Týden v ČR

Michal Rybák, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Národní ekonomická rada vlády, známá pod zkratkou NERV, končí svou činnost. Průmyslová výroba zřejmě v červnu nabrala dech. Nezaměstnanost v Česku stoupla na osm a půl procenta. Letošní sklizeň bude průměrná. Na Pražském hradě probíhá výstava původně neznámého autora unikátních válečných fotografií pod názvem Pěšky 1. světovou válkou.

Národní ekonomická rada vlády, známá pod zkratkou NERV, končí svou činnost. V úterý to Radiu Česko sdělil jeden z jejích členů, prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok:

"NERV teď pracuje na určité zprávě, kterou by chtěl připravit pro premiéra a vládu s tím, že v té zprávě zhodnotíme stav české ekonomiky a její výhledy do budoucna. Měla by být předložena někde na přelomu srpna a září. Považujeme to také za jakési ukončení jeho činnosti tímto způsobem, protože samozřejmě bude také končit tato vláda."

Národní ekonomickou radu vlády ustavil na začátku roku tehdejší premiér Mirek Topolánek. Rada fungovala jako odborný poradní orgán vlády v oblasti ekonomiky a hospodářství, a analyzovala rizika a případné dopady světové finanční krize na Českou republiku. Především měla navrhnout opatření, jak dopady krize zmírnit.


Průmyslová výroba zřejmě v červnu nabrala dech. Letos meziročně klesla o 12,2 procenta, květnový pokles přitom byl 22 procent. Údaje v úterý oznámil Český statistický úřad. Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa jsou výsledky nečekaně dobré:

"Pro nás je to určitě pozitivní překvapení. Jedná se o první výrazné zlepšení v reálných datech. Dochází i k určitému zlepšení v eurozóně, a to zejména Německu."

Růst cen v červenci dál výrazně zpomalil. Meziroční inflace byla nejnižší za posledních šest let, klesla na tři desetiny procenta. V červenci oproti předchozímu měsíci dál pokračoval pokles cen potravin, říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka:

"Recese zlevňuje průměrné spotřebitelské ceny tím, jak se snižuje poptávka. Červenec byl specifický z řady důvodů. Na jednu stranu tady působilo zvyšování cen dovolených, což je sezónní záležitost, na druhou stranu tady působil velmi výrazný pokles cen potravin, v průměru o 2,4 procenta, což pravděpodobně bylo i tím největším překvapením pro trh."


Nezaměstnanost v Česku stoupla na osm a půl procenta. Úřady práce v pondělí oznámily, že mají ve své evidenci 485 tisíc uchazečů o zaměstnání. Už teď je tedy jasné, že na podpory bude potřeba víc peněz. Jak tuto situaci ministerstvo vyřeší nám řekla jeho mluvčí Štěpánka Filipová:

"Rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí určený na podpory v nezaměstnanosti a insolvenci se posílí, a to z úspor na dávkách státní sociální podpory. Rozhodl o tom rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny České republiky. Zvyšují se tyto dávky, tyto výdaje proto, že v letošním roce budou potřeba vyšší prostředky než se původně plánovalo."

Na podpory v nezaměstnanosti půjde celkem 12 a půl miliardy korun. Analytička Raiffeisenbank Helena Horská ale předpovídá další nárůst nezaměstnanosti:

"Počet nezaměstnaných může dosáhnout velmi nepříjemného rekordu z roku 2006, kdy se počátkem roku 2010 může počet nezaměstnaných přiblížit hranici 600 tisíc osob a míra nezaměstnanosti překročí hranici 10 procent."


Foto: Evropská komise
Letošní sklizeň bude průměrná. Výnos bude meziročně nižší v průměru o 10,4 procenta. Takové jsou v úterý zveřejněné nejnovější odhady Českého statistického úřadu. Zemědělci s čísly souhlasí, i přes pokles ale bude obilí dost. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby může výsledky ještě ovlivnit počasí:

"Já si myslím, že může být určitý problém s kvalitou potravinářské pšenice. Záleží, kolik ji bylo sklizeno před dešti, ale v každém případě bude obilí dost. Vlivem nízkých stavů hospodářských zvířat bude přebytek obilí, a tomu odpovídá velmi nízká cena."

Výnosy polí jsou různé podle regionů. Třeba na jihu Čech nebo severu Moravy dělá problémy podmáčená půda, zatímco na jižní Moravě budou muset zaorávat některé plochy kvůli suchu.


Michal Rybák,  foto: ČTK
Na Pražském hradě probíhá výstava původně neznámého autora unikátních válečných fotografií pod názvem Pěšky 1. světovou válkou. Jak v úterý sdělil kurátor expozice Jaroslav Kučera, po otevření výstavy se přihlásil autorův vnuk Michal Rybák, který fotografie viděl v novinách:

"Řekl si: No, to jsou přece fotky mého dědečka, protože já jich mám doma tisíce nebo stovky minimálně! A tak šel na Hrad, podíval se na výstavu, teď tam viděl dědečka stát u stativu. Mimochodem, napsal jsem tam 'Tvář onoho fotografa pravděpodobně známe', protože tam se vyskytuje na mnoha fotografiích jeden takový krásný oficír s knírkem, a my jsme si mysleli, že by to mohl být on. No a ukázalo se, že to teda je onen dědeček Jindřich Byšický."

Výstava více než 150 dosud nepublikovaných fotografií potrvá na Pražském hradě do konce září.