Týden v ČR 28-2018

Dálnice D1, Větrný Jeníkov
0:00
/
0:00

Menšinová vláda ANO a ČSSD získala 264 dní po volbách důvěru Poslanecké sněmovny. Kalousek vyzve Babiše k omluvě za slova o ožralovi a zloději. Oprava dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem je ve skluzu. Desítky lékařů chybí v České armádě. To jsou jen některé z událostí tohoto týdne v České republice.

Menšinová vláda ANO a ČSSD získala důvěru Poslanecké sněmovny


Přesně 264 dní od loňských podzimních sněmovních voleb má Česká republika vládu s důvěrou. Menšinové koalici ANO a ČSSD s podporou KSČM ji dali poslanci v noci ze středy na čtvrtek. Česko ještě nikdy ve své historii nečekalo na tento okamžik déle. Dlouhé bylo i samotné jednání poslanců, které trvalo 16 hodin. Debata byla bouřlivá a emotivní. Poslanci si často vyčítali i osobní záležitosti a útočili na sebe. Babišův kabinet nakonec získal 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Opozice považuje za alarmující, že poprvé od roku 1989 se na vládní moci podílejí komunisté. Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že komunisty přivádí k moci premiér Babiš kvůli své ambici být předsedou vlády. Šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi a také předsedovi ODS Petru Fialovi vadilo, že ve vládě chybí ministr zahraničí a hlavně to, že aktivně ji podporují komunisté.

„Je to vláda, kterou můžeme označit jako polokomuninistickou, poprvé v demokratické historii ČR získávají komunisté podíl na moci. Je to vláda, která je neúplná. Chybí tam obsazení tak důležitého postu jako je ministr zahraničí", uvedl Fiala.

Pro vládu nezvedli ruku ani poslanci SPD. Důvody vysvětlil předseda hnutí Tomio Okamura: „Není založená na programové shodě, ale na mocenských zájmech a na zájmech o lukrativní korýtka. Proto se to mezi sebou hádá, protože každý se bude přetahovat o moc, peníze a vliv".

Vládu Andreje Babiše nepodpořil ani žádný z lidovců, jejich předseda Pavel Bělobrádek vysvětlili proč.

„Podmínky, za kterých jsem byli připraveni vyjednávat o vstupu do vlády s hnutím ANO nebyly splněny. KDU-ČSL odmítá vládu, která je závislá na hlasech komunistů a ve které je člověk obviněn z trestného činu", řekl Bělobrádek.

Z vládních zákonodárců odmítl vyslovit Babišovu kabinetu důvěru jen bývalý úřadující předseda sociální demokracie a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. Také jemu vadí, že se kabinet opírá o hlasy komunistů. Kritizuje i podmínky, které vyjednalo současné vedení ČSSD s hnutím ANO.

Slovní přestřelka Kalousek - Babiš


Jednání Sněmovny provázely od rána až hluboko do noci protesty. Na Malostranské náměstí dorazily stovky lidí, večer se přesunuli před budovu Sněmovny. Dvě hodiny před půlnocí vyšel před Sněmovnu i Babiš. Když ho účastníci vypískali a házeli po něm předměty, vrátil se po krátké chvíli zpátky do budovy. Poté se pustil do ostré polemiky s předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Kalousek totiž ve Sněmovně od řečnického pultu pronesl k Babišovi slova, že dělá všechno, co normální chlap nedělá. „Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte", prohlásil Kalousek poté, co se Babiš vrátil do jednacího sálu od demonstrantů, kteří proti vládě před sněmovnou protestovali. Babiše vyzvali, aby za nimi přišel. Když ale premiér vyšel ze dveří sněmovny, začali na něj demonstranti křičet a házet různé předměty. Babiše Kalouskova slova rozčílila.

„Šel jsem mezi demonstranty. Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech", prohlásil Babiš.

Kalousek později jejich spor ukončil se slovy, že se byl podrobit testům, aby vyvrátil nařčení, že požil alkohol. Od Babiše chce omluvu. „Disponuji přímými důkazy, že ty výroky jsou nepravdivé, takže pan premiér bude vyzván k omluvě. Snad nahlédne, že se unáhlil a omluví se sám", uvedl Kalousek. Později dodal, že celou věc bude nyní řešit jeho právník.

