Týden v číslech

Foto: Archiv Škoda Auto

Automobilový průmysl v Česku zaznamenal loni největší pokles v historii, Rozvojová banka poskytla podnikatelům přes 51 mld Kč. 

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

500

Ilustrační foto: Julia Buchnerová,  Flickr,  CC BY-ND 2.0

Kč denně jako tzv. kompenzační bonus kvůli dopadům pandemie mohou žádat taxikáři. Možnost mají i zpětně od 22. října. Stát taxislužby uznal jako mobilní provozovatele služeb.

Úterý

1 150 000 000

Foto: archiv ČRo - Radio Prague International

osobních aut se vyrobilo za loňský rok v Česku. Oproti předchozímu roku šlo o 19% pokles.  Po nejprudším propadu v historii způsobeném zejména omezeními kvůli koronaviru se tak produkce vrátila na úroveň roku 2014. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Středa

51 000 000 000

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Kč poskytla loni Českomoravská záruční a rozvojová banka loni podnikatelům prostřednictvím záruk a zvýhodněných úvěrů. Pomohla s financováním 10.636 podnikatelských projektů. Pomoc čerpaly hlavně malé firmy, které ji použily k úhradě provozních výdajů.

Čtvrtek

41 500 000 000

Kč čerpali loni podnikatelé ze záručních programů COVID. I v letošním roce je možné získat úvěry se státní zárukou z programů COVID III a plus. Jejich fungování bylo zatím prodlouženo do 30. června. Finance z nich lze čerpat kromě provozních výdajů nově i na investice.

Pátek

753 013

Foto: Archiv Škoda Auto

vozů vyrobila v Česku Škoda Auto. To je o 17 procent méně než v roce 2019. Důvodem bylo přerušení výroby na 39 dní kvůli koronaviru.

Sobota

270

Mapa krajů v Čechách a na Moravě v době rakouské monarchie

let od vydání císařského reskriptu, kterým bylo uskutečněno postátnění krajských úřadů. Ty se tak staly druhou hlavní instancí veřejné správy; počet krajů v Čechách byl rozšířen z 12 na 16 (Berounský, Boleslavský, Budějovický, Bydžovský, Čáslavský, Hradecký, Chrudimský, Klatovský, Kouřimský, Litoměřický, Loketský, Plzeňský, Prácheňský, Rakovnický, Táborský, Žatecký), přičemž Praha nepatřila do žádného kraje, na Moravě bylo i nadále 6 krajů (Brněnský, Hradišťský, Jihlavský, Olomoucký, Přerovský a Znojemský), ve Slezsku byl až roku 1783 vytvořen Opavský a Těšínský kraj.

 Neděle

-38,6°C

Kvilda,  foto: archiv ČRo - Radio Prague International

naměřili v roce 2004 na stanici Kvilda-Perla a jde tak o nejnižší teplotu posledních let. Na stanici Praha Klementinum bylo 24. ledna nejchladněji v roce 1942, kdy ručička teploměru klesla na  - 21,2°C.