Týden v ČR

Ani po dvou tříkolových volbách nemá Česká republika nového prezidenta. V páteční druhé volbě se o prezidentské křeslo ucházeli Václav Klaus za občanské demokraty, Miloš Zeman za sociální demokraty a senátorka Jaroslava Moserová, kterou nominovali unionisté a lidovci. V prvním kole překvapivě neuspěl Miloš Zeman, ve třetím pak ani Václav Klaus, ani Jaroslava Moserová nezískali potřebný počet hlasů.

Ani po dvou tříkolových volbách nemá Česká republika nového prezidenta. V páteční druhé volbě se o prezidentské křeslo ucházeli Václav Klaus za občanské demokraty, Miloš Zeman za sociální demokraty a senátorka Jaroslava Moserová, kterou nominovali unionisté a lidovci. V prvním kole překvapivě neuspěl Miloš Zeman, ve třetím pak ani Václav Klaus, ani Jaroslava Moserová nezískali potřebný počet hlasů.

Miloš Zeman se již dříve se nechal slyšet, že případné přímé volby by se nezúčastnil, o třetí volbě zatím nemluvil. Ještě před oficiálním vyhlášením výsledků prvního kola Zeman nenápadně opustil Hrad, kde sociální demokraté emotivně hodnotili příčiny selhání svého kandidáta.

Ve druhém kole zřejmě sociální demokraté a komunisté nevolili ani jednoho ze zbývajících kandidátů, a zablokovali tak jejich šanci stát se hlavou státu již v tomto kole. Ve třetím hlasování pak Václavu Klausovi chybělo k úspěchu pouhých 14 hlasů.

Po vyhlášení výsledků volby oba neúspěšní kandidáti poděkovali za hlasy, které dostali. Václav Klaus také řekl:

"Jsem připraven zúčastnit se dalších kol tohoto klání, ať už to bude pokračování volby nepřímé, tedy volby v tomto shromáždění, nebo ať to bude ve volbě přímé, kdy svěříme vyřešení tohoto nelehkého rébusu všem občanům České republiky."

Jaroslava Moserová ke svému poděkování dodala:

"Doufám, že jsem alespoň oběma protikandidátům, kterých si vážím, byla důstojným oponentem."

Další prezidentská volba by se měla konat nejpozději do 4. března. Václavu Havlovi vyprší mandát v neděli 2. února.

Politologové soudí, že Zemanovo vyřazení hned v prvním kole páteční druhé volby prezidenta je pomstou odpůrců bývalého premiéra za bojkot neúspěšné první volby, kde také v prvním kole vypadl jejich kandidát Jaroslav Bureš. Sociální demokracii, která je kvůli osobě svého bývalého předsedy již dlouho rozdělena, nyní čeká velmi bouřlivé období. Průběh prezidentské volby určitě ovlivní výsledky březnového sjezdu strany.


Předsednictvo vlády definitivně schválilo logo pro kampaň k Evropské unii. Tvoří jej zlatý nápis ANO na modrém pozadí. Poslední písmeno "O" se skládá z hvězdiček, podobně jako na vlajce Unie. Logo bude od nynějška provázet komunikační strategii vlády a ministerstva zahraničí až do referenda. To se bude konat 15. a 16. června. Ministr zahraničí Cyril Svoboda je spokojen s tím, že logo je obsahově jednoznačné a přímočaré:

"Hledali jsme logo, které by bylo naprosto zřetelné, že jde o Evropskou unii. Dále jsme chtěli jasné logo, které odpovídá tomu, co je jasným projevem vůle celé politické reprezentace, to znamená vlády, ale také všech parlamentních stran."


Pochybení Českého statistického úřadu a následná rozsáhlá revize údajů o zahraničním obchodu si již vyžádala první oběti. Předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá odvolala z funkce vrchního ředitele odpovědného za statistiku zahraničního obchodu Kamila Kudláka a ředitelku odboru statistiky cen Stanislavu Kociánovou. Sama odejít nehodlá, ani poté, co ji k rezignaci vyzval premiér Vladimír Špidla:

"Nehodlám rezignovat, nehodlám podlehnout politickým tlakům. Myslím si, že jde o záležitost odbornou. Obrátila jsem se na EUROSTAT s žádosti o posouzení našeho postupu. EUROSTAT je pro mne odborná, nejvyšší evropská instituce a podle toho se rozhodnu."

