Týden v ČR

Vaclav Klaus, foto: CTK

Stručný přehled nejdůležitějších události tohoto týdne v České republice připravil tentokrát Josef Kubeczka.

Vaclav Klaus,  foto: CTK
Prezident Václav Klaus se v neděli večer poprvé představil veřejnosti v roli hlavy státu. V krátkém televizním a rozhlasovém projevu slíbil, že se bude snažit být dobrým prezidentem nejen pro ty, kteří si ho na Pražském hradě přáli, ale i pro ty, kteří by pro něj nehlasovali:

"Názory lidí se liší a lišit budou. Třeba už proto, že se některým z nás z různých důvodů v životě daří, že mají plný osobní život, že mají zajímavé zaměstnání či povolání, které jim přináší odpovídající uspokojení, odměnu i společenskou prestiž. Ti budou většinou tvrdit, že žijeme v nejlepším z možných světů. Jiní byli pasivnější či pohodlnější, obávali se riskovat, chtěli si možná spíše počkat nebo prostě neměli docela obyčejný kousek toho svého, tolik potřebného životního štěstí. Ti dnes dávají najevo zklamání. I v tomto případě platí, že budu usilovat o to, aby těch úspěšných a spokojených za příštích pět let přibývalo a zklamaných ubývalo."

S příchodem Václava Klause na Pražský hrad se mění i spolupracovníci hlavy státu. Kancléře Iva Mathé nahradil Klausův poradce Jiří Weigl. Mluvčím prezidenta se stal Tomáš Klvaňa, který potvrdil, že se začne pracovat na zeštíhlení úřednického aparátu kolem hlavy státu:

"To, co pan prezident říkal a naznačoval, to je pravda. K jistému zeštíhlení toho aparátu bezpochyby dojde. V některých případech si to ale možná vyžádá například změny zákonů. Prostě je to záležitost, kterou je třeba velmi důkladně prodiskutovat, konzultovat s právníky, konzultovat s Parlamentem a tak dále."


Vladimir Spidla po hlasovani o duvere,  foto: CTK
Poprvé v historii České republiky požádala vláda Poslaneckou sněmovnu o opětovné vyslovení důvěry. Před úterním hlasováním premiér Vladimír Špidla v projevu k zákonodárcům řekl:

"Je toho velmi mnoho, co je vetknuto do vládního prohlášení a jsem pevně přesvědčen, že krátká doba, se kterou je vláda u své ústavní odpovědnosti, byla doba, která byla využita ve prospěch České republiky. Přesto ale považuji za nutné požádat sněmovnu na základě těchto skutečností o důvěru, protože události, které se odehrály při volbě prezidenta, do jisté míry zpochybňují, zda podpora vlády je tatáž, jaká byla při jejím vzniku."

Premiér Špidla narážel na to, že někteří koaliční zákonodárci při prezidentské volbě kandidáta vládní koalice nepodpořili.

Jak se předpokládalo, kabinet důvěru od Poslanecké sněmovny získal. Ve veřejném hlasování ho podpořili všichni zákonodárci sociální demokracie, lidovců a unionistů. Kabinet dostal těsnou většinu jednoho hlasu. Opozice, tedy občanští demokraté a komunisté, hlasovali proti.

Zpráva, že vláda bude pokračovat dál, je podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka špatná pro tuto zemi. Přesto ale má podle něj i své klady:

"Možná to bude přece jenom k něčemu dobré. Možná konečně pochopí, že vedle vládní koalice je tady ještě opozice a že začnou jak s ODS, tak s KSČM jednat jako s rovnocennými partnery."


Jiri Rusnok,  foto: CTK
Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok musí opustit vládu. Premiér Vladimír Špidla ve čtvrtek navrhl prezidentovi Václavu Klausovi, aby Rusnoka odvolal. Dlouhodobě narušená politická komunikace - to je podle premiéra důvod, proč chce ministra odvolat. Uvedl, že situace oslabovala chod celé vlády. Premiér Špidla zároveň dodal, že žádné jiné změny v kabinetu v dohledné době nechystá:

"V tom čase, kam dohlédnu, rozhodně teď právě neuvažuji o žádných výměnách. Mohou nastat situace, které to změní, ale teď není důvod. Je to výměna v tomto okamžiku konečná."

Místopředseda sociálních demokratů a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je odvoláním ministra Rusnoka překvapen. Premiér totiž odvolání nekonzultoval ani ve stranických orgánech, ani na vládě:

"Já myslím, že to je v jeho kompetenci. Trochu mě překvapilo, že to nebylo před hlasováním o důvěře vládě, protože kabinet dostal důvěru jako celek. Předpokládám, že to souvisí s otázkou volby prezidenta a postojů Jirky Rusnoka."


Reditelka Divadla Spejbla a Hurvinka Helena Stachova,  foto: CTK
O tom, kdo je autorem loutek Spejbla a Hurvínka a dědicem autorských práv, jednal v pondělí Městský soud v Praze. Až tam dohnaly svůj spor plzeňský Ústav sociálních služeb a Divadlo Spejbla a Hurvínka. Jeho ředitelka Helena Štáchová totiž odmítá platit za ochranná práva na populární loutkové postavičky, která si nárokuje plzeňský ústav. Podle Štáchové ochranou známku na jména Spejbl a Hurvínek vlastní ona, tedy divadlo:

"My dokazujeme, že oni jsou pouze majiteli práv na autorské dílo Josefa Skupy, které ovšem nespočívá v tom, že profesor Skupa byl autorem postav a jmen. Máme na to důkazy, samotným Skupou podepsané, koho považoval za autora."

Plzeňskému ústavu sociálních služeb ochranná práva údajně odkázal zakladatel divadla Josef Skupa. Helena Štáchová však za tvůrce dřevěných postaviček považuje podle dochovaných materiálů řezbáře Gustava a Karla Noskovy. Soud vynese rozsudek 26. března.