Týden v ČR

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu v Praze - Jaroslav Moserová

Před 35 lety vtrhla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy a ukončila tak všechny iluze o společenských reformách v zemi. Už tradičně si výročí okupace sovětskými vojsky připomněli Pražané ve čtvrtek na pietním shromáždění před budovou Českého rozhlasu v Praze.

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu v Praze - Vladimír Špidla
Před 35 lety vtrhla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy a ukončila tak všechny iluze o společenských reformách v zemi. Už tradičně si výročí okupace sovětskými vojsky připomněli Pražané ve čtvrtek na pietním shromáždění před budovou Českého rozhlasu v Praze.

Právě zde se před třiceti pěti lety odehrály nejtvrdší střety mezi okupačními vojáky a obyvateli hlavního města, kteří sem přišli vyjádřit nesouhlas s okupací. Podle premiéra Vladimíra Špidly, který se pietního aktu rovněž zúčastnil, mají události ze srpna 1968 stále co říci i dnes:

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu v Praze
"Pro mně byl rok 1968 zhroucením mnoha iluzí. Byl hořkým poznáním toho, jak se osvoboditel snadno může změnit v okupanta. Rok 1968, rok našeho velkého vzepětí, byl počátkem dlouhé doby temna. Jakkoli byla ta doba dlouhá a krutá, byla začátkem další etapy boje za svobodu a tento boj neskončil dříve než 17. listopadu 1989."

Pietního aktu před budovou Českého rozhlasu se zúčastnilo několik desítek lidí, převážně pamětníků srpnových dní. Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík v této souvislosti připomněl, že události ze srpna 68 by neměly upadnout v zapomnění:

"Občas se mi stává, že se setkám s velice chatrnými vědomostmi o těchto srpnových dnech. Na jednu stranu je to pochopitelné, ale rozhodně to není dobré. Vím, že na špatné se rádo zapomíná, ale na srpen roku 68 nezapomeňme."


Japonský premiér Džuničiro Koizumi,  foto: ČTK
Na vůbec první návštěvu Česka přijel japonský premiér Džuničiro Koizumi v předvečer 35. výročí okupace země vojsky Varšavské smlouvy. Ve čtvrtek také položil na pražském Václavském náměstí kytice červených a bílých růží k soše sv. Václava a nedalekému památníku Jana Palacha a Jana Zajíce. U obou míst Koizumi sepjal ruce a poklonil se.

Podle Čechojaponce Tomia Okamury, který v České republice již několik let podniká, je třeba třídenní návštěvu japonského premiéra především chápat jako ocenění podnikatelského prostředí v Česku:

Japonský robot ASIMI,  foto: ČTK
"To, že někam japonský premiér přijede, je pro tu kterou zemi velké vyznamenání a čest. Tento krok se v Japonsku dělá velmi obezřetně. Podle mého názoru k tomuto kroku přispěla obrovská investice Panasoniku v Plzni nebo investice, která dosud probíhá, tedy výstavba obrovské továrny Toyoty v Kolíně. To jsou signály o stoprocentním bezpečí, o stoprocentní důvěře v tu kterou zemi. V tuto chvíli v Česku působí 116 japonských firem a je tady téměř 50 japonských továren, včetně těch rozestavěných. Právě tyto obrovské korporace daly signály nejen politikům, ale i ostatním firmám, že je to tady v pořádku a nikdo se tím pádem nebojí. Domnívám se, že jde o vyvrcholení faktu, že Japonci jsou v současné době na prvním místě v objemu investic na zelené louce."

Na večeři s premiérem Vladimírem Špidlou přišel Džuničiro Koizumi s robotem ASIMO firmy Honda, který umí česky. Jeho přítomností chtěl složit hold Karlu Čapkovi, v jehož divadelní hře R.U.R. se v roce 1920 výraz "robot" objevil vůbec poprvé.


Hradní stráž
Prezident Václav Klaus žádá po náčelníkovi své Vojenské kanceláře urychlení transformace Hradní stráže. Právě tento útvar v posledních letech provází řada afér. V sobotu zemřel na následky střelného zranění třiadvacetiletý profesionální voják Hradní stráže. Podle mluvčího Hradu Petra Hájka záleží prezidentu Klausovi na tom, aby se Hradní stráž stala vizitkou ozbrojených sil. O urychlení transformace Hradní stráže a její profesionalizaci jednal prezident Václav Klaus s náčelníkem své vojenské kanceláře Vlastimilem Pickem. Kandidáti do Hradní stráže budou procházet přísnějšími testy než dosud, uvedl Hájek:

"Pan prezident se snaží co nejvíce urychlit transformaci. Tím byl pověřen pochopitelně náčelník vojenské kanceláře generálmajor Vlastimil Picek a ta transformace probíhá. Jde tam především o úplnou profesionalizace Hradní stráže, o dokonalý výběr jejich příslušníků, také jde o to, že se početně sníží stavy a bude se daleko víc dbát na kvalitu odváděné služby."


Zástupci ekologické organizace Greenpeace ukončili několikadenní sledování kvality vody v Labi. Poslední vzorky, které odebrali v Masarykových zdymadlech v Ústí nad Labem, odvezli do laboratoří v Praze. Výsledky budou známy v září. Podle Miroslava Šuty z Greenpeace může rozbor zjistit, jestli po loňských povodních přibyly v řece škodlivé látky:

"My se pokusíme srovnat situaci, kterou jsme zaznamenali letos s tím, co Greenpeace naměřilo v letech 1997 až 1999, kdy jde o podobné akce. Chceme to také porovnat s měřeními, které státní orgány prováděly před povodněmi, případně, pokud budeme mít i výsledky letošní, tak je chceme srovnat."


Ředitelka památkového odboru Pražského hradu Eliška Fučíková zkoumá objevenou sgrafitovou výzdobu a nástěnné malby
Jižní křídlo Nového paláce Pražského hradu je v těchto dnech středem zájmu památkářů. Stavební práce zde ve dvou místnostech totiž odhalily zajímavý historický nález. Některé detaily upřesnila Alena Veliká z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky:

"Pod odstraněnou vrstvou malířských nátěrů se nalezly fragmenty velmi kvalitních dekorativních nástěnných maleb a také zbytky fasády domu zdobené sgrafitem. Oba prostory restaurátoři pečlivě vyčistili, aby byl umožněn vizuální průzkum, odebrali mikroskopické vzorky k technologickému průzkumu. Na základě studia archivních pramenů je zatím předběžně možno říci, že sgrafitová výzdoba patří fasádě stavby, která na tomto místě stála někdy v polovině či po polovině šestnáctého století."