  podle svého ředitele Libora Knota preferuje kompenzaci přes místa na dopravních zařízeních, v ideální výši 100 procent. Náhrada by se měla týkat nákladů, nikoliv tržeb.