Týden v ČR 33-2018

Přistání bezpilotního letadla

Zdravotnické odbory hrozí stávkou, ministr a premiér nesouhlasí Sněmovní komise k OKD požádala policii o předvedení finančníka Bakaly. Premiér Babiš nabídne Itálii a Maltě česká bezpilotní letadla jako pomoc v boji s nelegální migrací. Historie okupace Československa v roce 1968 je zfalšovaná, řekl šéf KSČM Filip. Fotbalisté Olomouce postoupili do závěrečného předkola Evropské ligy, hrát budou proti španělské Seville.

Zdravotnické odbory jsou ve stávkové pohotovosti, chtějí o 10 procent vyšší platy


Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vyhlásil v pátek stávkovou pohotovost. Požaduje, aby vláda dodržela původní slib o plošném desetiprocentním růstu platů pro pro sestry, pečovatelky nebo nemocniční personál od příštího roku.

Zdravotnické odbory se odvolávají na to, že jim premiér Andrej Babiš z hnutí ANO na společném jednání začátkem května desetiprocentní růst platů slíbil. Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové ale při dalších jednáních plošné navýšení platů ve zdravotnictví úplně odmítl. Babiš na to později reagoval tak, že přidání podpořil, ale neslíbil. Podle Žitníkové jsou nízké platy ve zdravotnictví problém.

„Situace je skutečně kritická. Chybí přes tři tisíce sester, tisíc lékařů, zavírá se část oddělení z důvodu nedostatku personálu. Pacienti čekají čím dál déle na plánované výkony. Takže náš odborový svaz vzhledem k nedohodě a opakovaným jednáním, která nevedla ke konkrétnímu výsledku, se rozhodl k tomuto kroku", vysvětlila Dagmar Žitníková důvod vyhlášení stávkové pohotovosti.

Doplnila, že dalším krokem bude výzva zaměstnancům v nemocnicích, aby začali dodržovat počet hodin přesčasů daný zákoníkem práce.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO s vyhlášením stávkové pohotovosti nesouhlasí. Uvedl, že v posledních čtyřech letech vzrostly platy ve zdravotnictví o více než 30 procent a nárůst prý bude pokračovat i příští rok. Nejvíc dostanou přidáno pracovníci ve směnném provozu. Například zdravotní sestry si polepší o pět tisíc korun měsíčně. Požadavek odborů na plošné desetiprocentní navýšení platů podle Vojtěcha nedává smysl.

„Každá nemocnice je jiná. Každá nemocnice řeší jiný problém. Některá má větší nedostatek lékařů, některá má větší nedostatek sester. Sám ředitel musí rozhodnout, komu je přidá. Samozřejmě měla by tam být i nějaká motivace, protože přidat plošně všem fixně, zásadně nezvyšuje kvalitu péče", zdůraznil ministr.

Dodal, že odbory by podle něj měly místo vyhrožování jednat s vedením nemocnic a snažit se vyjednat co nejlepší platové podmínky.

Stávkovou pohotovost zdravotnických odborů odmítají soukromí lékaři. Podle jejich společného prohlášení není potřeba, aby stát plošně navyšoval platy o požadovaných 10 procent. Nemocnice prý dokážou zvýšení platů pokrýt samy z peněz, které dostanou díky zvýšení úhrad zdravotní péče v roce 2019. Společně vyzvali premiéra a ministra zdravotnictví, aby tlaku odborářů nepodlehli.

Ve zdravotnictví pracuje asi 260.000 lidí, v sociálních službách kolem 100.000. Nejvíce, asi 80.000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36.000 korun, v nestátní 24.200 korun. Podle odborů nastoupí do zdravotnictví jen třetina absolventů zdravotnických škol, další třetina obor brzy opustí.

Přes 100 milionů korun vydělal premiér Babiš v prvním pololetí. Příjmy ze švýcarské banky nevysvětlil


Nejvyšší příjmy mimo politiku mezi členy vlády vykázal premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Vyplývá to z majetkových přiznání, které Babiš podle zákona zveřejnil. V prvním pololetí podle nich vydělal 90 miliónů na úrocích z tzv. korunových dluhopisů Agrofertu a dalších 17 miliónů mu vyplatila privátní švýcarská investiční banka Vontobel. Jak tyto peníze vydělal, ale premiér nevysvětlil.

