Týden v ČR

Tornádo v Olešnici na Blanensku, zdroj: www.olesnice.cz
0:00
/
0:00

Vláda rozhodla o zrušení pěti velvyslanectví. Premiér Nečas jednal s odbory o zákoníku práce. Policisté spolu s hasiči a příslušníky dalších bezpečnostních sborů chystají na září demonstraci. Ministři a hejtmani mají za sebou první společnou schůzku. Olešnicí na Blanensku se v úterý večer přehnalo tornádo.

Marie Imbrová
Vláda rozhodla o zrušení pěti velvyslanectví. V Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Důvodem je snaha ministerstva zahraničí o úspory. Dlouhou dobu zvažovaný návrh české diplomacie byl na středeční jednání vlády zařazen nečekaně, nebyl ani uveden v avizovaném programu. O zrušení několika velvyslanectví se spekulovalo delší dobu. Původně se hovořilo zhruba o deseti misích. Rušení ambasád kritizovala opoziční ČSSD, která soudí, že to uškodí českému exportu. Také podle afrikanistky Marie Imbrové ztrácí Česká republika možnost rozvíjet spolupráci s východní a střední Afrikou. Navíc podle ní zrušením afrických velvyslanectví ušetří ministerstvo jen malé částky.

"Provozy úřadů, které velmi dobře znám, nestojí ročně více, jak 20 milionů korun. Já bych řekla, že to vůbec není žádný luxus. Naopak, s minimem peněz je tam naděláno dost efektivní práce."


Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Nečas jednal s odbory o zákoníku práce. Podle vlády opatření přispějí ke vzniku nových pracovních míst. Odbory tvrdí, že zhorší postavení zaměstnanců. Podle nich by na tom Česko mohlo být s ochranou zaměstnanců nejhůře ze všech zemí EU. Odboráři kritizují například řetězení smluv na dobu určitou až na pět let nebo nová pravidla pro vyplácení odstupného. Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula kritizuje i dosavadní přístup vlády k legislativním změnám a pohrozil protesty.

"Velkou rychlostí se blížíme k protestním aktivitám. Celý návrh je nepromyšlený, nemá nic společného s ochranou pracovních míst a už vůbec ne se zřízením nových pracovních míst. Naopak dojde k dalšímu zhoršení situace na trhu práce, k dalšímu propouštění."

Premiér Petr Nečas připustil, že by novela zákoníku práce mohla vstoupit v platnost později, než vláda navrhovala. Podle svých slov dává přednost spíše pečlivějšímu projednání předlohy před rychlostí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se změnám v zákoníku nebrání, trvá ale na tom, že zákoník zaměstnance nepoškozuje.


Policisté spolu s hasiči a příslušníky dalších bezpečnostních sborů chystají na září demonstraci. Protestovat budou kvůli plánovaným úsporám ministerstva vnitra. Ministerstvo má v příštím roce ušetřit přes 8 miliard korun. A to drastickými škrty v investicích a provozu. Kromě toho se platy sníží o 10 %, jak už avizovala vláda. Ministr Radek John prozradil, co opatření přinesou.

"Zrušení stavby budovy krajského ředitelství v Liberci. Nemůžeme si to dovolit. Čili velký škrt - 431 milionů. Druhý škrt - a ten se mi zdá úplně nejlogičtější - policie, která chrání občany a nasazuje na to odposlechy, musí operátorům platit peníze. Loni tak policie ztratila 180 milionů korun. Budeme žádat změnu zákona, abychom docílili tohoto škrtu."

Podle ministra vnitro čekají škrty jen pro příští rok, v dalších letech už prý žádná drastická úsporná opatření nehrozí. Stávkovou pohotovostí kvůli platům pohrozily také zdravotnické odbory. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče nesouhlasí s plánovanými změnami v tarifech.


Foto: ČTK
Ministři a hejtmani mají za sebou první společnou schůzku. Hlavním tématem bylo hledání kompromisu u chystaných vládních úspor. Dohodu ale nenašli. Hejtmani se bojí, že připravované úsporné kroky, ještě víc zatíží jejich krajské rozpočty a dopadnou hlavně do sociální oblasti a zdravotnictví. Kritizují hlavně snížení platů zaměstnanců ve veřejné správě, omezení spolufinancování projektů z regionálních operačních programů Evropské unie a snížení státních dotací na sociální služby. Podle premiéra Petra Nečase ale bude vláda připravená s hejtmany o chystaných škrtech mluvit.

"Budeme se snažit naleznout nějaké kompromisní řešení. V případě, že ho nenalezneme, tak se může stát, že pozice zůstanou rozdílné a jedna strana z toho jednání odejde neuspokojena."

Shodu ale trojkoaliční kabinet s hejtmany našel nad rychlejší výstavbou protipovodňových opatření. Podle hejtmana jihomoravského kraje a šéfa Asociace krajů Michala Haška by je měl z velké části financovat stát. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) se na protest proti chystaným krokům kabinetu nezúčastnil oběda zástupců vlády s hejtmany. Rathův vnitrostranický oponent Michal Hašek toto chování odsoudil. Hejtmani pak zrušili Rathovu pozici místopředsedy Asociace krajů ČR.


Tornádo v Olešnici na Blanensku,  zdroj: www.olesnice.cz
Olešnicí na Blanensku se v úterý večer přehnalo tornádo. Vzdušný vír poškodil střechy 15 domů. Největší škody jsou v části obce, kterou před několika lety postihla povodeň. Podle jedné z tamních obyvatelek Marie Pešové tornádo řádilo jen několik minut.

"Bylo hrozné vidět to z okna, ale přežili jsme to."

Nikomu se ale naštěstí nic nestalo, řekl starosta Zdeněk Peša.

"Vzduchem létaly ostré předměty, dokonce i plech, který měl osm metrů délky, letěl 300 metrů. Představa kdyby někoho trefil by byla mnohem horší."

Podle starosty je většina lidí pojištěna.