Týden v ČR

Václav Klaus

Právní a majetkové vztahy, které vyplynuly z poválečných zákonů a Benešových dekretů, jsou nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné. Taková je část usnesení, na které se ve středu jednomyslně shodla Poslanecká sněmovna. Pro jasnou deklaraci stanoviska všech stran zastoupených v dolní parlamentní komoře se vyslovilo 169 přítomných zákonodárců.

Právní a majetkové vztahy, které vyplynuly z poválečných zákonů a Benešových dekretů, jsou nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné. Taková je část usnesení, na které se ve středu jednomyslně shodla Poslanecká sněmovna. Pro jasnou deklaraci stanoviska všech stran zastoupených v dolní parlamentní komoře se vyslovilo 169 přítomných zákonodárců. Nikdo nebyl proti. Předseda sněmovny Václav Klaus shodu ocenil a zdůraznil, že nejde o projev nacionalismu ani snahu eskalovat z vnitropolitických důvodů historické problémy:

"Tento bod programu vznikl jako výraz zneklidnění Poslanecké sněmovny nad pokusy některých kruhů, zejména v zahraničí, znovu otevírat tragické problémy historie, komplikovat jimi současné mezinárodní vztahy a zneklidňovat naši veřejnost."

Poslanci touto deklarací odpověděli na prohlášení některých rakouských a německých politiků a také úřadujícího maďarského premiéra Viktora Orbána, kteří požadují zrušení dekretů před vstupem České republiky do Evropské unie. S textem parlamentní rezoluce souhlasí také prezident Václav Havel:

"Tento text já bez výhrad podporuji či se sním identifikuji."

Shodu zákonodárců přivítal premiér Miloš Zeman. Zároveň se ale obává, že schválením deklarace diskuse o této otázce na české politické scéně neskončí:

"Nicméně jsem rád, že přes pokusy některých politických sil se ji podařilo prosadit, to je první úspěch. Druhý úspěch je v tom, že rezoluce je taková, jaká je, a třetí úspěch je v tom, že byla přijata jednomyslně."


Prvních 30 vojáků 6. polní nemocnice Armády České republiky odletělo ve středu do Afghánistánu. Prvních třicet vojáků-ženistů má vybudovat v Baghramu samotnou polní nemocnici. Na půlroční misi do Afghánistánu odletí do osmého května celkem 150 praktických lékařů, chirurgů, psychiatr a psycholog. Česká polní nemocnice je mezinárodně uznávanou jednotkou díky svým bohatým zkušenostem. Potvrdil to Jan Šindelář z tiskového oddělení ministerstva obrany:

Václav Havel se přišel rozloučit s vojáky,  kteří odlétají do Afghánistánu,  Foto: ČTK
"Většina z nich má za sebou zkušenosti už ze zahraničních misí - ať už působili na Balkáně, v Albánií nebo v Turecku při zemětřesení. Jedná se většinou, pokud se týká o zdravotníky, o erudované lékaře, kteří působí běžně ve vojenských nemocnicích."

S jednotkou se na letišti v Praze-Ruzyni rozloučili prezident Václav Havel a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Prezident vojákům poděkoval za jejich nasazení a připomněl, že budou pomáhat lidem trpícím v zemi nesmírně zkoušené dlouholetými válkami. Ministr Tvrdík vojákům popřál, aby "zemi, jejíž vlaječku mají na rameni, reprezentovali lépe než někteří politici."


Vláda na pondělním zasedání schválila návrh smlouvy o nákupu 24 nadzvukových stíhaček Gripen. Rozhodnutí musí ještě odsouhlasit parlament, který však ve středu vrátil návrh zákona o úvěru na dodávku letadel zpět do sněmovních výborů. Přitom, jak sdělil ministr obrany Jaroslav Tvrdík, se podařilo s konsorciem BAE Systems-SAAB vyjednat výhodnější podmínky než se původně předpokládalo. Dodávka letounů by měla celkem stát 62 miliard korun.

