Týden v ČR

Pavel Rychetsky, foto: CTK

Spory mezi Hradem a senátem kolem nominací a jmenování ústavních soudců, poslední zasedání vlády před jejími prázdninami, otcové žalující stát kvůli pošlapávání práv rodičů a letní celoevropské setkání křesťanské mládeže YMCA. To je přehled nejdůležitějších událostí uplynulého týdne, který připravil Josef Kubeczka.

Pavel Rychetsky,  foto: CTK
Ústavní soud, který od poloviny července funguje v omezeném rozsahu, má od středy tři nové soudce. Jsou jimi Vojen Güttler, Pavel Holländer a Pavel Rychetský, který se zároveň stal novým předsedou Ústavního soudu. Do funkce je na zámku v Lánech jmenoval prezident Václav Klaus:

"Tak že ještě jednou bych chtěl pogratulovat všem jmenovaným, popřát skutečně úspěch a pusťte se s plnou sílou do práce."

Nový šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský si je podle vlastních slov vědom odpovědnosti práce ústavních soudců:

"Chtěl bych říci, že slib, který byl právě do rukou pana prezidenta z naši strany složen, je slibem, který od nikoho z nás není považován za formalitu. Považujeme ho za slib zavazující k tomu, aby Ústavní soud byl i nadále orgánem, který chrání ústavnost, chrání základní demokratické hodnoty ve státě."

Senát překvapivě nepodpořil návrh prezidenta Klause, aby se ústavním soudcem stal také jeden z jeho právních poradců a bývalý šéf Ústavu státu a práva Vladimír Balaš. Zazněly totiž pochybnosti o Balašově účasti v kauze týkající se Investiční a poštovní banky. Ani profesor Václav Pavlíček nerozšíří řady ústavních soudců. Senátoři kritizovali skutečnost, že se nepřihlásil ke svému členství v komunistické straně a v 50. letech byl v komisi posuzující třídní původ studentů. Senátem neprošla také advokátka Klára Veselá-Samková. Horní komora naopak podpořila nominaci senátorky Dagmar Lastovecké. Jiří Weigl, vedoucí kanceláře prezidenta Václava Klause, považuje hlasování Senátu o kandidátech na ústavní soudce za zpolitizované.


Státní zaměstnanci se dočkají vyšších platů. Vláda totiž schválila rozšíření platového tarifního systému z 12 na 16 tříd. Nerozhodla však o tom, zda zachovat alespoň polovinu ze 13. a 14. platů. V případě jejich zrušení by podle odborů změna systému nepřinesla kýžený efekt. Lidé by totiž i po zařazení do vyšších platových tříd měli bez těchto dodatečných platů roční příjem často menší než před tím. Školské odbory navíc zachováním těchto platů podmiňují odvolání stávky plánované na začátek září. Pokud by vláda vyslyšela požadavky odborů, přišlo by to státní pokladnu na dalších 6 miliard korun, které zatím nemá kde vzít. Ministři nakonec odsunuli definitivní rozhodnutí na září.

Vláda chce ušetřit masivním propouštěním státních zaměstnanců. V příštích třech letech by mělo odejít 29 tisíc lidí, tedy 6 procent zaměstnanců. Podle šéfa resortu financí Bohuslava Sobotky je propouštění rozloženo téměř rovnoměrně mezi všechna ministerstva. Počítá s tím, že propouštění přinese značné úspory:

"V minulých letech probíhal trend postupného zvyšování počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru. Vláda tento trend obrací a směřuje ke štíhlejšímu a efektivnějšímu státu. Během těch tří let to budou úspory v řádech několika miliard korun."


V minulých dnech byla na návštěvě Česka delegace americké armády. Peter Pace, druhý nejvyšší důstojník amerického vojska navštívil libereckou vojenskou základnu. Jak uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Jaroslav Kolkus, tématem rozhovorů byla také spolupráce v NATO, chystaná reforma české armády a zapojení českých vojáků do mezinárodních operací. Ve velitelském týmu Severoatlantické aliance, která převezme 11. srpna od Německa a Nizozemska řízení mezinárodních sil v Afghánistánu, budou také čtyři čeští důstojníci:

"Dále jsme připravili několik příslušníků z velitelských struktur NATO, kteří by je v budoucnu mohli doplnit anebo vystřídat."

...uvedl Jaroslav Kolkus.


Pět členů sdružení pro ochranu práv dětí, rodičů a prarodičů Spravedlnost dětem podalo v pondělí u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku žaloby proti českému státu. Jednoho z nich, zmocněnce sdružení Spravedlnost dětem Luboše Pateru jsem se zeptal na obsah žalob:

"Ty žaloby jsou v podstatě stejné v tom směru, že si stěžujeme, že české soudy a jiné státní orgány nechrání naše práva a v důsledku toho ztrácíme možnost běžným způsobem se stýkat se svými dětmi, podílet se na jejich výchově při rozvodu nebo po rozvodu."

Soudy podle Luboše Patery postupují v těchto věcech se zjevnou diskriminací otců, i když se obdobné případy stávají i matkám. Veškerá odvolání a stížnosti u českých orgánů vyzněla do prázdna. Evropský soud pro lidská práva však může pouze přisoudit pokutu českému státu, ale nemůže vyřešit situaci stěžovatelů a těch, kterých se to týká především, tedy dětí. Vztahy s nimi už jsou podle Luboše Patery nenávratně poškozeny dlouholetými průtahy soudních řízení, z nichž nejdelší trvá 14 let. Přesto vidí smysl podání žalob:

"My se snažíme ty žaloby podat i proto, abychom dali příklad ostatním, že je nutné se proti zlu postavit a že je to i v zájmu našich dětí, v tom nejlepším zájmu, protože ony jednou dospějí, ony jednou vyrostou a pak uvidí a uslyší, že jsme se snažili o jejich dobro. Je to tedy i takové poselství našim dětem."

Luboš Patera soudí, že takto poškozených rodičů jsou v České republice stovky, ne-li tisíce.


Zhruba 7 tisíc mladých lidí ze 40-ti zemí světa přicestovalo v pondělí do Prahy na šestidenní celoevropské setkání křesťanské mládeže YMCA. Na pražské Letné se nejen sportovalo, ale i tančilo. Na ploše zhruba jednoho hektaru byly rozestavěny desítky stanů, ve kterých hrály různé orchestry a kapely. Součástí festivalu byla diskusní fóra, duchovní rozjímání, kaple, kavárna, poradna.

"Takovéto setkání je po padesáti letech historie YMCA poprvé. O tom předchozím se říkalo, že bylo obrovské a bylo pro tři sta lidí. Proč jsme si řekli, že by bylo dobré uspořádat podobné setkání? Po pádu železné opony se YMCA, organizace, která byla během komunistického totalitního režimu ve střední a východní Evropě zakázaná, začala rozvíjet. Zdejší skupiny si začaly zvykat na to, že YMCA je organizace, která reaguje na potřeby společnosti."

...říká předsedkyně mezinárodního organizačního teamu YMCA Jana Vohralíková. Festival na Letné podle ní přinesl nové nápady do programů křesťanských organizací a nové kontakty v rámci evropské sítě YMCA, která je nejstarší a největší celosvětovou mládežnickou organizací na světě.