Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Odbory vstoupily do časově neomezené stávkové pohotovosti. Cena elektřiny by neměla pro domácnosti v příštím roce stoupnout o více než 5 procent, pro podniky potom o 7 až 8 procent. Od neděle do úterý se konalo v Praze mezinárodní setkání intelektuálů, politiků, duchovních a elit nejrůznějšího zaměření, kterému jeho zakladatel Václav Havel dal název Forum 2000. V pondělí ráno dostalo přes 95 tisíc středoškoláků v Česku do rukou první zkušební test nové státní maturity. Osobnost Olgy Havlové připomíná výstava, která byla v úterý zahájena v pražské kavárně Lucerna.

Petr Nečas  (vlevo) a Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Odbory vstoupily do časově neomezené stávkové pohotovosti. Nelíbí se jim vládní návrhy na snížení platů ve státní správě o deset procent. Premiér Petr Nečas po úterní schůzce s odboráři potvrdil, že vláda od svých záměrů neustoupí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil očekává další jednání mezi vládou a odbory:

"Budeme pokračovat v dalších krocích. Na jednání s panem premiérem došlo k jednomu posunu. Pan premiér přislíbil ještě další jednání, které bude probíhat po schůzce ekonomických ministrů. A my samozřejmě potom zvážíme další postup."

Většina odborových svazů by se podle Jaroslava Zavadila smířila s desetiprocentním zkrácením objemu mzdových prostředků, nesouhlasí ale s návrhy, jak tohoto cíle dosáhnout.


Cena elektřiny by neměla pro domácnosti v příštím roce stoupnout o více než 5 procent, pro podniky potom o 7 až 8 procent. Dosáhnout by se toho mělo zavedením srážkové daně na fotovoltaickou energii, zvýšením poplatku za vynětí půdy ze zemědělského fondu a využitím emisních povolenek od roku 2013. Výši srážkové daně teď vypočítává ministerstvo průmyslu a obchodu, potvrdil po středečním jednání vlády šéf tohoto resortu Martin Kocourek:

"My budeme vycházet z principu patnáctileté návratnosti. Tomu budeme přizpůsobovat srážkovou daň, protože ta návratnost, díky těm omezením z regulačního vzorce, kterou jsme nezpůsobili my, generovala různou návratnost, a my ji chceme opět sjednotil na tu patnáctiletou úroveň. Ty propočty si neustále děláme."

Česká fotovoltaická asociace podle svého šéfa Františka Smolky považuje srážkovou daň za populistické řešení:

"Ta srážková daň je totiž vlastně srážková daň z příjmu. To znamená, že nikoho v daném okamžiku nezajímá, jaké máte náklady, srazí se vám z příjmu. Znamenalo by to krach řady projektů, znamenalo by to arbitráže v obrovském řádu, protože byť jsou fotovoltaické projekty prezentovány jako nějaké zlatokopecké záležitosti, není tomu tak. V prvních letech je potřeba splácet bankám velké částky, a de facto žádné volné finanční prostředky z toho nejsou."


Václav Havel,  foto: ČTK
Od neděle do úterý se konalo v Praze mezinárodní setkání intelektuálů, politiků, duchovních a elit nejrůznějšího zaměření, kterému jeho zakladatel Václav Havel dal název Forum 2000. Letošní setkání bylo už čtrnácté a mělo téma: Svět, ve kterém chceme žít. Hosté konference ale debatovali také například o významu vody v izraelsko-palestinských vztazích, o náboženství, a jak vyzdvihl český exprezident Václav Havel v závěrečné řeči, na Fóru ani letos nemohla chybět otázka lidských práv:

"Krátce před jeho konáním byla Nobelova cena míru udělená Liou Siao-poovi, čínskému disidentovi, kterého někteří z nás na Nobelovu cenu míru navrhovali. Pevně věřím, že bude dosaženo i jeho propuštění z vězení. Samozřejmě ho pozveme i na příští Fórum."


Foto: ČTK
V pondělí ráno dostalo přes 95 tisíc středoškoláků v Česku do rukou první zkušební test nové státní maturity. Začala tak maturitní generálka. Pouze 25 procent žáků si zvolilo testy ve vyšší úrovni. Generálka ale nezkoumá, jak středoškoláci uspěli. Má prověřit organizaci a logistiku zkoušky, řekl Pavel Zelený, ředitel organizace CERMAT, která státní maturity připravuje:

"Samozřejmě nevylučuji, a to nastane, že budou dílčí nedostatky. Od toho je těch šest měsíců, aby se ty nedostatky napravily a maturity proběhly korektně. V celém tom systému, kromě oněch 100 tisíc žáků, funguje a zajišťuje ji na 15 tisíc lidí. To nejsou stroje, to jsou učitelé, lidé jako my. Tam samozřejmě očekávám různosti a chyby, ale od toho ta generálka je, aby ukázala, jaká je jejich míra."

Při generálce dělali studenti zkoušky z češtiny, jako druhý předmět si moli vybrat matematiku nebo cizí jazyk.


Osobnost Olgy Havlové připomíná výstava, která byla v úterý zahájena v pražské kavárně Lucerna. Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové totiž letos slaví 20 let od svého založení. Fotografie jsou hlavně z počátku jejího působení ve Výboru, řekla ředitelka Nadace Milena Černá:

"Paní Olga znamenala pro tuto společnost mnoho. Ji nešlo jenom o to, aby pomohla lidem, kteří nemohou žít podle svých představ, protože mají nějaké sociální nebo zdravotní handicapy, ale šlo ji i o pozdvižení občanské společnosti, o to, aby lidé měli možnost zařídit si život takovým způsobem, aby bylo pomoženo všemu, o co se stát nestará, anebo se stará nedostatečně."

Výstava v kavárně Lucerna potrvá do 20. listopadu.