Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Novým ministrem školství jmenoval ve středu prezident Klaus Petra Fialu. Fiala má podporu jak koalice, tak i odborníků z akademické obce. Čeká na něj ale mnoho problémů. Musí například zrychlit čerpání z evropských fondů, vypořádat se se škrty a provést reformu vysokých škol.

Petr Fiala  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Novým ministrem školství jmenoval ve středu prezident Klaus Petra Fialu. Fiala má podporu jak koalice, tak i odborníků z akademické obce. Čeká na něj ale mnoho problémů. Musí například zrychlit čerpání z evropských fondů, vypořádat se se škrty a provést reformu vysokých škol. Změnu uvítal také Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin, která se věnuje otázkám vzdělávání. Zatím ale podle něj není jasné, jak se nový ministr k některým problémům postaví.

"Nevíme, jaké má názory na regionální školství a na problémy, které jsou spojeny s testováním v 5. a 9. třídách, s dopracováním vzdělávacích standardů a tak dále. Rozhodně ale změna k lepšímu spočívá v tom, že je to "respektabilní" osobnost, která působí stabilně a dá se od ní čekat, že nebude měnit názory každý den."


Foto: Tomáš Adamec
Sérii blokád regionálních silnic zemědělskou technikou chystají na konec května farmáři. Kvůli zrušení zelené nafty a plánovanému zavedení spotřební daně z vína budou blokovat vybrané silnice v celé České republice. První akce proběhne 23. května dopoledne. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se můžou akce opakovat a stupňovat, zároveň jsou prý farmáři připraveni o problémech jednat.

"I když tu akci připravujeme, to je naše nezvratné rozhodnutí, tak jsme stále připraveni s vládou jednat, i když pan premiér nevydal jediný signál, že by k takovému jednání byl připraven."


Petr Nečas a Karolína Peake,  foto: ČTK
Nová strana vicepremiérky Karolíny Peake se bude jmenovat LIDEM. Název podle Peake vychází ze slov "liberální demokraté". Platforma kolem Peake je od minulého týdne součástí vlády. V kabinetu nahradila Věci veřejné, které přešly do opozice. Přípravný výbor začne podle Peake sbírat podpisy pod petici, které jsou nutné k registraci.

"Musíme sebrat tisíc podpisů pod registrační listiny, pod petiční archy, abychom mohli registrační listiny podat na ministerstvo vnitra. Tvorba programu a stanov je teprve v počátcích."


Foto: ČTK
Poměrně v poklidu se odehrála prvomájová demonstrace anarchistů a jejich příznivců v centru Prahy. Průvod se vydal na povolený pochod Prahou. Nekritičtější chvíle nastala na dolním konci Václavského náměstí, když průvod míjel demonstraci příznivců krajní pravice. Házeli po sobě lahve, ale také několik kamenů. Před sídlem firmy Penta vyskládali papírové krabice se vzkazy, aby se do nich sbalili a zmizeli z Česka:

"Faktickými vládci a hybateli jsou však struktury, jako je právě Penta. Tak tady můžete nechat svoje krabice a nezapomeňte tam napsat nějaké vzkazy!"

V Praze se na prvního máje sešly také politické strany - komunisté, sociální demokraté i občanští demokraté.


Foto: ČTK
Ve středu začal druhý ročník státních maturit. Žáci napsali didaktický test z českého jazyka a čekala je slohová práce, kde je na výběr deset témat. Ačkoli ministerstvo školství loni slibovalo, že státní zkoušce dá lidštější tvář, ředitelé škol tvrdí, že jde jen o kosmetické změny. Maturity letos stály 207 milionů korun. Podle Karla Dvořáka, který vede Střední odborné učiliště Ohradní v Praze, jsou státní maturity zbytečně administrativně náročné.

"Jsou to nějaké kosmetické úpravy, ale myslím si, že administrativní náročnost je neuvěřitelně zbytečná. Myslím si, že i administrativní náročnost je neuvěřitelně zbytečná a myslím si, že i to zabezpečení a různé přihlašování ředitelů do systému. Troufnu si tvrdit, že maturity jsou lépe zajištěny než nukleární program Iránu."


Celkem 161 zájemců o bakalářské studium na plzeňských právech musí zvolit jinou školu. Ministerstvo školství totiž rozhodlo o tom, že Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni nesmí přijímat studenty do prvního ročníku bakalářského studia. Rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová navíc stále neví, zda právnická fakulta může přijímat studenty do stěžejního magisterského programu:

"To rozhodnutí bylo podepsáno v pondělí 30. dubna a je v podstatě v souladu s návrhem akreditační komise. Poskytli jsme toto vyjádření panu děkanovi fakulty právnické, který by měl zpracovat vyjádření fakulty pro vedení univerzity."


Werichova vila
Werichova vila na Kampě se konečně dočká rekonstrukce. Studie i stavební povolení jsou kompletní, a tak by Praha 1 s opravami měla začít v nejbližší době. Pětadvacetimilionovou rekonstrukci ale první městská část zaplatí sama. K původně plánované finanční spoluúčasti Nadace Jana a Medy Mládkových totiž kvůli vleklému sporu o pronájem vily nedošlo. Jak ale řekl starosta Oldřich Lomecký, jednání s Nadací o budoucím pronájmu vily ještě mohou pokračovat.

"Začíná její oprava. V podstatě do doby, než se ta oprava dokončí, tak je možné jednat. V tuto chvíli to jednání ani nebylo ukončeno, ani zavrženo, v tuto chvíli začíná rekonstrukce vily. Rekonstrukci plně financuje městská část Prahy 1 a bude probíhat 4 až 6 měsíců."


Foto: ČTK
Počasí na počátku týdne uplynulých dnech překonávalo rekordy. Rtuť teploměru na řadě míst přesahovala 30 stupňů Celsia. Na 90ti procentech měřicích stanic tak padly nové rekordy. Překonán byl i 212 let starý rekord v pražském Klementinu, říká Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

"Překonán byl rekord i v Praze Klemetinu, kde bylo 29,4 a teplota dále stoupala. Tato teplota byla v Klementinu vůbec nejvyšší, která byla v dubnu kdy neměřena."