Týden v ČR

Závěr summitu v Kodani, Foto: ČTK

Česká republika vybojovala v závěrečném klání při vyjednávání podmínek svého členství v Evropské unii po Polsku druhou nejvyšší sumu hotových peněz v podobě kompenzací. Česko si díky úsilí vyjednavačů polepšilo o dodatečných 83 milionů eur. Výsledky summitu se podle bývalého předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause daly očekávat.

Václav Klaus,  Foto: CTK
Česká republika vybojovala v závěrečném klání při vyjednávání podmínek svého členství v Evropské unii po Polsku druhou nejvyšší sumu hotových peněz v podobě kompenzací. Česko si díky úsilí vyjednavačů polepšilo o dodatečných 83 milionů eur. Výsledky summitu se podle bývalého předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause daly očekávat:

"Takzvané dramatické jednání našich představitelů bylo do jisté míry takovou kouřovou clonou, aby to vypadalo, že naše vláda dělala maximum. Já myslím, že maximum nedělala, ale opravdu si nemyslím, že mohla tam, v Kodani, dosáhnout více. Mohla dosáhnout více za posledních pět let, kdy zcela jednoznačně vsadila na kartu - čím dříve, tím lépe. Bez ohledu na to, za jakých podmínek to bude."

Závěr summitu v Kodani,  Foto: ČTK
Práci českých vyjednávačů v Kodani ocenil delegát Evropské komise v Česku Ramiro Cibrián. Před čtyřmi lety, když začal svou misi v Praze, si prý nebyl jistý tím, zda se České republice podaří v první vlně do Evropské unie otevřít dveře. Dojednané finanční podmínky jsou podle něj pro nás velmi výhodné, a proto Cibrián čeká, že se ekonomická situace země po vstupu do Unie bezpochyby zlepší:

"Já osobně bych rád zatleskal všem těm v České republice, kteří tvrdě pracovali, aby se těď členství v Evropské unii mohlo uskutečnit."

Vládní zprávu o výsledcích summitu Evropské unie kritizovali ve sněmovně poslanci ODS. Podle nich nejsou podmínky dojednané vládními vyjednavači uspokojivé a neodpovídají pozici naší země mezi ostatními kandidátskými státy. S tím ale zásadně nesouhlasí premiér Vladimír Špidla. V Kodani byl podle něj základní úspěch už v tom, že tam Česká republika uzavřela vstupní jednání:

"A jistou prémií tohoto jednání bylo, že se nám podařilo v závěrečných fázích naši pozici vylepšit hmatatelně a nikoliv, samozřejmě, zásadně."


Ministr financí Bohuslav Sobotka,  Foto: ČTK
S rekordním schodkem přes 111 miliard korun schválila Poslanecká sněmovna vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Pro přijetí zákona hlasovali všichni poslanci vládní koalice kromě unionistky Hany Marvanové. Ta se hlasování nezúčastnila a nepřímo tak jeho přijetí umožnila. Proti byli opoziční občanští demokraté a komunisté. Premiér Vladimír Špidla neskrýval po schválení rozpočtu radost. Dokonce tvrdí, že zadluženost České republiky není příliš velká:

"Naše země je zadlužena poměrně málo. Na druhé straně jsme si vědomi toho, že finance vyžadují určitou stabilizaci a k ní také systematicky v tomto roce přikačujeme."

Proti rozpočtu hlasovala Občanská demokratická strana, která má k němu, podle místopředsedy rozpočtového výboru Martina Kocourka, řadu výhrad:

"My kritizujeme škodlivost tohoto rozpočtu díky jeho obrovskému deficitu a dopadům jak na příští rok, tak do budoucna. Tyto státní dluhy ekonomiku zahltí a my se obáváme, že to způsobí ekonomický pokles a zvýší nezaměstnanost."


Občanská demokratická strana - nejsilnější pravicová strana v Česku - si na kongresu ve Františkových lázních zvolila nové vedení. Ze souboje šesti uchazečů o šéfovské křeslo vyšel vítězně senátor Mirek Topolánek. V čele strany vystřídal Václava Klause, který vedl občanské demokraty téměř 12 let. Topolánek byl zvolen ve druhém kole, když porazil místopředsedu strany Petra Nečase, považovaného za favorita. Zda kongres zvolil správně, se podle Nečase ukáže v budoucnu:

Mirek Topolánek s Václavem Klausem,  Foto: ČTK
"Dostal nejvíce hlasů, má největší podporu delegátů. To je výsledek demokratické volby a já ji plně respektuji. Novému předsedovi blahopřeji."

Šestačtyřicetiletý Topolánek po svém zvolení řekl, že ideologie ODS se měnit nemusí. Programově bude s novým vedením klást důraz na tradiční konzervativní témata:

"Jako je rodina, vzdělání, ale i sociální otázky, které jsme si nechali ukrást. Měla by být vlídnější, měli bychom umět program lépe nabídnout, lépe vysvětlit, přeložit do 'lidštiny', jak já říkám. Měli bychom tím pádem oslovit větší voličský elektorát, aniž bychom se museli programově rozkračovat."


Vánoční kluziště otevřelo bruslařům své brány přímo v centru Prahy na Ovocném trhu. Ledová plocha sice není největší - má rozměry 20 krát 12 metrů, ale bruslení je zdarma a kdo brusle nemá, může si je za drobný obnos půjčit. Navíc vybrané peníze půjdou na opravy škod po povodních.

Zdrojem inspirace pro otevření pražského kluziště byla tradice vánočního bruslení, která byla v Čechách živá už v 18. století. Na výstavě Staropražské Vánoce je na mnoha dobových fotografiích i obrazech zachyceno, jak to tehdy vypadalo, uvedl kurátor výstavy Zdeněk Míka:

"Vltava tehdy pravidelně v zimě zamrzala a bruslilo se ale na různých dvorcích, v zahradách, bruslilo se v parcích, kde to jenom bylo trochu možné, nějaké jezírko tam bylo."