Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko hlasovalo proti uznání Palestiny za nečlenský stát OSN. Valné shromáždění OSN přesto Palestinu drtivou většinou prohlásilo za nečlenský stát a tím de facto uznalo její státnost. Pro bylo 138 zemí, 41 se zdrželo hlasování a jen devět bylo proti - mezi nimi i Česká republika.

Foto: ČTK
Česko hlasovalo proti uznání Palestiny za nečlenský stát OSN. Valné shromáždění OSN přesto Palestinu drtivou většinou prohlásilo za nečlenský stát a tím de facto uznalo její státnost. Pro bylo 138 zemí, 41 se zdrželo hlasování a jen devět bylo proti - mezi nimi i Česká republika. Pokračuje náměstek českého ministra zahraničí Jiří Schneider:

"Že Česká republika v tomto hlasování nepodpoří, to neznamená, že nepodporujeme ty aspirace a nemáme zájem na vyřešení situace. Ale domníváme se, že je to špatná otázka položená ve špatný čas."

Palestinci se od této chvíle smějí účastnit debat ve Valném shromáždění a vstoupit do některých mezinárodních institucí, včetně Mezinárodního trestního soudu. Mezi devíti státy, které hlasovaly proti, byla i Česká republika. Postavila se tak po bok Izraele, Spojených států, Kanady, Panamy a čtyř malých ostrovních států z Tichého oceánu.


Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Z vlády Petra Nečase odchází další ministr. Kvůli ztrátě důvěry voličů a prohře v senátních volbách končí ministr obrany Alexandr Vondra. Rozhodl se tak prý už po volbách, s rezignací ale čekal na schválení rozpočtu resortu. Z úřadu odejde k 7. prosinci. Vondra dlouhodobě čelil kritici kvůli kauze udajně předražené zakázky pro firmu PROMOPRO nebo kvůli nevyřešené otázce budoucnosti českého stíhacího letectva. Vondra, který dál ale trvá na své nevinně, řekl, že se za svoji práci na ministerstvu nemá důvod stydět:

"Dělat změny ve zbrojařském sektoru je extrémně obtížné. A nyní přichází čas, abych své místo uvolnil někomu, kdo s novou energií to žezlo převezme. Jsem přesvědčen, že je nutné v těch změnách, které jsme zahájili před dvěma a půl lety, pokračovat."

Mladá fronta Dnes s odvoláním na vlivné představitele Spojených států napsala, že Vondra by mohl působit v NATO. Spekuluje se prý o křesle nejvyšším. Spojené státy by prý rády viděly Vondru jako příštího generálního tajemníka. Byl by tak vůbec prvním z východní Evropy. Vondra ale tyto spekulace odmítl.

"Já si asi umím představit, jaké jsou možnosti České repuliky vybojovat nějaké pozice na té to úrovni a jsem v tom maximální realista. Ano, v roce 2014 se bude hledat nový generální tajemník, budou se hledat jiné funkce, ale zchlaďmě hlavy. Já rozhodně o ničem takovém neuvažuji."

Vondra je už 12 ministrem, který opouští původní vládu Petra Nečase. Ve středu prezident přijal také rezignaci ministra dopravy Pavla Dobeše ze strany LIDEM.


Miroslav Kalousek,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas+
Sněmovna přes nesouhlas opozice schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun. Přepracovaný rozpočet, který už počítá s výnosy balíčku daňových změn, bude na straně příjmů i výdajů o čtyři miliardy nižší než jeho původní verze. Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek připustil, že hlavní prioritou návrhu je snižování schodku státních financí.

"Snižování deficitu a kon solidace veřejných financí a s ní související suverenita a bezpečnost České republiky na finančních trzích, je v případě rozpočtové politiky prioritou číslo jedna. A myslím si, že jižní periferie Evropské unie nám jasně říká proč."

Opozice rozpočet kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.


Tomio Okamura,  foto: ČTK
Dohromady 9 podnětů dostal Nejvyšší správní soud v souvislosti s prezidentskou volbou. Se žalobou se na něj obrátili i všichni tři vážní kandidáti, které ministerstvo vnitra odmítlo zaregistrovat kvůli. Tedy Vladimír Dlouhý, Tomio Okamura i Jana Bobošíková. Ta namítá, že vnitro použilo nesprávný vzorec pro výpočet chybných hlasů. Přitom použití správného vzorce by jí jako jediné z poškozených kandidátů mohlo do boje o Hrad vrátit. V případě neúspěchu nevylučuje, že se obrátí i na Ústavní soud.

"Já si myslím, že mě ministerstvo vnitra jednoznačně poškodilo tím, že zvolilo pro registraci prezidentských kandidátů výpočet, který neodpovídá matematickým zákonům, ligice a zdravému rozumu."

Nejvyšší správní soud má na rozhodnutí čas do 13. prosince. Jako poslední instance mohou neúspěšní kandidáti využít ústavní soud. Ten ale žádnou lhůtu k rozhodnutí nemá. Komentátoři proto upozorňují, že může být ohrožen termín prvního kola přímé volby prezidenta, který se má konat v pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013.


Pierre Lévy  (vlevo) a Eva Zaoralová,  foto: ČTK
Dlouholetá ředitelka festivalu v Karlových Varech a teoretička filmu Eva Zaoralová oslavila osmdesáté narozeniny. Od francouzské vlády získala vyznamenání Rytíř Řádu umění a literatury druhého stupně, byla povýšena na důstojníka. Vyznamenání komentuje:

"Těch řádů se v určitém roce může udělit jenom určitý omezený počet a ten první stupeň - rytíř, jsem dostala už v roce 2002. Tentokrát jsem byla navržena pro ten druhý stupeň - důstojník, což působí v českém kontextu poněkud legračně."