Poslanci nešetří na adresu Českého statistického úřadu ostrými slovy. Chybné údaje o bilanci zahraničního obchodu podle nich výrazně poškodily například data o vývoji hrubého domácího produktu za minulý rok a tím i nazírání zahraničních investorů na Českou republiku jako na zajímavý trh. Podle člena sněmovního rozpočtového výboru Vlastimila Tlustého by mělo vedení úřadu okamžitě složit svoje funkce:

"Buď by se měl Český statistický úřad přejmenovat dobrovolně na Český matoucí úřad, nebo by jeho představitelé měli rezignovat. Já bych to přirovnal k tomu, jako kdyby jste v autě zjistil, že místo předního skla vám byl promítán mylný film a vy jste to auto neřídil podle skutečné silnice, ale podle toho mylného filmu."

Předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá ekonomickou obec ujišťuje, že chyby už se nebudou opakovat:

"Samozřejmě chyba je velmi nepříjemná a mě osobně strašně mrzí. Chyby se ale stávají v každé činnosti a důležité je, jak se člověk postaví k jejich odstranění. My jsme to udělali a myslím si, že jsme přijali celou řadu opatření, aby se něco podobného nemohlo opakovat."

O tom však pochybují někteří ekonomové. Například hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová:

"Je důležitější mít správná čísla třeba i pozdě než mít včas špatná čísla. Když posuzujeme ekonomiku na základě chybných čísel, tak se také dopouštíme při našem rozhodování chyb, které jsou často nevratné. Bohužel existují pochybnosti, jestli i ta nejnovější čísla, která Český statistický úřad zveřejnil, opět nejsou chybná."

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach naznačil, že pochybení Českého statistického úřadu v obchodních datech mohlo být úmyslné. Soudí, že zkreslené údaje za loňské třetí čtvrtletí mohly ovlivnit podzimní senátní a komunální volby, stejně jako rozhodování vlády o letošním rozpočtu. Předsedkyni Českého statistického úřadu Marii Bohatou ministrův výrok pobouřil. Jak uvedla, chyba nevznikla na statistickém úřadě, ale na Generálním ředitelství cel, které řídí ministerstvo financí.


Deficit zahraničního obchodu se loni snížil na 74,5 miliardy korun. Jde o nejnižší schodek od roku 1999. Údaje zveřejnil ve čtvrtek Český statistický úřad. Radomír Jáč z Komerzbank Capital Markets soudí, že data jsou tentokrát věrohodná:

"Já věřím, že byla prosincová statistika připravena s velkou pečlivostí. Rozhodně tady lze brát úspěšný výsledek zahraničního obchodu za prosinec a za celý rok 2002 vážně. Jako takový je také přijímán na finančním trhu, neboť koruna reagovala na příznivé statistiky mírným posílením."

Podle analytika Raiffeisen bank Iva Nejdla, výsledek obchodní bilance potvrdil dobrý výkon domácí ekonomiky:

"Deficit obchodní bilance dosáhl v prosinci 18,8 miliardy korun a domnívám se, že statistika odpovídá realitě. Rovněž se domníváme, že současné hladiny kurzu nad 31,7 korun za euro jsou v horizontu měsíců neudržitelné. Domácí měna by měla nejdříve mírně, posléze rychle posilovat tak, jak se bude blížit okamžik vstupu do Evropské unie."


V Praze začal ve čtvrtek jubilejní desátý ročník Febiofestu. Letošní přehlídka filmu, televize a videa nabízí denně až 55 projekcí a diváci mohou vybírat z 438 filmů. Jen v Praze nabídne festival denně 55 představení. Promítat se bude ale i v Ostravě, Brně a Liberci. Další program festivalu přiblížil ředitel Febiofestu Fero Fenič:

"Jeho rozsah bude víceméně stejný, jak byl v posledních letech. V Praze malilinko menší, protože dva sály Městské knihovny jsme letos použít nemohli, jelikož jsou vyplaveny a zničeny povodněmi. Těch sálů bude tedy v Praze dvanáct. Hlavní centrum bude nadále v multiplexu Palace cinemas Slovanský dům, kde poprvé vznikne i velký festivalový klub s doprovodným programem, ve kterém vystoupí kolem třiceti kapel z různých zemí světa. Doplní tak atmosféru Febiofestu co by festivalu národů."