Týden v ČR

Jan Fischer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

O úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty jednali politici celý týden. Na návštěvě České republiky je od soboty papež Benedikt XVI. Začlenění romské komunity do veřejného života - to je cílem prvního komplexního projektu, který přijel do Mostu představit ministr vnitra Martin Pecina. České zemědělství jde ke dnu, letos bude poprvé od vstupu do Evropské unie ztrátové.

Zleva: Eduard Janota,  Štefan Fule a Jan Fischer,  foto: ČTK
O úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty jednali politici celý týden. Původně hrozilo, že rozpočet skončí hrozivým schodkem 230 miliard korun. Ministr Janota navrhl škrty, které snížily schodek na méně hrozivých 155 miliard korun. Podle původního Janotova návrhu se škrty měly promítnou například ve snížení porodného nebo rodičovského příspěvku, nepočítal se zvýšením důchodů, a naopak snížil platy ve veřejné sféře o 4 procenta. Stoupnout by měly i nepřímé daně. Odbory i zaměstnavatelé pokládají balík za přijatelný kompromis.Premiér Jan Fischer po jeho představení řekl, že vláda si je vědoma, že tímto rozhodnutím vykročila ze svého ryze úřednického mandátu.

David Rath a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Ale vzhledem ke stavu veřejných financí a ekonomickému vývoji má za svou povinnost, aby takový průlom udělala a navrhla ucelený tvar legislativních předloh, které povedou z deficitu 230 miliard k dnešnímu deficitu, který nabízíme ve výši 155,3 miliardy."

ODS a TOP 09 chtěli o úsporách hlasovat jako o celku, občanští demokraté dokonce navrhovali v tomto smyslu písemnou dohodu. Komunisté byli proti a peníze pro rodiny s dětmi chtěli pokrýt například ze zisku elektrárenského gigantu ČEZ. Také Sociální demokraté chtěli změny, nelíbilo se jim zvýšení nižší sazby DPH, spotřební daně u pohonných hmot a škrty směřující k rodinám s dětmi. To však znamenalo mírné navýšení schodku.

Eduard Janota,  foto: ČTK
A jaký byl nakonec výsledek schůze sněmovny plné hádek a urážek?

Poslanci dali zelenou vládnímu úspornému balíku. Schodek státního rozpočtu pro příští rok by tak nemusel překročit 163 miliard korun. Pro balík zvedly ruku všechny sněmovní strany kromě komunistů. Zákonodárci ale balík doplnili některými pozměňovacími návrhy. Rodičovské příspěvky se snižovat nebudou, stejně jako příspěvky pro postižené. Zavedená nebude ani progresivní daň. Podporu nenašel návrh lidovců na zdanění hazardu. Naopak poroste spotřební daň u cigaret, své peněžité náhrady budou danit i zákonodárci. Po přijetí úsporného balíku poslancům poděkoval premiér Jan Fischer.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Myslím, že se nám otevřela výslednou racionalitou cesta k tomu, abychom od nebývalého schodku 230 miliard, si otevřeli cestu k sestavení rozpočtu, který zamezí neslýchaným problémům, kterým bychom čelili. Je to kompromis. Odcházíme někdo hrubě nespokojen, někdo velmi zklamán, já odcházím jako člověk, který to bere jako kompromis velmi solidní a slušný." Pásek končí: ..slušný.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Analytici ještě před hlasováním o úsporném balíčku upozorňovali, že podraží nejen potraviny, ale také léky, knihy a časopisy i služby Obě sazby daně z přidané hodnoty by se podle vládního návrhu zvýšily o jeden procentní bod. Podle analytika Aleše Michla to nakonec zaplatí většinou zákazník:

"Od toho dne, kdy bude platit ten zákon, který zvyšuje daň z přidané hodnoty, tak od té doby bude obchodník stát před rozhodnutím: mám si snížit marži, mám tu daň zaplatit já? A nebo mám zvýšit cenu a dát to 'sežrat' zákazníkovi. Ve většině případů si myslím, že firmy výrobky plošně zdraží."


Papež Benedikt XVI.,  foto: ČTK
Na návštěvě České republiky je od soboty papež Benedikt XVI. Ještě před jeho příjezdem zdůraznil biskup Václav Malý, že návštěva má hlavně duchovní význam a nepřinese zásadní posun v politických otázkách - jako například dojednání smlouvy mezi státem a církví, nebo dořešení otázky církevních restitucí.

"Chtěl bych zdůraznit, že je to především pastorační návštěva, ale protože papež je zároveň v čele Vatikánu, tak jsou mu přirozeně prokazovány pocty jako hlavě státu. Ale prvotně je to pastorační návštěva, nikoliv politická."


Chánov
Začlenění romské komunity do veřejného života - to je cílem prvního komplexního projektu, který přijel do Mostu představit ministr vnitra Martin Pecina. Projekt se do značné míry opírá o romské autority. V příštím týdnu odstartuje na mosteckém sídlišti Chánov. Podle ministra byla tato lokalita vybrána záměrně:

"Nejdůležitější pro nás je velmi vstřícná pozice místní samosprávy, druhý neméně výrazný předpoklad je, že se nám v této lokalitě podařilo identifikovat tu romskou elitu. Nejsou to lichváři, nejsou to distributoři drog. Jsou to slušní lidé, kteří mají v té své komunitě autoritu. To je důležité a na tom bychom mohli ukázat, jak se to dá dělat."


Foto: Evropská komise
České zemědělství jde ke dnu, letos bude poprvé od vstupu do Evropské unie ztrátové. O řešeních krize se mluvilo ve Žďáře nad Sázavou, kam se sjeli farmáři z celé republiky. Aktuálním problémem je, že na dorovnání přímých plateb chybí v připravovaném státním rozpočtu přes pět miliard korun. Pokud se kolonka alespoň z větší části nenaplní, dají se očekávat další protesty. Na otázku, jestli se bude vylévat mléko na pole jako v Belgii, prezident Agrární komory Jan Veleba odpovídá takto:

"Ti farmáři mají tak nízké tržby, a ještě se těch nízkých tržeb zbavovat a lít to na pole, tak já jsem si jist, že to farmáři neudělají i kdybychom je k tomu nějakým způsobem měli. O tom se neuvažuje, ale může se stát, že ta jiskra přeskočí."