Týden v ČR

Premiér Vladimír Špidla, foto: ČTK

Český vzdušný prostor budou chránit švédské stíhačky Gripen. Ve středu v noci o tom rozhodla koaliční vláda. Kabinet tak dal na doporučení odborné komise, která právě švédské nadzvukové letouny podpořila.

Premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Český vzdušný prostor budou chránit švédské stíhačky Gripen. Ve středu v noci o tom rozhodla koaliční vláda. Kabinet tak dal na doporučení odborné komise, která právě švédské nadzvukové letouny podpořila. Napjatě očekávané rozhodnutí vlády sdělil premiér Vladimír Špidla:

"Vláda České republiky uděluje exkluzivitu k jednání o nabídce Švédskému království a pověřuje ministra obrany, ministra financí, ministra zahraničních věcí a ministra průmyslu a obchodu jednáním s tímto uchazečem."

O průběhu těchto konzultací má šéf resortu obrany Miroslav Kostelka podat vládě informaci do 28. února roku 2004. Ministr Kostelka upřesnil, že česká armáda si 14 stíhaček pronajme:

"Nabídka Švédského království zní na pronájem, buď pětiletý, nebo desetiletý, s možnou opcí pozdějšího odkoupení. Ale to závisí plně na vládě České republiky, protože je tam i možnost tyto letouny vrátit i před uplynutím deseti let. Já hodnotím rozhodnutí vlády k jednání jako velmi pozitivní krok a signál pro Armádu České republiky a armádní letectvo i pro celou Českou republiku, že obrana vzdušného prostoru bude zajištěna."

Opozice ještě před vyhlášením výsledků tendru kritizovala Gripeny mimo jiné proto, že údajně nejsou kompatibilní s letadly Severoatlantické aliance. Podobně argumentuje Roman Joch z Občanského institutu:

Ministr obrany Miroslav Kostelka,  foto: ČTK
"Gripeny, pokud nejsou plně vyzbrojeny, mají dobré letové vlastnosti, ale pokud jsou plně vyzbrojeny, mají plný náklad, jejich letové vlastnosti, obratnost rapidně klesají. Je pak tady ale ještě závažnější námitka: Gripeny, jakožto letadla vyráběná neutrální zemí, nikdy nebojovala."

S tím ale nesouhlasí místopředseda branně bezpečnostního výboru sněmovny Miloš Titz:

"Samozřejmě první desítky Gripenů vyrobené pro švédské letectvo ještě vycházely z toho, že Švédsko bylo neutrální zemí a nebylo ani členskou zemí Evropské unie. Ale postupně, myslím od sto dvacátého kusu, je to letadlo, které podle našich vojenských odborníků, a na ty já musím dát, je plně interoperabilní. To znamená, že může operovat s jinými typy zavedenými do aliance."

Součástí švédské nabídky byly i offsetové programy. Gripeny by měly do české ekonomiky přinést 950 miliónů dolarů jako přímé investice nebo příjmy českých firem z exportu.


Jednání o nové ústavě Evropské unie na jejím summitu v Bruselu zkrachovalo zejména na otázce rozdělení moci. Polsko a Španělsko odmítají nový systém hlasování, který jim dává menší moc, než nynější pravidla. Naopak Německo, Francie a další země nechtějí ustoupit, neboť pro ně je nový systém výhodnější. Evropská unie se tak dostala do krize a hovoří se i o jejím možném rozštěpení.

Premiér Vladimír Špidla, který se summitu účastnil, soudí, že nepřijetí ústavy není žádná katastrofa, prezident Václav Klaus naopak říká, že něco takového předpokládal. Co o těchto rozporných výrocích soudí politolog Bohumil Doležal?

"Prezident Klaus je prognostik. Předpokládat se to ale asi dalo. Katastrofa to není, protože ještě nějaký čas budou platit dohody z Nice, nicméně tady se ukázalo něco zásadnějšího. Že je hrozně těžké dosáhnout konsenzu potřebného k tak vysokému stupni integrace, který předpokládá Evropská ústava."

A co podle Bohumila Doležala nepřijetí ústavy znamená pro Českou republiku?

"Postavení České republiky by se změnilo tehdy, kdyby skutečně vzniklo nějaké to tvrdé jádro, v kterém by Česká republika nebyla. To by bylo samozřejmě nevýhodné a byl by to akt velmi nevlídný od těch zemí, které by to tvrdé jádro vytvořily."


A teď zamíříme do kosmu. Česká republika se podílí na výstavbě mezinárodní observatoře, která vzniká v argentinské pampě a bude zkoumat kosmické záření. Pro jeho zkoumání se musí budovat speciální observatoře a právě taková vzniká v Argentině za účasti 15 zemí včetně České republiky. Její první příspěvek je finanční - kupuje tzv. fotonásobiče, díky kterým jsou spršky kosmického záření vidět. Druhý příspěvek je, jak uvedl astronom Jiří Grygar, rázu fyzikálního:

"Další cesta, jak můžeme ty spršky sledovat, je počíhat si na ně už během toho průletu atmosférou, kdy ony také světélkují. To světélkování je vidět v noci velkými dalekohledy. Česká republika se podílí na stavbě těch dalekohledů. Do roku 2006 tam bude postaveno celkem 24 obřích dalekohledů a Česká republika vyrábí polovinu, čili 12. Druhou polovinu vyrábí Němci."

Velká zrcadla do dalekohledů se sestavují z menších a sklo, které se k tomu používá, je to, které dobře známe z kuchyně. Varné sklo se totiž dobře hodí i pro optické účely. A jak se takové obří zrcadlo složí? Nejdříve se vyříznou bloky o průměru 60 centimetrů a ty dostanou šestiboký tvar. Potom se hotová zrcadla smontují a vznikne vlastně obří včelí plástev o průměru tři a půl metru. Další postup nám přiblížil Jiří Grygar:

"A tohle všechno se musí nejprve připravit tady doma v České republice včetně toho smontování. Pak to ovšem zase musíme rozmontovat, celý náklad odjede po moři do Argentiny, tam se zase přeloží na kamiony, a doveze se do té pampy. Tam potom musí přijet naši technici a fyzikové, kteří už montují naostro na jednotlivé stanice."