Týden v ČR

S transparentem 'Dejte přednost lidem' protestovala 22. ledna dvacítka členů ekologického Hnutí Duha před budovou ministerstva průmyslu a obchodu v Praze proti záměru zrušit limity těžby uhlí a postavit v Česku další jaderné bloky, foto: ČTK

Ekologové a zástupci obcí protestovali ve středu před Úřadem vlády proti energetické politice státu. Konkrétně proti návrhu ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana bourat další severočeské obce kvůli těžbě uhlí a vystavět dva nové atomové reaktory na jihu Čech.

S transparentem 'Dejte přednost lidem' protestovala 22. ledna dvacítka členů ekologického Hnutí Duha před budovou ministerstva průmyslu a obchodu v Praze proti záměru zrušit limity těžby uhlí a postavit v Česku další jaderné bloky,  foto: ČTK
Ekologové a zástupci obcí protestovali ve středu před Úřadem vlády proti energetické politice státu. Konkrétně proti návrhu ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana bourat další severočeské obce kvůli těžbě uhlí a vystavět dva nové atomové reaktory na jihu Čech. Lidé, kteří na výzvu ekologického Hnutí Duha přijeli do metropole ze severních a jižních Čech a Vysočiny, před úřadem pískali a skandovali hesla. Motivy organizátorů demonstrace vysvětlil vedoucí programu energetiky Hnutí Duha Petr Holub.

"Cílem demonstrace je ukázat ministerstvu průmyslu a obchodu, že existuje budoucnost energetiky, která neplánuje stavbu nových jaderných elektráren a bourání obcí kvůli těžbě uhlí."

Zejména obyvatelé Mostecka mají strach z toho, že těžbě uhlí by musely ustoupit jejich domy. Před pražské sídlo vlády přijel svůj nesouhlas vyjádřit i Zdeněk Bendl z Horního Jiřetína.

"Žiju tam osmnáct let, mám tam rodinu, dvě děti, děti tam vyrůstají od malička, narodily se tam. Stejně tak moje manželka, která pochází z Jiřetína. Právě rodiče manželky už zažili jedno stěhování. Proto jsme přijeli, abychom alespoň takovým gestem dali najevo, že s tím absolutně nesouhlasíme."

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban o sobě říká, že není ten, kdo by chtěl bourat kvůli těžbě uhlí vesnice.

"Já pouze říkám, ať se dohodnou občané Horního Jiřetína s těžebními společnostmi a s krajským zastupitelstvem o tom, jestli se tam má těžit, či nikoliv. Je to v jejich rukou. Když občané řeknou ne, tak tyto hranice nikdo překročit nemůže."


Na jednodenní návštěvu přijel do Prahy šéf společnosti Microsoft a zřejmě nejbohatší člověk planety Bill Gates. Od roku 1994 je to jeho třetí cesta do České republiky.

Bill Gates v Praze,  foto: ČTK
Bill Gates přiletěl do Prahy v pondělí pozdě večer a rázem se stal nejstřeženějším mužem v zemi. Z programu zakladatele největší softwarové společnosti na světě proto známe jen několik hlavních bodů. V úterý ráno navštívil pražský magistrát:

"Předávám panu Gatesovi symbolický klíč od bran hlavního města Prahy jako vyjádření otevřenosti hlavního města vůči všem moderním informačním a komunikačním technologiím. Billa Gatese vnímáme jako duchovního otce tohoto procesu,"

...řekl při krátkém setkání pražský primátor Pavel Bém.

Hlavním důvodem Gatesovy cesty do Prahy byla účast na konferenci o bezpečnosti počítačových technologií, kterou zde pořádala společnost Microsoft. Ta chce během příštích dvou let zabránit například tomu, abychom byli zaplavováni tzv. spamy, tedy nevyžádanými e-maily.

Bill Gates se však při návštěvě Česka zaměřil i na charitativní akce. Právě Prahu si vybral k tomu, aby tu oznámil spuštění mezinárodního programu Potenciál bez hranic. Ten v zemích střední a východní Evropy podpoří lokální charitativní projekty. A pokračuje i jeho spolupráce s Kontem Bariéry, které pomáhá lidem upoutaným na invalidní vozík.


Mezi nominacemi na letošní nejprestižnější americké filmové ceny - Oscary - je v kategorii cizojazyčných snímků i český film Želary režiséra Ondřeje Trojana a v kategorii krátkých hraných filmů českoamerický projekt Most.

Ukázka z filmu Želary
150 minutový historický snímek Želary vznikl v produkci Filmového studia Barrandov. Helena Uldrichová z produkční firmy vysvětlila, co je nutné k tomu, aby snímek mohl být do prestižní mezinárodní soutěže nominován.

"V první řadě je důležité, aby film byl nominován za konkrétní zemi. V každém státě je určitá filmová akademie, která má pověření nominovat filmy v této kategorii - neanglicky mluvený film. To je krok číslo jedna. A potom je důležité, aby v té Americe se o film někdo postaral. V našem případě to byl Neil Friedmen, který měl všechny projekce a všechnu organizaci kolem na starosti."

Smlouvu na distribuci Želar v USA a Kanadě se podařilo podepsat minulý týden.

Ukázka z filmu Želary
Po oznámení nominací na Oscara Ondřej Trojan neskrýval radost, i když s tím tak trochu počítal.

"Je to fajn. V Americe máme smlouvu k distribuci, v Čechách už přišlo na film 400 tisíc diváků. Během dvou dnů to jsou samé hezké zprávy. Myslím, že jsme zatím dosáhli maximum."

Na rozdíl od mediálně dobře propagovaných Želar o existenci filmu Most nevěděli do úterka ani mnozí filmoví odborníci. Půlhodinový film Most byl natočen americkým režisérem Bobbym Garabedianem v Česku a Polsku s českými herci v českém jazyce. Svou světovou premiéru si odbyl na loňském Sundance festivalu nezávislých filmů a po celý loňský rok sbíral ceny po světových festivalech. Nyní se jedná o distribuci filmu v České republice. Most je dramatickým příběhem otce, který je okolnostmi donucen volit mezi povinností a láskou.