Týden v ČR

Demonstrace proti válce s Irákem, foto: ČTK

K milionům lidí na celém světě, kteří v sobotu 15. února vyšli do ulic a hlasitě řekli "ne" možnému vojenskému útoku na Irák, se připojili také občané České republiky. Patrně největší shromáždění se konalo na pražském Václavském náměstí. Demonstraci přibližně tisícovky odpůrců války v Iráku zorganizovala Komunistická strana Čech a Moravy.

Demonstrace proti válce s Irákem,  foto: ČTK
K milionům lidí na celém světě, kteří v sobotu 15. února vyšli do ulic a hlasitě řekli "ne" možnému vojenskému útoku na Irák, se připojili také občané České republiky. Patrně největší shromáždění se konalo na pražském Václavském náměstí. Demonstraci přibližně tisícovky odpůrců války v Iráku zorganizovala Komunistická strana Čech a Moravy. Její předseda Miroslav Grebeníček v projevu odsoudil terorismus a řekl, že tento problém nevyřeší žádná válka:

"Ne diktát silných vůči slabým a bohatých vůči chudým, ale všeobecně respekt k Chartě Organizace spojených národů a principům mezinárodního práva je východiskem k efektivnímu a perspektivnímu řešení rozporů a konfliktů současnosti."

Iniciativa proti válce organizovala protest na pražském Palachově náměstí, kam přišlo několik stovek zejména mladých lidí. Akce na Palachově náměstí se zúčastnil i filozof Erazim Kohák, který dlouhá léta v Americe žil:

"V této devastované oblasti světa, kde už dvanáct let platí embargo, kde se zhroutily základní sítě civilizace, by ta válka byla naprostá katastrofa. Výmluva, že Irák sice plně spolupracuje, ale ne dost ochotně, je pouhá záminka. To není dostatečný důvod, abych riskoval tisíce životů."


Vladimír Špidla a Cyril Svoboda v Bruselu,  foto: ČTK
Česká republika a další kandidátské země Evropské unie v úterý v Bruselu přivítali dosaženou dohodu patnácti členů unie k irácké krizi. Vůbec poprvé se v dokumentu mluví o použití síly, pokud Bagdád nebude spolupracovat se zbrojními inspektory OSN.

Českou republiku v Bruselu zastupoval premiér Vladimír Špidla se šéfem české diplomacie Cyrilem Svobodou. V předvečer schůzky francouzský prezident Jacques Chirac nezvykle ostře kritizoval ty kandidátské země, které v souvislosti s iráckou krizí zaujaly proamerické pozice.

Jacques Chirac,  foto: ČTK
I přes Chiracovu kritiku je místopředseda vlády Pavel Rychetský přesvědčen, že zásadní věcný rozdíl v postoji Česka a Francie k řešení irácké krize není:

"Tak, samozřejmě, že z toho nemám radost, ale zdůrazňuji - věcně mezi námi není rozdílu."

Kritika francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka některé ministry Špidlovy vlády mrzí. Ostře se ji postavil ministr vnitra Stanislav Gross:

"Myslím si, že oprávněná není a připadá mi to poněkud troufalé suverénnímu státu radit, jak by se měl či neměl chovat. Bez ohledu na věcnou podstatu si myslím, že se to nesluší do dnešní Evropy takové prohlášení dávat."


V České republice platí nyní podobná bezpečnostní opatření jako při pražském summitu NATO. Kvůli hrozbě války v Iráku jsou od počátku tohoto týdne pod zvýšenou ostrahou strategické budovy letiště, hraniční přechody, zdroje pitné vody i jaderné elektrárny.

Na hranicích se zpřísnila bezpečnostní opatření,  foto: ČTK
Vláda v pondělí souhlasila s tím, aby policistům pomáhalo 2 a půl tisíce vojáků. Podle rozhodnutí Bezpečnostní rady státu z minulého týdne by měli například posílit ostrahu chemiček, Pražského hradu a generálního štábu České armády. Potvrdil to mluvčí generálního štábu Vladimír Lutovský:

"To, kam budou vojáci nasazeni, bude rozhodovat Ústřední krizový štáb a my budeme reagovat na požadavky ministerstva vnitra. V otázkách plánování nasazení těchto sil byly nezbytné kroky již vykonány."

V pondělí začala platit mimořádná bezpečnostní opatření na pražském ruzyňském letišti. Jejich charakter přiblížila mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová:

Bezpečnostní opatření na letišti v Ruzyni,  foto: ČTK
"Tato opatření se týkají zvýšené kontroly na vjezdech a vstupech do celého areálu letiště. Zejména se jedná o kompletní prohlídky vozidel, dále jsou to prohlídky všech osob včetně zaměstnanců ručními detektory. Byly také zavedeny zvýšené kontroly cestujících na linkách do Spojených států amerických, Kanady a Velké Británie."

Bezpečnostní složky ale zatím nemají signály, že by České republice nyní hrozil teroristický útok.


Společným kandidátem vládní koalice na úřad prezidenta bude Jan Sokol. Na dlouho očekávané schůzi se všichni sociálně demokratičtí poslanci a senátoři jednomyslně shodli na jeho nominaci.

Jan Sokol,  foto: ČTK
Hodinu a půl odpovídal Jan Sokol na otázky sociálně demokratických zákonodárců a přesvědčoval je o tom, že je tím správným kandidátem. Podle předsedy strany Vladimíra Špidly Jan Sokol sociální demokraty přesvědčil:

"Poslanecký klub ČSSD se ztotožňuje s usnesením předsednictva ČSSD, tedy s pověřením vyjednávací skupiny návrhem Jana Sokola jako společného kandidáta na prezidenta České republiky za vládní koalici."

Koaliční partneři - lidovci a unionisté - podporu Jana Sokola vítají. Potvrdil to i předseda poslanců Unie svobody-Demokratické unie Karel Kühnl:

"Já jsem od začátku věřil, že kolegové z ČSSD to myslí vážně s kandidaturou pana profesora Sokola. Jsem rád, že přijali toto rozhodnutí, my budeme s ním hovořit a já jsem přesvědčen, že od nás dostane veškerou podporu."

Situaci by ale mohl zvrátit bývalý předseda sociálních demokratů Miloš Zeman, který vzkázal, že by se chtěl ucházet o prezidentský post v přímé volbě, ovšem za předpokladu, že v čele strany nebude současné vedení. Pro Zemanovy příznivce, kteří se stále nemohou smířit s jeho odchodem z politiky, je to jasný signál: nevolte Jana Sokola! Jak volba dopadne se dozvíme už příští pátek.


Pražská hala pro hokejové mistrovství světa v roce 2004 bude patrně dokončena včas. Sazce se podařilo získat bankovní úvěr na dostavbu. Kdo finance poskytl však firma odmítá říct. Situace kolem dějiště mistrovství se tak uklidnila, i když problémy s pozemky nadále trvají. Předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut se domnívá, že by už žádná krize neměla přijít:

"Teď máme určitou záruku, o které byl generálním ředitelem Sazky panem Hušákem informován i prezident Mezinárodní federace ledního hokeje pan René Fasel. My už si nemůžeme dovolit, abychom v prosinci řekli: Apríl! My halu nemáme. Kdo by to totiž mohl za čtyři měsíce uspořádat?"