Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Stávka v dopravě bude. Konat se bude v pondělí 13. června od tří hodin ráno. V celém Česku budou stát železniční spoje, v Praze, Brně a zatím Ústí nad Labem bude stát městská hromadná doprava. Počítá se s blokádou Prahy. Odbory tak reagují na situaci, kdy vláda odmítla akceptovat jejich návrhy sociální a zdravotní reformy.

Foto: ČTK
Stávka v dopravě bude. Konat se bude v pondělí 13. června od tří hodin ráno. V celém Česku budou stát železniční spoje, v Praze, Brně a zatím Ústí nad Labem bude stát městská hromadná doprava. Počítá se s blokádou Prahy. Odbory tak reagují na situaci, kdy vláda odmítla akceptovat jejich návrhy sociální a zdravotní reformy. Na penzijní reformě odborářům vadí například to, že není určena konečná hranice, na které se zastaví věk pro odchod do důchodu. Podle Dufka by měl být také státní průběžný pilíř oddělen od státního rozpočtu. Obavy odborářů konkrétně z pozdního odchodu do důchodu ale označil za naprosto liché ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek:

"Podíváme-li se do jiných zemí, tak myslím, že je to lepší způsob, než pak skokově zvyšovat věk odchodu do důchodu. V 70 letech by měli podle předpokladu odcházet do důchodu lidé, kterým je dnes 16 let. jaký bude zdravotní stav lidí za 65 let, to myslím odboráři dnes skutečně neumějí seriózně odhadnout."

Protestům odborů dobře rozumí předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle něj si za to může sám koaliční kabinet premiéra Petra Nečase, protože dostatečně nekonzultuje a neprojednává své záměry s opozicí ani s odboráři:

"To je projev určitého zoufalství nad tím, že vláda není schopna komunikovat s odbory. tato nečasova vláda nejen že nevede debatu, ale také není schopna vůbec žádného kompromisu nebo ústupku. Pokud dojde ke stávce, demonstraci tohoto typu, tak si za to vláda do značné míry může sama tím, jak nespravedlivé reformy prosazuje a také tím, že nehledá vůbec žádnou shodu ve společnosti."


Sněmovna podpořila zatím v prvním čtení nový občanský zákoník. Nahradit má kodex z šedesátých let. Norma má víc než tři tisíce paragrafů a upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Klade mimo jiné větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává víc prostoru pro dohodu stran. Zákoník teď projednají sněmovní výbory. Předlohu kritizuje opozice. Poslanec KSČM Stanislav Grospič vysvětlil, kde vidí u novely největší problém:

"On ruší zhruba 231 zákonných předpisů jiných, ale vláda nepředkládá promítnutí zákoníku do jiných právních předpisů. takže pokud bude přijat poslaneckou sněmovnou, nastane období téměř jednoho roku, kdy bude muset být novelizováno několik desítek zákonů, možná přijato nových zákonů. A samotná ustabnovení toho zákoníku? Já si myslím, že příliš zohledňují majetkový cenzus ve společnosti."

Výhrady mají i někteří koaliční poslanci.


Vít Bárta a Karolína Peake,  foto: ČTK
Věci veřejné zatím zůstávají ve vládě. Koaliční smlouvu ale chtějí vypovědět ke konci června, pokud koaliční partneři nesplní jejich podmínky. Mimo jiné požadují prosazení svých požadavků k reformním zákonům a písemný dodatek ke koaliční smlouvě. V něm se mají koaliční partneři mimo jiné zavázat ke splnění slibů o obměně kabinetu. Předseda poslaneckého klubu TOP09 a Starostové Petr Gazdík prý požadavkům Věcí veřejných nerozumí, podle něho se už strana stala směšnou. Dodatku ke koaliční smlouvě se TOP09 a Starostové nebrání:

"Nicméně Věci veřejné musejí přijít s nějakým konkrétním požadavkem. Ony zatím nepřišly s žádným vyjma naprosto nemožných požadavků na křeslo ministra vnitra a spravedlnosti a tyto požadavky v době jejich neuvěřitelůných skandálů nepovažujeme za možné. Ostatním věcem se nepráníme. Zrušení akcií na doručitele je součást programu TOP09 a my s tím nemáme žádný problém. Jestliže VV budou chtít dát tuhle věc do dodatku, my budeme jedině pro."

Premiér nabízí už dva týdny menšímu z koaličních partnerů funkci vicepremiéra pro korupci a šéfa legislativní rady vlády, Věcem veřejným se ale takové zastoupení ve vládě zdá nedůstojné.


Foto: Therese Branton / Stock.XCHNG
Zubaři hrozí odchodem od zdravotních pojišťoven. Za amalgámové plomby by pak stejně od pacientů vybírali, i když se koalice shodla na tom, že zůstanou zadarmo. Vyřadit obyčejné plomby z veřejného zdravotního pojištění - a resortu tak ušetřit na půldruhé miliardy korun ročně - chtěl i ministr zdravotnictví Leoš Heger:

"Ti zubaři pohrozili tím, že vypoví smlouvy s předpokladem, že už dneska jsou na trhu poměrně nedostatkoví a že pacienti si rádi vyhledají svého zubaře, přestože si ho pak budou muset platit, ale budou ho mít alespoň spolehlivě dostupného."

Podle České stomatologické komory už má část zubařů smlouvy jen s některými pojišťovnami a za péči o pacienty ostatních pojišťoven vybírá.


Státní opera Praha se k 1. lednu 2012 sloučí s Národním divadlem. Zaměstnancům opery, která tak ve své současné podobě končí, to oznámil ředitel obou scén Ondřej Černý. O osudu Státní opery Praha se vedla dlouhá jednání. Ministr kultury Jiří Besser již dříve za hlavní důvod chystané reformy obou scén označil snahu o účelné vynakládání finančních prostředků. Proti sloučení protestovala Česká hudební rada i zástupci sólistů a orchestru Národního divadla i Státní opery Praha.

Sloučí se oba baletní soubory v jeden Národní balet a asi padesát sólistů opery. Orchestry. Jak řekl ředitel Národního divadla Ondřej Černý, činohra zůstane tak, jak je:

"Cílem transformace není ušetřit peníze. naopak cílem je posílit mzdové prostředky, které budou putovat do uměleckých složek. celý ten proces ale skutečně přinese větší efektivitu v oblasti administrativní, ekonomické, marketingové, a tam bychom měli ušetřit v řádech milionů."