Babiš, který Kalouska kritizuje už od svého vstupu do politiky, se omluvit nechce. „Pan Kalousek mne uráží permanentně, stačí se podívat na jeho twitter, jak sprostě mne uráží. Urážel i mojí rodinu a jsou momenty, kdy si to zkrátka nenechám líbit. Existují nahrávky, na kterých Kalousek není schopen mluvit, protože má v sobě dvě nebo tři promile", řekl Babiš. „Pro mne byl vždycky symbolem korupce", dodal.

Oprava dálnice D1 na Vysočině má zpoždění


Oprava úseku dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se prodlužuje. Podle Ředitelství silnic a dálnic je už teď nereálné opravu stihnout v původním termínu, tedy do roku 2020. Stavební firmy oproti harmonogramu dokončily zatím jen 65 procent naplánovaných prací.

Zakázku za necelé dvě miliardy korun vyhrálo v soutěži česko-italsko-kazašské sdružení firem. Podle ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO ale možná stát pověří dokončením opravy jinou firmu. Zásadní jsou podle něj co nejmenší omezení pro řidiče.

„Mají pokyn reagovat tak, aby zajistili především komfort řidičům. Nechci se dostat do situace, jako u Jihlavy, kdy se nedala dálnice na zimní údržbu zprovoznit celá. Trvám na tom, že ty věci musí běžet".

Ředitelství silnice a dálnic plánuje proti stavebím společnostem sankce. Chce zablokovat složené jistiny v řádech stovek milionů korun. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla ale může přijít na řadu i radikálnější řešení.

„Vůbec nevylučujeme, že po těchto všech krocích, včetně stažení bankovních záruk ukončíme smlouvu se společností Geosan group a s těmi dalšími Italy a Kazachy, vyženeme je z té stavby a stavbu necháme postavit někoho jiného", uvedl Rýdl.

Armádě chybí desítky lékařů, na Univerzitě obrany chce víc studentů


České armádě chybí desítky lékařů. Podle údajů generálního štábu se potýká například s nedostatkem praktických lékařů nebo stomatologů. Podle děkana Fakulty vojenského lékařství Univerzity obrany Pavla Boštíka přitom zájem o studium v posledních třech letech roste. Škola ale může přijmout jen tolik lidí, kolik si armáda objedná.

„Přijímáme množství studentů na základě požadavků armády. Poslední dobou se zájem armády zvyšuje. Letos jsme měli zájem o přijímací zkoušky na úrovni zhruba 400 uchazečů," přiblížil.

Ministertsvo obrany aktuálně eviduje tři sta lékařů - vojáků z povolání. Slouží přímo u jednotek nebo ve vojenských nemocnicích, ale vyjíždí i do zahraničních operací. Čeští vojenští lékaři působili například v Iráku, Afghánistánu, na Balkáně nebo v Perském zálivu.

Lidé se naposledy rozloučili s právničkou Dagmar Burešovou


V Praze se lidé naposledy rozloučili s právničkou a první polistopadovou ministryní spravedlnosti Dagmar Burešovou, která zemřela na konci června ve věku 88 let. Zavzpomínat na ni přišli politici, advokáti i skauti. Kolegové a známí na Burešovou vzpomínají jako na skvělou právničku, ale i političku.

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského vystihují osobnost Dagmar Burešové tři slova - noblesa, statečnost, spravedlnost. „Byla skutečně neokázalá, brilantní právnička a charakterní člověk".

Jako ministryně spravedlnosti se podílela na reorganizaci soudnictví a reformě vězeňství. Na spolupráci s ní vzpomíná tehdejší předseda vlády Petr Pithart. „K profesionalitě u ní patřila absolutní bezúhonnost, byla to noblesní dáma, ale to hlavní - byla to žena s čistým štítem".

Před revolucí Burešová hájila lidi nepohodlné režimu, kteří čelili perzekucím.

Na EXPO 2020 v Dubaji bude ČR reprezentovat vynález vyrábějící vodu ze vzduchu


Vědci z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradě připravují zkušební provoz takzvané desikační jednotky. Ta bude na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji vyrábět vodu ze vzduchu. Zařízení má třeba zavlažovat pouštní půdu, aby v ní bylo možné pěstovat zemědělské plodiny.

Jednotka výměnou vzduchu v několika proudech oddělí molekuly vody a nechá je zkondenzovat. Vyrobená voda pak pomůže rekultivovat pouštní půdu. Zařízení je navíc podle vedoucího výzkumného týmu, docenta Tomáše Matušky, energeticky soběstačné.

