Týden v ČR

Summit NATO a Ruska, Foto: ČTK

Česká republika vítá sbližování Severoatlantické aliance a Ruska. Je však velmi obezřetná. Prezident Václav Havel, který se summitu v Římě zúčastnil, ihned po jednání zdůrazňoval, že vztah s Ruskem není stejný jako s ostatními členy aliance.

Česká republika vítá sbližování Severoatlantické aliance a Ruska. Je však velmi obezřetná. Prezident Václav Havel, který se summitu v Římě zúčastnil, ihned po jednání zdůrazňoval, že vztah s Ruskem není stejný jako s ostatními členy aliance. "Je založen na smluvním základě, ne na deklaraci - má tedy jiná pravidla hry," uvedl Václav Havel:

Summit NATO a Ruska,  Foto: ČTK
"Nikdo o svou nezávislost nebo samostatnost rozhodování nepřišel - ani USA, ani NATO, ani Česká republika. Navázal se nový typ koopertace mezi aliancí a Ruskem, což je dobré, ale vůbec to nezbavuje ty dvě entity jejich svobodného rozhodování..."

... prohlásil prezident Václav Havel po příletu do Prahy. Reagoval tak na něktré hlasy, které připomínaly, že právě vstup Česka do NATO měl znamenat definitivní vyvázání ze sféry ruského vlivu. To může být po zblížení mezi aliancí a Ruskem ohroženo, míní kritikové smlouvy s Ruskem. Václav Havel reagoval i na obavu Polska, že NATO uzavírá dohodu jen s ruským prezidentem, proti vůli ruského lidu:

"Já se domnívám, že prezident Putin reprezentuje svou zemi. Byl zvolen přímou volbou."

Připomenu, že díky dohodě mezi Ruskem a NATO získá Moskva pravomoci spolurozhodovat v některých záležitostech aliance. Byla zřízena rada Rusko- NATO, ve které Rusové zasednou vedle členů zemí aliance jako rovný s rovným.


Jan Kavan,  Foto: ČTK
Vlnu dohadů i rozpaků vyvolala cesta českého ministra zahraničí Jana Kavana po Blízkém východě. Setkat se měl s izraelským premiérem Arielem Šaronem a palestinským předákem Jásirem Arafatem. Byť byla schůzka dohodnuta dlouho dopředu, nakonec se s Arafatem nesešel. Oficiálně pro zaneprázdněnost palestinského předáka. Pravým důvodem však byl zákaz premiéra Miloše Zemana. Ten na zasedání vlády uvedl, že by schůzka nebyla vhodná. Ministr Kavan přitom mířil k Arafatovi především proto, aby odstranil následky Zemanovy nedávné cesty do Izraele, kdy premiér v rozhovorech pro místní média Arafata opakovaně přirovnal k Adolfu Hitlerovi a hovořil o odsunu Palestinců.

Při jednání v Rámalláhu ministr Kavan Palestince ujistil, že Česko stojí za naplňováním všech rezolucí Rady bezpečnosti OSN zakotvujících výměnu Izraelem okupovaných území za mír, přičemž odmítá násilné formy řešení konfliktu. "Dlouhodobě neřešené politické konflikty kombinované s chudobou a pocitem bezmoci vytvářejí živnou půdu terorismu. Nelze mu tudíž čelit jen vojensky, ale je nutné hledat i jeho příčiny," uvedl Jan Kavan. Zároveň popsal i svůj pocit z jednání s palestinskými předáky:

"Dnes od těch samých lidí cítíte často depresi, beznaděj anebo jakousi výzvu - mezinárodní společnství, zkuste nám pomoct vytvořit rámec, v němž můžeme potom bilaterálně znovu najít společnou řeč. Teď ale ta absence důvěry, jakékoliv důvěry je tak malá nebo téměř nulová, že začít zítra smysluplné jednání o míru není možné."


Pražský primátor Jan Kasl ve středu skončil ve své funkci. Zároveň opustil i Občanskou demokratickou stranu. Rozhodl se tak prý po dlouhé úvaze. Jan Kasl je podle svých slov rozčarován z práce rady hlavního města, kdy při rozhodování radních za ODS převažují osobní zájmy nad zájmy občanů:

Jan Kasl,  Foto: ČTK
"Odmítám už žít v tomto světě neustálých her a vytváření umělých fám a fabulací kolem mně. V tomto se nedá pracovat a já myslím, že Praha potřebuje seriózní práci a já se ji snažím maximálně dobře a úspěšně dělat. Ovšem ne v této atmosféře a ne s těmito lidmi."

