Týden v číslech

Ilustrační foto: hirotomo t, Flickr, CC BY-SA 2.0

Hypoteční trh stoupl na rekordních 250 miliard Kč; MŽP posílá 60 milionů na alternativy fastfoodového nádobí; prodej letenek loni klesl o 85%

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

25

Ilustrační foto: Paul Sableman,  Flickr,  CC BY 2.0

nových značek vstoupilo loni na český trh. 14 odešlo. Podle studie společnosti Cushman & Wakefield je tak Česko lokálním lídrem. Následuje Polsko s polovičním počtem. Čtrnáct nových značek je přitom z prémiového segmentu, dvě z luxusního. Třetina přichází z USA, čtvrtina z Itálie.

Úterý

3,2 %

činila loňská průměrná míra inflace v Česku a byla tak nejvyšší za osm let. O rok dřív to bylo 2,8%. Ovlivnily to především ceny potravin, tabáku a bydlení.

Středa

+ 38%

Foto: Schluesseldienst,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Hypoteční trh v Česku loni stoupl o 38 procent, když banky v ČR poskytly hypotéky za rekordních zhruba 250 miliard korun. Vyplývá to z odhadů skupiny ČSOB, která je lídrem na trhu. Silný zájem o úvěry přetrvává i letos, nicméně odhady ČSOB počítají v tomto roce se zhruba desetiprocentním poklesem trhu. Banka zároveň letos očekává pozvolný růst úrokových sazeb a stabilizaci cen nemovitostí.

Čtvrtek

24,1%

Foto: Aleš Pezl,  archiv ČRo

činí podíl Českého rozhlasu na rádiovém trhu.  Český rozhlas Radiožurnál se stal s náskokem nejposlouchanějším rádiem. Ukazují to aktuální výsledky hlavního výzkumu poslechovosti rádií v České republice Radioprojekt za 3. a 4. čtvrtletí 2020, které byly zveřejněny po roční přestávce způsobené okolnostmi koronavirové epidemie.

Pátek

- 85%

Foto: rauschenberger,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Letecká doprava po celém světě během loňského roku klesla na minimum, zrušeny byly tisíce letů. V Česku zájem o letenky meziročně klesl o více než 85 procent. Během krize byla velká část letů zrušena, část cestujících však na refundace stále čeká. Krize navíc stále pokračuje.

Sobota

60 000 000

Foto: Daniel Case,  Wimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

korun posílá Ministerstvo životního prostředí na projekty, které mají snížit používání jednorázového nádobí. Na mnoha místech ČR tak odzvoní kelímkům či nádobí na jedno použití. Při nejrůznějších příležitostech se díky tomu bude používat nádobí, které místo do koše půjde do myčky a znovu na další akce.

Neděle

90.

Hokejový zápas na Štvanici v roce 1931

výročí prvního hokejového utkání na stadionu s umělou ledovou plochou v Československu, které se odehrálo na nedostavěném stadionu v Praze na Štvanici.