Gripen
Součástí smlouvy jsou i offsetové programy. V souhrnu by investice do českého průmyslu, které zprostředkuje zmíněné konsorcium, měly dosáhnout 82 miliard korun. Česká strana má podle náměstka ministra obrany Štefana Fülleho právo zadržet část platby za letouny, pokud časový plán programu nebude dodržen:

"V hypotetickém případu, pokud by konsorcium nesplnilo v offsetovém programu vůbec nic, pak česká strana bude nárokovat penalizaci v hodnotě dvaceti procent smluvní ceny. Navíc kontrakt předpokládá, že každý rok se bude zveřejňovat plnění offsetů."

Je tu však ještě jiný problém. Američtí vojenští experti se totiž obávají, že technické parametry stíhaček Gripen ztíží možnosti jejich nasazení při akcích NATO. Vadí jim nízký dolet stíhaček a nedořešení problému tankování ve vzduchu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík s tímto názorem nesouhlasí:

"Nemáme žádné pochybnosti o tom, že tento letoun splňuje veškeré standardy Severoatlantické aliance a dokonce v určitém časovém období možná bude jediným, který naplní všechny požadavky aliance tak, jak si je představuje."


České zemědělství patřilo k hlavním tématům, o kterých po dva dny jednal v Praze společný výbor českých zákonodárců a poslanců Evropského parlamentu. Evropská komise totiž navrhuje v roce 2004 poskytnout českým zemědělcům jen 25 procent přímých plateb, na které mají nárok zemědělci v Evropské unii. Výbor vyzval k nalezení oboustranně přijatelného řešení. Podle druhého předsedy společného výboru Jana Zahradila je však otázkou, do jaké míry je Evropský parlament vlivnou institucí:

"Je evidentní, že Evropská unie nemá dostatek peněz, aby mohla financovat v té oblasti přímých plateb zemědělství přístupujících zemí stejným způsobem. My argumentujeme tím, že pokud k tomu nedojde, bude to likvidační pro naše zemědělství. Argumentujeme tím, že naše zeměděství už je srovnatelné se zeměmi Evropské unie a že je to zemědělství, které vyžaduje férové, rovné podmínky přístupu na jednotný trh Evropské unie."

Podle Zahradila musí dojít k řešení, které zaručí českým zemědělcům podmínky, které umožní nejenom jejich přežití, ale úspěšné rozvíjení:

"V každém případě jakékoliv nerovnoprávné podmínky, které by skutečně vedly k výraznému poškození českého zemědělského sektoru jsou nepřijatelné. Za takových podmínek do Evropské unie vstoupit nemůžeme, protože na tom bychom nic nevydělali, naopak bychom sami sebe poškodili."


Ačkoliv bylo šlechtictví a řády v Československu zrušeny už v roce 1918, pro velkou část lidí lesk slavných jmen nevybledl. Právě do Karlových Varů, které byly a jsou ve světě známé, jezdila za léčivými prameny velká část šlechty z celé Evropy. A tak vznikl nápad pozvat sem potomky slavných rodů znovu:

"Na tu myšlenku přišel hlavní hostitel Oron Michael Kalkert. Toto setkání se před válkou konalo v Karlových Varech pravidelně. A vzhledem k tomu, že má široké příbuzenstvo, tak na první ročník sezval jenom členy vlastní rodiny, což činilo zhruba 250 hostů."

...říká Kalkertův český tajemník Marian Odlevák. Jaký je podle něj cíl těchto setkání?

"Za prvé asi, aby se všichni hosté viděli mezi sebou. Vzájemně jsou hodně v příbuzenském vztahu. Druhý důvod, pro hosty nejdůležitější, je, že se chtějí pobavit. A za třetí je tam velice dobrý účel. Peníze, které se získají, jsou věnovány na dětskou vesničku SOS v Doubí a letos nově poprvé půjdou peníze částečně na sociální účely pro děti do Afghánistánu."

Na pravidelná setkání jezdí do míst předků například Gabriela von Habsburg-Lotringen, pravnučka slavné císařovny Sisi, nebo princezna Margarita de Bourbon von Parme, jejíž matka je sestrou holandské královny a otec bratrem krále španělského. Letos se poprvé účastní i šlechta z Ruska. Korunní princ Vladimír Lobkowicz předpokládá, setkání v Karlových Varech zakrátko vystřídá jako hlavní společenskou událost ve střední Evropě slavný Vídeňský ples v opeře.