„Nebudu to komentovat, já jsem to podepsal, splnil jsem zákonnou povinnost. Nemůžu vám to vysvětlit, protože to neřeším. Na to mám finančního poradce a vůbec nevím, že mám takový příjem z takové banky. Podepisuji majetkové přiznání, to je všechno", řekl.

Babiš drží podílové listy v zahraničních investičních nebo dluhopisových fondech, ale také akcie několika velkých švýcarských společností.

Z majetkových přiznání dále vyplývá, že kromě Andreje Babiše vykázal nejvyšší úspory na účtu - necelé čtyři milióny korun - ministr školství z ANO Robert Plaga. Nejvíce zadluženým je pak s třímiliónovou hypotékou šéf armádního resortu za ANO Lubomír Metnar.

Sněmovní komise k OKD požádala policii o předvedení finančníka Bakaly


Sněmovní vyšetřovací komise, která rozplétá privatizaci a příčiny úpadku těžební společnosti OKD, požádala policii, aby předvedla finančníka Zdeňka Bakalu kvůli podání svědecké výpovědi. Bakala, který žije ve Švýcarsku, ale odmítá před poslanci vypovídat. Na úterní pozvání se před komisi nedostavil. Odůvodnil to tím, že by jeho výpověď byla zneužitá k politickým tlakům na soudní řízení týkající se OKD. O komisi taky prohlásil, že není nestranná.

Policie už informovala, že může svědka předvést jen v případě, že se zdržuje v Česku. Jinak je podle ní nutné rozhodnutí soudu. Šéf sněmovní komise Lukáš Černohorský z Pirátské strany vysvětlil, co se stane, pokud komise nebude mít výpověď Zdeňka Bakaly.

„Nebude k ní nahlíženo. Protože pokud neznáme jeho stanovisko, tak nejsme schopni zavést do závěrů informace od něj. To znamená, že budeme vycházet pouze z informací a z dokumentů, které máme v tuto chvíli k dispozici", přiblížil.

Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila v roce 2004 OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu. Karbon Invest, která už část akcií držela, koupila minoritní podíl státu v OKD za 4,1 miliardy. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud to ale nepotvrdil a obviněné osvobodil.

Sněmovní vyšetřovací komise prověřuje nejen tento převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, hlavně prodej minoritního podílu v roce 2004, ale zaměřuje se také na situaci v černouhelné společnosti v druhé polovině 90. let. To stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Komise se taky zajímá o příčiny úpadku OKD a o to, kdo za něj může. Výsledky představí plénu na podzim.

Před sněmovní komisí už vypovídali lidé, kteří působili ve vysoké politice v devadesátých letech a v době privatizace OKD v roce 2004. Třeba expremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který byl v době privatizace OKD ministrem financí, nebo někdejší ministr průmyslu Jiří Rusnok. Další bývalý ministr průmyslu Milan Urban z ČSSD odmítl pochybení při prodeji státních akcií OKD. Jejich cena přes 4 miliardy korun byla podle něj v pořádku.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta


Česká ekonomika roste pomaleji než v minulých čtvrtletích. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu. Podle něj hrubý domácí produkt stoupl ve druhém čtvrtletí meziročně téměř o dva a půl procenta, V prvním čtvrtletí na tom ale tuzemská ekonomika byla skoro o dva procentní body lépe. Hospodářství drží hlavně domácí poptávka, říká ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Ekonomický růst táhne hlavně domácí poptávka. Jde o spotřební výdaje domácností, tak i o investiční výdaje firem. Ve srovnání s prvním čtvrtletím přispěl k růstu ekonomiky zahraniční obchod. S hlediska odvětví se dařilo průmyslu, obchodu i stavebnictví", doplňuje.

Také situace na pracovním trhu se opět zlepšila. Zaměstnanost v druhém kvartále byla o skoro 2 procenta vyšší než ve stejném období loni.

