Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda ve středu schválila návrh na snížení platů ústavních činitelů včetně soudců a státních zástupců. Podle předloženého návrhu se mají jejich mzdy do roku 2014 snížit o pět procent. U soudců mají klesnout pouze pro příští rok.

Jaromír Drábek,  foto: ČTK
Vláda ve středu schválila návrh na snížení platů ústavních činitelů včetně soudců a státních zástupců. Podle předloženého návrhu se mají jejich mzdy do roku 2014 snížit o pět procent. U soudců mají klesnout pouze pro příští rok. Kolik tím stát ušetří, sdělil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek:

"Platy ústavních činitelů jsou od roku 2007 zmrazené, to znamená, že se nevalorizují podle zákonného schématu. Pokud by se valorizovaly podle zákonného schématu pro rok 2011, tak oproti tomu je ta úspora více než miliardu korun."

Foto: ČTK
Návrh podpořil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se dalších stížností soudců na snížení platů u Ústavního soudu nebojí:

"Samozřejmě neumím zabránit tomu, aby kterýkoliv soudce se obrátil na Ústavní soud. Je to jeho občanské právo. Domnívám se však, že ve chvílí, kdy se sníží platy všem zaměstnancům veřejného sektoru, a nejde pouze o snížení platů ústavních činitelů, a tedy i soudců, tak by takovýto návrh nemusel být Ústavním soudem zrušen, protože je tam celková solidarita."


Hlavní cíle chystané penzijní reformy představil v úterý premiér Petr Nečas. Musí podle něj mimo jiné dodržovat mezigenerační soudržnost a zohledňovat, kolik lidé přispívali na pojistném. Podle průzkumů se více než 80 procent lidí domnívá, že reforma je nezbytná, ale zároveň nedůvěřují soukromým penzijním fondům, protože se obávají o své peníze. Pro takové případy jsou připraveny ekonomické garance vlády, řekl Vladimír Bezděk, šéf komise, která připravila možné scénáře reformy:



Vladimír Špidla,  foto: ČTK
"Pokud kdokoliv z občanů bude opravdu chtít mít stoprocentní garanci státu za hodnotu jeho penzijního účtu, tak není nic jednoduššího než říct, aby jeho všechny prostředky na tom penzijním účtu byly investovány pouze do dluhopisů české vlády. A v tom případě každý člověk, který toto využije, má stoprocentní garanci české vlády za hodnotu jeho penzijního účtu."

Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly si náklady na penzijní reformu v Česku vyžádají 1 bilion 300 milionů korun. Období transformace podle něj bude trvat 20 až 30 let.


Petr Nečas,  foto: ČTK
Snížení limitu pro vypisování výběrových řízení malého rozsahu, zavedení elektronických aukcí a u velkých tendrů zajistit oponenturu - to jsou některé návrhy, jak bojovat s korupcí při zadávání veřejných zakázek, které navrhuje Národní ekonomická rada vlády. NERV v úterý představil 15 opatření, jejich cílem má být zmenšení korupčního prostoru v zakázkách. Podle premiéra Petra Nečase by měla opatření přinést i úsporu veřejných peněz:

"Toto jednání má velmi závažné ekonomické dopady. Jenom v roce 2009 byl celkový objem veřejných zakázek 630 miliard korun. Pouhá úspora dejme tomu o dvě procenta znamená úsporu téměř o 13 miliard korun, což je mimochodem částka, která je srovnatelná se škrty v sociálních mandatorních výdajích na rok 2011."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Návrhy Národní ekonomické rady vlády schvalují i sociální demokraté. Statutární předseda strany Bohuslav Sobotka ale soudí, že vláda by měla co nejdříve předložit nový zákon o zadávaní veřejných zakázek:

"Klíčovou prioritou číslo jedna je přijetí nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Tam to všechno začíná, a tam to všechno končí. Mně znepokojilo, že pan ministr pro místní rozvoj počítá s tím, že ten zákon bude schvalován v parlamentu až někdy v první polovině příštího roku. To je myslím příliš dlouhá doba. Do té doby určitě veřejné zakázky nepočkají, a do té doby budou probíhat na základě toho starého zákona."


Petr Nečas
Premiér Petr Nečas je ve funkci 100 dní. Prezident Václav Klaus ho jmenoval předsedou vlády 28. června, přesně měsíc po volbách do Poslanecké sněmovny. Zbytek vlády se svých funkcí ujal o 2 týdny později. Podle Petra Nečase je podstatné to, že se podařilo sestavit vládu s podporou sněmovny, a že se kabinet zatím shodl na všem, co chtěl udělat:

"To znamená stoprocentní podpora vládním návrhům, ale také stoprocentní společný postup v Poslanecké sněmovně, zatím potvrzený na všech probíhajících schůzích Poslanecké sněmovny. Úspěšně jsme zvládli nutné zásahy do rozpočtu v letošním roce v podobě vázání výdajů a úpravy rozpočtu tak, aby deficit veřejných financí v letošním roce nepřekročil 2,3 procenta domácího produktu. Shodli jsme se na klíčových reformních krocích v podobně vládního programového prohlášení, a především jsme sestavili státní rozpočet na příští rok."

Bohuslav Sobotka
100 dní premiéra Petra Nečase zhodnotila i opoziční ČSSD. Její lídr Bohuslav Sobotka poukázal na to, že vláda s opozicí dostatečně nekomunikuje:

"Je tady velký deficit komunikace ze strany vládní většiny vůči opozici, vůči sociální demokracii v Poslanecké sněmovně. Myslím si, že by stálo za to, aby pan premiér Nečas se nad tím zamyslel a tento deficit komunikace dohnal, protože začíná to deficitem komunikace s opozicí, a končí to deficitem komunikace s celou společností."


Radost českých hráček ze zíkaných stříbrných medailí na MS v basketbale,  foto: ČTK
České basketbalistky dosáhly na mistrovství světa hraném v Česku historického úspěchu. V neděli v Karlových varech získaly po 39 letech stříbrné medaile. Radost jim nezkazila ani finálová prohra 69:89 se suverénními Američankami, které turnajem prošly bez zaváhání. Česká kapitánka a nejužitečnější hráčka šampionátu Hana Horáková ocenila velký přínos domácího publika:

"Diváci jak v Brně, tak v Karlových Varech byli úplně úžasní. Nebylo to jenom o tom, že poslední dvě minuty nám tleskali vestoje. Hlavně když jsme potřebovaly pomoct, tak nám pomohli. Chtěly bychom těmto divákům poděkovat, protože byli naprosto úžasní. Ty pocity, kdy mi navlíkli na krk medaili, byly skvělé. To jsem až tehdy uvěřila, že ji máme. Do té doby to bylo: Jééé, my hrajeme finále?! Ale máme druhé místo na světě, a to už nám nikdo nevezme."