„Chceme používat hybridní fotovolaticko-tepelné kolektory, které umožní během noci získat chlad díky tomu, že vyzařují teplo vůči obloze sáláním a ochlazují tak pracovní látku, kterou si můžeme nakumulovat a používat ji pro předchlazení vzduchu před kondenzací vody", popisuje.

V Buštěhradu teď budou vědci zařízení testovat v dřevěné zkušební komoře. „Tato komora má zajišťovat podmínky, které mohou nastat v poušti. Jednotka je hodně roztažená, abychom tam mohli měřit spoustu veličin, jako teploty, vlhkost", vysvětluje Tomáš Matuška.

Kardinál Duka žaluje Centrum experimentálního divadla


Pražský arcibiskup Dominik Duka podal žalobu na Centrum experimentálního divadla. Vadí mu, že brněnské divadlo Husa na provázku uvedlo kontroverzní hru „Naše násilí, vaše násilí". V ní je scéna, ve které Ježíš znásilňuje muslimku. Duka je nejvyšší představitel katolické církve v Česku, žalobu ale podává jako fyzická osoba.

Hru v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno. Představení podle Duky porušuje právo na svobodu náboženského vyznání a právo na důstojnost. Podle mluvčího Pražského arcibiskupství Stanislava Zemana Duka nepožaduje peníze, ale jen omluvu.

„Tato omluva by měla viset 180 dnů na webu centra", doplňuje Zeman.

Ředitele experimentálního divadla Miroslava Oščatku žaloba překvapila. Věří ale, že soud rozhodne ve prospěch centra.

Kromě hry „Naše násilí, vaše násilí" vadí Dukovi i hra Prokletí. V té dojde k oběšení figuríny, která znázorňuje papeže Jana Pavla II.

Zrušme zákon omezující prodej o svátcích, požaduje ministryně Nováková


Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková za hnutí ANO je pro zrušení zákona, který zakazuje větším obchodům mít na některé svátky otevřeno. Uvedla, že je jeho stávající podoba nesmyslná a mate zákazníky. Ministryně by teď chtěla prosadit alespoň to, aby se zákon nevztahoval na velkoobchody, ve kterých živnostníci nakupují zboží do svých provozoven nebo restaurací.

„Čekáme na rozhodnutí Ústavního soudu, kde je podaná ústavní stížnost, která by měla vést ke zrušení zákona. Proto jsme přistoupili na to, že minimálně velkoobchodům by se mohlo ulevit na základě této poslanecké iniciativy", řekla Nováková.

Zrušit zákon chce u Ústavního soudu skupina senátorů. Naopak podle odborářů by se omezení prodeje, které teď platí o sedmi státních svátcích, mělo rozšířit na všech 13 svátků.

Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno jen do 12 hodin.

Slovanská epopej bude opět po 2 letech těšit návštěvníky Prahy


Část cyklu Alfonse Muchy Slovanská epopej bude od příštího týdne v pražském Obecním domě. Na výstavu v Česku se slavné Muchovo dílo vrací po dvou letech. Zatímco devět pláten o českých a slovanských dějinách je v Brně, jedenáct menších děl bude k vidění v budově, kterou Alfons Mucha kdysi vyzdobil svými malbami.

Jak potvrdila ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková, Epopej zůstane v Obecním domě oproti původním plánům do konce roku.

„To je taky změna oproti původnímu plánu. Možná s nějakým přesahem do ledna. V podstatě po celé Vánoce a Nový rok bude vystavená. Když počítáme, že do Veletržního paláce přišlo týdně asi 4000 až 6000 lidí, tak se domníváme, že tady v té vrcholné turistické sezoně by se to mohlo zopakovat," popsala Juříková.

Výstava, která začíná v druhé polovině července, je součástí oslav 100 výročí vzniku Československé republiky.

Sport


České tenistky budou při losování prvního kola Světové skupiny Fed Cupu pro rok 2019 nejvýše nasazené. Soupeřky se tým nehrajícího kapitána Pály dozví v úterý 24. července. Narazit mohou finalistky letošního ročníku na Austrálii, Belgii, Německo nebo Rumunsko.

Pošesté v historii získal český atlet zlatou medaili na juniorském mistrovství světa. Ve finském Tampere se to podařilo tyčkařce Amálii Švábíkové. Ta jako jediná překonala 440 centimetrů. Osmnáctiletá atletka USK Praha nakonec ovládla soutěž v národním juniorském rekordu, když překonala laťku ve výšce 451 cm.