Týden v ČR

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Koaličním poslancům se v úterý večer na mimořádné schůzi podařilo odhlasovovat balík úsporných zákonů, díky nimž uspoří stát příští rok zhruba 40 miliard korun. Ve středu poslanci schválili vládní návrh na rozšíření armádního kontingentu v Afghánistánu. Minulou neděli skončila v čínské Šanghaji Světová výstava - EXPO 2010.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Koaličním poslancům se v úterý večer na mimořádné schůzi podařilo odhlasovovat balík úsporných zákonů, díky nimž uspoří stát příští rok zhruba 40 miliard korun. Jde třeba o snížení některých sociální dávek, zdanění státní podpory stavebního spoření, snížení příspěvku politickým stranám nebo daňové změny. Zákony poslanci projednávali v režimu legislativní nouze a projednávali je téměř devět hodin. Proti totiž byla opozice. Podle ČSSD a komunistů nejsou pro stav legislativní nouze ústavou dané podmínky. Koalice chce podle lídra sociální demokracie Bohuslava Sobotky zákony protlačit do senátu, který bude ještě ve starém obsazení - tedy s převahou pravice.

"Hlavním cílem je snížit tempo zadlužování a zpomalit nárůst dluhu. Lišíme se v cestě, jak toho dosáhnout. Břemeno rozpočtové konsolidace by mělo být rozloženo rovnoměrněji - mezi zvýšení příjmů státu a škrty."

Premiér Petr Nečas ale námitky opozice odmítá.

"My jsme vůbec neřešili v jakém složení to bude Senát schvalovat. Reagovali bychom na to stejně, protože bychom to posléze schválili opět zde ve sněmovně při mimořádné schůzi. Vycházím z toho, že Senát bude rozhodovat podle zákonů, protože je dána desetidenní lhůta pro projednání v Senátu."

Poslanci naopak oproti původnímu návrhu ponechali vybraným rodinám sociální příplatek. Jeho zachování požadovala Národní rada osob se zdravotním postižením. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ocenil, že se nakonec na půdě sněmovny podařilo najít kompromisní variantu.

"Já jsem rád, že se našel kompromis a já mohl návrh, který vzešel od poslanců soc. výboru podpořit. Konkrétní řešení spočívá v tom, že soc. příplatek se zachovává pro rodiny s postiženým členem ještě pro následující období."

Podle poslance ČSSD Davida Ratha se ale dopad škrtů v sociální oblasti dotkne především chronicky nemocných a rodin s malými dětmi.

"To samozřejmě znamená přímý útok na sociální status těchto lidí, který není ani dnes nijak nadstandardní. Spíše i dnes se tito lidé pohybují na skoro nejnižší sociální laťce. Snížit ji ještě dolů je myslím hodně asociální, schudne tím obrovské množství spoluobčanů a budou mít vážné problémy."


Ve středu poslanci schválili vládní návrh na rozšíření armádního kontingentu v Afghánistánu. V příštím roce jich v této zemi bude 720, o rok později 640. Plán zahraničních misí počítá s tím, že z Kosova se čeští vojáci naopak budou stahovat. Poslanci debatovali o návrhu dvě hodiny, opozice byla proti. Plán misí se letos poprvé schvaluje na dva roky. Ve sněmovně ho hájil ministr obrany Alexandr Vondra.

"Jeho cílem je zajistit dlouhodobější a efektivnější plánování naší armády, tedy dát vojákům jistotu a uspořit důležité zdroje."

Podle zahraničního experta ČSSD Jana Hamáčka je vládní návrh zahraničních vojenských misí nekoncepční.

"Ten materiál znamená koncentraci české armády pouze na Afghánistán. Tím se naše úsilí tříští, naše vláda nepředstavila žádný plán politického řešení a tím ČR redukovala na dodavatele vojenských jednotek dle potreby."


Minulou neděli skončila v čínské Šanghaji Světová výstava - EXPO 2010. Během uplynulých šesti měsíců ji navštívilo téměř 73 milionů lidí. Z toho osm a tři čtvrtě milionu zašlo i do českého pavilonu. Viděl ho tedy zhruba každý osmý návštěvník. Autoři hravé české expozice nazvané Plody civilizace navíc dostali stříbrnou medaili za kreativitu. Stalo se tak po dlouhých 43 letech. Podle generálního komisaře české účasti na EXPu Pavla Antonína Stehlíka obstála Česká republika na Světové výstavě velmi dobře:

"Tady byla obrovská konkurence 192 zemí a 50 dalších vystavovatelů. Takže zvednout prapor České republiky dostatečně vysoko dalo hodně práce."