Týden v ČR

Cyril Svoboda, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nižší platy i dávky - to je recept ministra financí Eduarda Janoty na přijatelný schodek státního rozpočtu. Česká diplomacie zavádí internetové objednávání žadatelů o dlouhodobá víza nad 90 dnů. V čele křesťanských demokratů stanul po šesti letech znovu Cyril Svoboda. Budovu bývalého sídla Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy v pondělí převzalo Národní muzeum. V den svátku dětí oficiálně začal Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín 2009.

Eduard Janota,  foto: ČTK
Nižší platy i dávky - to je recept ministra financí Eduarda Janoty na přijatelný schodek státního rozpočtu. Je otázka, zda budou před podzimními předčasnými volbami politici na takové radikální šetření slyšet. Zatím tomu tak není a ministr v pondělí ani na potřetí neprosadil ve vládě základní nástřel rozpočtu na rok 2010. Jediné, na čem se ministři shodli, je schodek rozpočtu do 170 miliard, tedy pět procent hrubého domácího produktu. I to už je za hranicí kritéria pro přijetí eura. Ministr Janota zdůraznil, že vláda o státních výdajích nerozhodla hlavně kvůli nejasnostem kolem financování dopravních staveb:

"V žádném případě nedochází ke krácení prostředků fondů dopravní infrastruktury. Na druhé straně je pravdou, že fond se potýká s velkým problémem rozestavěnosti a na to, aby uspokojil požadavky fondu v jeho optimální variantě, pan ministr dopravy požadoval 50 miliard korun navíc, což je věc, která je naprosto nepřijatelná."

Peníze v rozpočtu nejsou a ministr Janota jasně říká, že buď silnice nebo sociální dávky. Vyřešit problém navýšením deficitu odmítá.


Česká diplomacie zavádí internetové objednávání žadatelů o dlouhodobá víza nad 90 dnů. Systém Visapoint pro 16 zemí má zvýšit průhlednost vydávání víz, zajistit rovný přístup k vízům a snížit riziko možné korupce mezi zprostředkovateli. Šéf resortu Jan Kohout k tomu v pondělí řekl:

"Na internetové adrese se objedná žadatel a dostane kódy, pod kterými bude jeho žádost zpracovávána. Jakmile něco vstoupí do toho prostoru kyberprocesu, tak je tam vždy každá stopa zachovaná. Systém vystavování víza nebo žádosti o něj je rozsekvencováno na několik kroků a každý dělá někdo jiný, přičemž zase každý krok zanechává v elektronickém systému otisk. Čili v kterýkoliv okamžik můžete dohledat, co se s tou žádostí děje, a kdo a jakým způsobem ji zpracoval."

Loni přerušila česká vláda vydávání víz Vietnamcům poté, co se objevily informace o mafiánských praktikách při jejich získávání.

Žadatelé o dlouhodobá česká víza z Keni, Ukrajiny, Moldavska, Vietnamu a některých dalších zemí budou muset nově předkládat lékařské potvrzení o tom, že nemají tuberkulózu, syfilis a že nejsou HIV pozitivní. Loni byl totiž z celkového počtu 835 nemocných tuberkulózou v Česku každý pátý cizinec. Jejich podíl na celkové nemocnosti dále stoupá.


Cyril Svoboda,  foto: ČTK
V čele křesťanských demokratů stanul po šesti letech znovu Cyril Svoboda. Na víkendovém sjezdu ve Vsetíně nahradil Jiřího Čunka, který zůstal pouze v širším vedení. Nejbližší cíle strany popsal staronový předseda takto:

"Chceme oslovit co nejvíce voličů, chceme být stranou, která bude přitažlivá. Předložíme nepochybně jasný program do voleb do Poslanecké sněmovny a těším se na spolupráci. Jsem rád, že byl zvolen tým takový, jaký je, nejen předsednictvo, ale i celostátní výbor, protože taková semknutost, jaká byla na sjezdu, takovou jsme nezažili, co já pamatuji lidovou stranu. Takže to je velká vizitka, že naše strana je naprosto v pořádku a ví, co má dělat."

KDU-ČSL podle některých politologů vyšla ze sjezdu sjednocená, jelikož se do vedení dostali Svobodovi spojenci. Podle jiných odborníků těsné Svobodovo vítězství ukázalo na rozpolcenost strany.


Foto: ČTK
Budovu bývalého sídla Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy v pondělí převzalo Národní muzeum. Současně pražský magistrát začal odstraňovat betonové zátarasy, které byly u budovy od září 2001. Národní muzeum chce podle svého ředitele Michala Lukeše tento objekt, ve kterém do začátku 90. let zasedalo Federální shromáždění, co nejdřív otevřít návštěvníkům:

"Bude zde restaurace, bude zde museum shop, bude zde šatna, pochopitelně pokladna, a již 15. srpna budovu otevřeme dokořán. Zatím nestihneme výstavu, ale otevřeme ji proto, aby se do ní lidé mohli podívat, protože je pořád taková zatarasená. Budeme provádět po architektonických zajímavostech a po historii té budovy, aby lidé zjistili, co se v ní dělo, protože její historie byla velice zajímavá. Na podzim už chystáme výstavní využití. K 17. listopadu tady bude otevřená veliká výstava Be Free, která se bude věnovat druhé polovině 20. století a pochopitelně vyvrcholí tím 20. výročím pádu železné opony."


V den svátku dětí oficiálně začal Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín 2009. Soutěžní snímky mohou svým tvůrcům vynést tradiční Zlatý střevíček. Jedna z cen ale hned při zahájení držitele měla. Festival totiž každoročně uděluje uznání za tvorbu pro děti. Komu byla udělena letos prozradil umělecký ředitel festivalu Petr Koliha:

"Letos tuto cenu obdrží heren, pan Lubomír Lipský. Myslím, že ho není potřeba nějak zvlášť představovat, je to opravdu zamilovaný herec mnoha generací českých diváků. Připomenu jeho role ve filmech Zabil jsem Einsteina, pánové, Šest medvědů s Cibulkou... Myslím si, že to bude velice příjemné setkání. Pan Lipský přijede do Zlína, pobude tady s námi, takže určitě si ho užijeme."