Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sněmovna schválila přímou volbu prezidenta republiky. Česko zatím nemá jasno v tom, zda se zapojí do finanční pomoci eurozóně prostřednictvím půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu. Resort kultury povede poslankyně Alena Hanáková. Na stovce vybraných škol v republice v úterý a ve středu proběhlo zkušební testování žáků. Prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka na Pražském hradě slavnostně otevřeli novou stálou expozici svatovítského pokladu.

Foto: ČTK
Sněmovna schválila přímou volbu prezidenta republiky. Podpořili ji všichni sociální demokraté, proti byli tři poslanci ODS, komunisté se hlasování zdrželi. Pokud zákon začne platit, lidé by měli příštího prezidenta vybírat už v roce 2013, kdy vyprší mandát Václava Klause. Vyjednávání přitom provázela řada kompromisů. Sociální demokracii se do vládní novely podařilo prosadit dva ze tří svých pozměňovacích návrhů. Jeden se týká omezení prezidentovy pravomoci ohledně zahájení trestního stíhání, druhý omezení prezidentovy imunity pouze na dobu výkonu funkce. Vyjednávání okomentoval ministr spravedlnosti za Občanskou demokratickou stranu Jiří Pospíšil:

"Už samotný vládní návrh obsahoval zvýšení odpovědnosti prezidenta, kdy prezident bude odpovědný za hrubé porušení Ústavy a ústavního pořádku. To byl také ústupek sociální demokracii. V kombinaci posílení odpovědnosti prezidenta například za porušení Ústavy a omezení imunity prezidenta vytváří relativně výrazný posun. Je třeba si ale uvědomit, že teprve uvidíme, jak to bude v praxi aplikováno."

Předloha také navrhuje snadnější odvolatelnost prezidenta. Pokud by Ústavní soud uznal, že prezident hrubě porušil ústavu, může být odvolán. Teď zákon posoudí Senát. Sociální demokraté, kteří mají v horní komoře většinu, doporučili svým senátorům, aby ústavní novelu schválili, potvrdil předseda horní komory Milan Štěch z ČSSD:

"V Senátu dlouhodobě, alespoň v našem klubu, je velmi příznivá atmosféra pro přijetí změny ústavy a tím umožnění přímé volby prezidenta republiky. Jsem připraven návrh podpořit tak, jak byl schválen v Poslanecké sněmovně. Budu působit na mé kolegy, abychom návrh schválili a aby se mohly připravovat další právní předpisy, které umožní již v nadcházejících prezidentských volbách přímou volbu všemi občany."

Kandidáta na prezidenta by mohla podle novely navrhnout petice alespoň 50.000 občanů nebo nejméně dvacet poslanců či deset senátorů. Přímou volbu podle průzkumů chce většina populace, dlouhodobě zhruba 60 procent obyvatel Česka.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Sněmovna také v závěrečném čtení schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Vláda však připouští, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.

Novelizaci rozpočtu potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek:

"Zcela otevřeně jsem sněmovnu upozornil na to, že nikdo není dnes schopen odhadnout, jak eurozóna zvládne svoji finanční krizi a jaké budou dopady na českou ekonomiku."

Poslanci schválili i návrh ministra Kalouska na přesun 800 milionů na podporu sportu a po sto milionech na kulturní památky a sociální projekty. Šéf Věcí veřejných Radek John tvrdí, že šlo od dohodnutý kompromis:

"S krvácejícím srdcem jsme dodrželi koaliční dohodu, protože některé návrhy považujeme za rozumné. Na druhé straně respektujeme, že ty peníze nejsou. Bylo třeba podpořit rozpočet, jinak by tato země nefungovala."

Opozice pro rozpočet nehlasovala. Návrh teď dostane k podpisu prezident republiky.


Petr Nečas,  foto: ČTK
Česko zatím nemá jasno v tom, zda se zapojí do finanční pomoci eurozóně prostřednictvím půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu. Premiér Petr Nečas zdůraznil, že 90 miliard korun z rezerv České národní banky by bylo v tomto fondu časově vázaných a Česko by si na ně v případě potřeby nemohlo kdykoliv sáhnout. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je ale stabilizace eurozóny i v našem zájmu a Česko by nemělo z hlavního proudu v unii vybočovat. Vláda si tak vzala víc času na rozmyšlenou. Premiér Petr Nečas řekl, že ministři potřebují i víc informací:

"Teprve poté, co vláda získá všechny nezbytné údaje, data, fakta a analýzy, rozhodne v této věci o dalším postupu. Není žádný důvod sami sebe dostávat pod umělý časový tlak. Je to skutečně velmi důležité rozhodnutí."

Vláda se také dohodla, že o nové smlouvě, která zpřísní fiskální politiku unie, bude za Českou republiku vystupovat trojice vyjednavačů. Každá vládní strana bude mít jednoho zástupce.


Alena Hanáková,  foto: ČTK
Resort kultury povede poslankyně Alena Hanáková. Kandidaturu na tuto funkci přijala po té, co ji odmítl rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. Hanáková, která je poslankyní za hnutí Starostové a nezávislí, chce ve funkci navázat na práci svých předchůdců, včetně stranického kolegy Jiřího Bessera:

"Jsem přesvědčena o tom, že prioritou by mělo být pokračovat v krocích, které byly započaty. Kroky ministra Bessera byly dobře nastavené. Za prioritu bych určitě považovala dokončit církevní vyrovnání."

Jiří Besser oznámil odchod minulý týden v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci. Rezignoval v pátek, aby se ještě mohl zúčastnit jednání legislativní rady vlády o vyrovnání státu s církvemi.


Foto: ČTK
Na stovce vybraných škol v republice v úterý a ve středu proběhlo zkušební testování žáků. Připravilo je ministerstvo školství pro děti v 5. a 9. třídách základních škol a zapojila se do něj i některá víceletá gymnázia. Ministr školství Josef Dobeš vysvětluje, k čemu je takové prověřování znalostí dětí dobré:

"Hlavní smysl ověřování kvality je dát zpětnou vazbu školám, rodičům a dětem, jaká je úroveň znalostí v pátých a devátých třídách a sjednotit po celé České republice v pětkách a devítkách to minimální z matematiky, českého a cizího jazyka, co musí dítě umět. To jsou ony standardy."

Dvoudenní testování zvládla většina ze 104 škol, které se pilotní zkoušky nanečisto zúčastnily. Technické problémy měla jen jedna škola v Třinci, kde selhalo připojení na internet. Zkoušky, jejichž zavedení bude stát přes 90 milionů korun, rozpoutaly, stejně jako centrálně organizované maturity, bouřlivou debatu mezi učiteli. Například ředitel základní školy Dělnická v Karviné Petr Juras si myslí, že nemají žádný smysl:

"Před několika lety jsme přijali školní vzdělávací program a na jeho základě každá škola dává některé předměty do popředí. Ve chvíli, kdy máme rámcový vzdělávací program, nemůžeme být v určitou chvíli všichni na stejném místě. A z toho vyplývá, že republikové testování, dáno nějakými standardy, nemá tudíž význam."


Foto: ČTK
Prezident Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka na Pražském hradě slavnostně otevřeli novou stálou expozici svatovítského pokladu. Veřejnost si chrámový poklad, který shromažďuje vzácné relikvie a historické předměty, bude moci prohlédnout po více než dvaceti letech. Lidé v kapli svatého Kříže na Pražském hradě uvidí například zlatý relikviářový kříž, který nechal zhotovit Karel IV. a bývá vystavován spolu s českými korunovačními klenoty.