Týden v ČR

Václav Klaus, Jan Sokol, foto: ČTK

Ohlédnutí za událostmi tohoto týdne v České republice připravil Josef Kubeczka.

Václav Klaus,  Jan Sokol,  foto: ČTK
Dění tohoto týdne v České republice zdominovala jediná událost, která má pro chod státu význam zásadní - volba nového prezidenta, jimž se v pátek stal Václav Klaus.

Po dvou neúspěšných lednových volbách se kýženého výsledku podařilo dosáhnout až ve volbě třetí. Odborník by však řekl, že i tentokrát byl porod těžký. Poslanci a senátoři si na mimořádné společné schůzi ve Španělském sále Pražského hradu mohli vybrat ze dvou uchazečů o post hlavy státu - společného kandidáta vládní koalice, profesora Jana Sokola a kandidáta Občanské demokratické strany, jejího čestného předsedy Václava Klause.

Před zahájením samotné volby už tradičně dostali slovo oba kandidáti, aby prezentovali své představy o prioritách, které by chtěli v prezidentské funkci preferovat. Jan Sokol mimo jiné řekl, že hlava státu podle něj nemá ovlivňovat výsledky voleb, běžné rozhodování má přenechat vládě. Vyslovil se také k otázce prezidentských milostí:

"Udílení milosti chápu jako výjimečné opatření ve výjimečných případech. Chtěl bych se za to velmi přičinit, aby milostí bylo třeba co nejméně. Politik totiž nemá moralizovat, nýbrž podporovat občanskou mravnost nástroji práva."

Václav Klaus, matador letošních prezidentských voleb, hovořil o ideálech, které podle něj mohou zaručit dobrou budoucnost České republiky. Stát by podle něj měl garantovat dodržování lidských práv, jeho občané by měli spoléhat na vlastní síly a nepodléhat závisti. Muž, který ztělesňuje počátky tržní ekonomiky v 90. letech, nezapomněl na sociální aspekt lidského soužití:

"Pomáhejme si. Individuálně formou charity a kolektivně formou sociální politiky. Ani ten nejslabší z nás nesmí mít pocit, že jsme na něj zapomněli. Ale nečiňme tak za cenu vymazávání přirozených lidských rozdílů, protože tím bychom umrtvovali všechno živé."

Václav Klaus varoval před nesvorností a zdůraznil, že jen tvořivá spolupráce deseti milionů občanů republiky může zaručit lepší budoucnost pro další generace:

"Demokracii musíme ctít a pečovat o ni. Ze všech nebezpečí, kterým čelíme, nás může nejvíce ohrozit naše nesvornost. Pěstujme atmosféru čestného soupeření, nikoli nepřátelství, atmosféru vzájemného naslouchání, nikoli předpojatého odsuzování, atmosféru uvědomělého hledání společné odpovědnosti za naši zemi."

Poté poslanci a senátoři přistoupili k volbě. První ani druhé kolo k úspěchu nevedlo. Jan Sokol vítězil v Senátu, Václav Klaus v Poslanecké sněmovně. Teprve třetí kolo, v němž se hlasy z obou komor Parlamentu sčítají, rozhodlo. Václav Klaus získal 142 hlasy, tedy o jeden více než bylo třeba ke zvolení.

Václava Klause ve všech kolech volby permanentně podporovalo 12 až 15 členů vládní koalice. Rozhodující se ale zřejmě stali komunisté. O jejich hlasy požádal před třetím kolem volby Václav Klaus, Jan Sokol s komunisty odmítl jednat. Někteří komunisté se tedy v třetí volbě rozhodli hlasovat pro Klause, zřejmě na základě nepřímé výzvy svého předsedy Miroslava Grebeníčka.

Neúspěch kandidáta vládní koalice Jana Sokola by mohl znamenat další komplikace v sociální demokracii. Premiér a předseda strany Vladimír Špidla ale rezignovat nechce. Je přesvědčený, že jeho vláda může existovat i s Václavem Klausem jako prezidentem. O rezignaci naopak uvažuje předseda sociálnědemokratických poslanců Milan Urban. Zdůvodnil to tím, že poslanci jeho strany při prezidentské volbě opakovaně nedokázali zaujmout jednotné stanovisko.

Úspěšný výsledek třetí volby zákonodárci ocenili povstáním a dlouhotrvajícím potleskem. Prvním, kdo Václavu Klausovi potřásl rukou, byl jeho protikandidát Jan Sokol, který poté předstoupil před shromážděné poslance a senátory:

"Byla to čestná volba, nic špatného jsem při ní nezažil a přeji novému prezidentovi i celé zemi vše dobré."

Po něm přišel k mikrofonu nový prezident Václav Klaus:

"Chtěl bych ubezpečit všechny občany České republiky, že si plně uvědomuji, co tato nejvýznamnější státní funkce znamená a že jsem připraven, abych v této funkci nikoho z deseti milionů spoluobčanů nezklamal. Chtěl bych ubezpečit každého, že věty, které jsem zde přednášel, nebudou zapomenuty, a že slova, která jsem v nich přednášel budou platit, zítra i po celých zbývajících pět let. Musíme v naší zemi docílit nové míry svornosti, nové míry pohody, aby naše soupeření nebylo nepřátelstvím. Abychom si uměli naslouchat a uměli spolupracovat. Je společným cílem Parlamentu, vlády i prezidenta, abychom vybudovali víru ve stát. To je to, co nám chybí."

Mnoho zdaru popřál Václavu Klausovi bývalý prezident Václav Havel. "Blahopřeji vítězi prezidentských voleb a přeji mu při výkonu prezidentské funkce mnoho zdaru," vzkázal po svém tajemníkovi Jakubu Hladíkovi z dovolené v zahraničí. Pokud bude pozván, rád se Václav Havel zúčastní inaugurace, doplnil Hladík.

Jednašedesátiletý Václav Klaus se funkce ujme v pátek 7. března, kdy na společné schůzi obou komor Parlamentu složí prezidentský slib. Stane se desátým prezidentem v historii České a Československé republiky.