Premiér Babiš nabídne v Itálii česká bezpilotní letadla na hlídání hranic


Itálie by v boji s nelegální migrací mohla využít bezpilotní letouny české výroby. S takovou nabídkou poletí Andrej Babiš z hnutí ANO do Říma, kde se sejde s italským premiérem Guiseppem Contem. Předseda vlády to řekl při návštěvě u výrobce letounů - společnosti Primoco. Stroje nabídne i Maltě. Podle Babiše by pomáhaly při kontrole hranic a v boji proti pašování migrantů.

„Jedna z možností, jak pomáhat, jsou naše unikátní letouny, které vydrží ve vzduchu až deset hodin a v okruhu do 200 kilometrů. Naše vláda může v rámci jednání nabídnout pomoc, kdy by tato naše letadla mohla monitorovat pobřeží,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Bezpilotní civilní letouny dokáží i díky tepelným senzorům odhalit a sledovat čluny s nelegálními migranty, sledovat pobřežní vody i pomáhat při záchranných operacích. Slouží také například v zemědělství, stavebním inženýrství či hornictví. Letouny se už používají v některých oblastech Jihovýchodní Asie, řekl obchodní ředitel firmy Primoco Ondřej Potužák.

Babiš se s italským protějškem Giuseppem Contem domluvil na návštěvě Říma před měsícem. Conte tehdy otevřeným dopisem reagoval na Babišovo odmítnutí italské žádosti o pomoc se skupinou 450 migrantů a pozval ho, aby si o italském návrhu na evropský přístup k řešení nelegální migrace promluvili. Podle Babiše musí Evropa vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje.

České dráhy chtějí nakoupit 120 nových vlaků


České dráhy vypsaly soutěž na 120 nových vlaků pro regionální linky. Předpokládaná hodnota zakázky je skoro 15 miliard korun. Dráhy tím chtějí posílit svoji pozici při vyjednávání nových kontraktů na zajištění regionální dopravy. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se první cestující novými vlaky svezou nejdřív za rok a půl.

„Vypsání dalších soutěží spadá do našeho plánu nabídnout krajům v případě uzavření smluv na zajištění dopravní obslužnosti po roce 2019 co nejrychleji moderní, bezbariérové vlaky vybavené audiovizuálním informačním systémem nebo wifi připojením k internetu", vysvětlil důvod zakázky generální ředitel podniku Pavel Krtek.

Dráhy mají v plánu pořídit 60 moderních elektrických souprav s kapacitou až 240 míst a dalších 60 motorových vlaků s kapacitou 120 míst. Nové vlaky by měly být nízkopodlažní a klimatizované, přičemž v obou případech může dopravce až tři jednotky spojit do jednoho vlaku a navýšit jejich kapacitu.

Historie okupace Československa v roce 1968 je zfalšovaná, řekl předseda KSČM Filip


Předseda KSČM Vojtěch Filip zpochybnil historický výklad událostí ze srpna 1968. Pro britský list The Guardian řekl, že historie tohoto roku je ze sta procent zfalšovaná. Podle Filipa hrálo Rusko v invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa jen malou úlohu. V tehdejším sovětském politbyru byl prý jediný Rus, který hlasoval proti okupaci a odpovědnost za ni proto nenese dnešní Rusko. Vpád vojsk podle něj organizovali Ukrajinci v čele s Leonidem Brežněvem.

„Nelze z toho vinit Rusko, protože to byl Sovětský svaz, nikoli Ruská federace. Prosím vás, už můžeme rozlišovat a nepáchat hříchy na historických faktech? Když to teď někdo připisuje Rusku, tak je třeba pravdivě říct, jak to tam bylo, to hlasování, když máme možnosti to z archivu vytáhnout", řekl šéf KSČM s odkazem na hlasování o vyslání vojsk.