Předseda ODS Václav Klaus rozhodnutí Jana Kasla označil za totální lidské selhání a neschopnost zvládnout pražskou radnici:

"Já bych i respektoval, že nezískal podporu v pražské ODS a že se může na pražskou ODS, na některé své kolegy zlobit. Já ale jako obyvatel tohoto milionového města nemohu přijmout, že někdo může být tak nezodpovědný, že v takovéto chvíli, těsně před koncem svého volebního období, hazarduje se stabilitou tohoto města."

Pražské občanské demokraty především rozčarovalo, že Jan Kasl rezignoval těsně před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny.


U příležitosti 60. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha byla v pondělí zahájena v pražském Historickém ústavu Armády České republiky unikátní výstava. Na expozici musela česká veřejnost čekat dlouhých 60 let. Přitom hned po válce usiloval o uspořádání výstavy Rudolf Pernický - jeden z posledních čtyř žijících československých parašutistů z jednotky ve Velké Británii:

Výstava v pražském Historickém ústavu Armády České republiky,  Foto: ČTK
"Já jsem byl po válce na hlavním štábu a mnohé z exponátů, které tady jsou, jsem už tehdy shromáždil. Radiostanice, které odevzdávali ti chlapci, co přežili. Je tady například můj stangun, který jsem měl v osobní výzbroji, a shromáždil jsem i ty zachované bílé padáky oněch chlapců, těch atentátníků."

Výstava je koncipována tak, aby návštěvníka vtáhla do děje a ukázala mu celou historii operace Anthropoid směřující k likvidaci jednoho z nejvyšších pohlavárů Třetí říše. Dokumenty zachycují i hrdinskou smrt všech sedmi parašutistů v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje. Bombu na Heydrichovo auto hodil Jan Kubiš. Na jeho čin je stále hrdá advokátka Dagmar Raupachová:

Výstava v pražském Historickém ústavu Armády České republiky,  Foto: ČTK
"Já jsem příbuzná Jana Kubiše a jsem na to velmi, velmi pyšná. Maminka byla sestřenicí Jana Kubiše a říkala, že jednoho dne, když se vracela domů ze školy, tak jí sousedé nabádali, aby nechodila domů, že je u nich gestapo. Ona, jako třináctileté dítě, ale nevěděla, kam jít. Šla tedy domů. Odvezli ji i s rodiči do koncentračního tábora. Ale naštěstí, zázrakem, to přežila, vrátila se a díky tomu jsem tady dnes i já."

Premiér Miloš Zeman při slavnostním zahájení expozice vyjádřil úctu nejen vykonavatelům atentátu, ale také lidem, kteří prošli nejtěžší životní zkouškou a obstáli v ní. Výstavu lze shlédnout do konce léta.


Čeští fotbalisté se dočkali prvního titulu mistrů Evropy v éře samostného státu. Zasloužili se o to reprezentanti do 21 let, kteří ve finále šampionátu v Basileji porazili Francii po penaltovém rozstřelu 3:1. Češi proměnili všechny pokusy, Francouzi jednou trefili břevno a dvě penalty chytil brankář Petr Čech. Po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Jak sám řekl, vyplatila se zvolená taktika:

Radost českých fotbalistů z vítězství ve Francii,  Foto: ČTK
"My jsme si řekli, že chceme co nejdéle držet čisté konto. Oni také odehráli celý turnaj s pouze několika změnami a ta únava se kumuluje. Bylo vidět, že ke konci zápasu už toho také měli dost. S tím my jsme počítali a proto jsme chtěli co nejdéle udržet stav 0:0 nebo nulu na našem kontě a popřípadě ten gol vstřelit. Bylo vidět, že postupem času naše taktika byla úspěšná. Ke konci se už dalo více hrát a měli jsme i některé šance."

A jaká byla nálada před rozhodujícími penaltami?

"My jsme si věřili. Před prodloužením jsme si řekli, že ať se děje co se děje, i kdybychom gol neměli dát, že to dotáhneme do penalt a rozhodneme to při nich. Já osobně jsem si věřil."