Podle historika Petra Blažka Filip zatemňuje minulost. Tehdy sovětský blok řídil Sovětský svaz, připomněl. Na Filipovy výroky reagovali i čeští politici. Například předseda hnutí STAN Petr Gazdík je označil za blábol a překrucování historie. O relativizaci minulosti jde i podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

„Ta relativizace minulosti a ty příklady, to je typické pro komunistickou stranu a i 30 let od revoluce slyšíme, že to bylo i potřeba. Je to ještě jeden z mírnějších výroků KSČM. Z minulosti bychom se měli poučit. a rozhodně ty věci nezlehčovat. Je to taková typická rétorika komunistů", uvedl Bartoš.

Místopředseda ČSSD Martin Netolický řekl, že Filipova slova nechápe, protože samotné Rusko odpovědnost za okupaci Československa přiznalo.

Do Česka jezdí stále více čínských turistů. Nejčastěji tu ale stráví jen jednu noc


Do Česka přijelo za první pololetí rekordních 265 tisíc turistů z Číny. Meziročně je to o čtvrtinu víc. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. V teplejších měsících jsou Číňané už dokonce druzí nejčastější zahraniční návštěvníci. Od ostatních zahraničních návštěvníků se ale Číňané liší tím, že v Česku tráví výrazně méně času. Nejčastěji jen jednu noc v Praze a potom pokračují do dalších evropských zemí. Změnit jejich způsob cestování je ale podle mluvčí státní agentury CzechTourism Renaty Kasalové obtížné.

„CzechTourism se snaží, aby co nejvíce jezdili do regionů a aby se neshromažďovali jenom v těch nejexponovanějších nebo dokonce přetížených lokalitách. Ale tím, jak se profilují, jací jsou, jak potřebují co možná nejvíce stihnout, tak se s tím dá jen těžko něco dělat", vysvětlila.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří by ale státní agentura měla být aktivnější. Navrhuje například, aby každý návštěvník z Číny dostal brožuru s informacemi, kam se v Česku podívat příště. Podle Papeže se čínští turisté časem začnou vracet tam, kde se jim líbilo, a stráví tam delší dobu.

Fotbalisté Olomouce postoupili do závěrečného předkola Evropské ligy, hrát budou proti španělské Seville


Olomoučtí fotbalisté postoupili do závěrečné části kvalifikace o Evropskou ligu. Ve třetím předkole vyřadili Kajrat Almaty, který v odvetě v Kazachstánu porazili 2:1. Kapitán českého týmu David Houska považuje postup za zasloužený.

„Myslím, že jsme si to zasloužili, že už doma jsme možná mohli vyhrát větším výsledkem a dnes, i když jsme nebyli tak kvalitní na balonu, tak jsme prostě hráli srdcem a myslím si, že je to zasloužený postup", radoval se Houska.

V play-off o Evropskou ligu nastoupí Olomouc proti Seville, za kterou chytá český brankář Tomáš Vaclík. Olomouc může být čtvrtým českým týmem, který si na podzim v pohárech zahraje. Ligu mistrů má jistou Plzeň, do Evropské ligy nastoupí Slavia a Jablonec.

Tenisté budou hrát Davis Cup od příštího roku novým systémem, šéf českého tenisu je zklamaný


Davis Cup tenistů se bude hrát od příštího roku novým systémem. Bude se hrát jen dvakrát za rok a o vítězi rozhodne finálový týdenní turnaj 18 národních týmů na jednom místě. Změnu schválila Mezinárodní tenisová federace. Prezident Českého svazu Ivo Kaderka je z reformy zklamaný a jednání označil za „vymývání mozků. Po schválení zásadních změn Česko podle funkcionáře přijde o možnost velkou tenisovou akci pořádat.

„My jsme země, která má tradici, výsledky a úroveň a milujeme Davis Cup a chceme vidět náš národní tým hrát doma. Tímto je to zabito, Davis Cup na 25 let odchází do neznáma. Česká republika nikdy nebude mít takové haly a stadiony, aby mohla pořádat finálovou skupinu, to bude pro pár vyvolených", lituje Kaderka.

Malé ale silné federace jako jsou Srbská, Česká a další, které mají velkou úroveň a lásku k Davis Cupu, jsou podle něj frustrované a poražené. Ale nemůžou dělat nic jiného než uznat vítěze.