Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Jan Fischer požádá v pondělí předsedu Poslanecké sněmovny o svolání schůze, na které se bude vláda ucházet o důvěru. ČSSD bude usilovat o to, aby se každý rok zvyšovala minimální mzda. Odborářům se nelíbí navrhované změny v novém zákoníku práce. Experti v úterý zachránili výjimečný archeologický nález z pilíře Karlova mostu. Fotbalisté pražské Slavie slaví obhajobu mistrovského titulu.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Premiér Jan Fischer požádá v pondělí předsedu Poslanecké sněmovny o svolání schůze, na které se bude vláda ucházet o důvěru. Předtím kabinet schválí programové prohlášení, o němž ministři neformálně diskutovali ve čtvrtek do pozdních nočních hodin. Jan Fischer potvrdil, že s politickými stranami už programové prohlášení konzultovat nebude:

"Není teď potřeba. Já už jsem ten návrh s šéfy Občanské demokratické strany, české sociální demokracie a zelených projednal, připomínky jsem dostal, měl jsem možnost to s nimi konzultovat buďto přímo osobně nebo telefonicky a myslím si, že jsou tam náležitě zapracovány a že už nebude potřeba teď, před pondělní schůzi vlády cokoliv v detailu konzultovat."

Podle ministra pro lidská práva Michala Kocába sestavování dokumentu ovlivňuje i to, že vláda bude pracovat jen do předčasných voleb:

"Probírali jsme to hlavně také z perspektivy těch pěti měsíců, co je zvládnutelné, abychom se nevázali k věcem, které nemůžeme zvládnout například z důvodu, že to už nemá šanci projít Poslaneckou sněmovnou. Tam se ukazuje ten limit jako závažný, protože v okamžiku, kdy začne nová sněmovna pracovat, tak už všechno bude trochu jinak."


Jiří Paroubek  (vlevo) a David Rath,  foto: ČTK
ČSSD bude usilovat o to, aby se každý rok zvyšovala minimální mzda. Na úterním setkání s vrcholovými manažery to řekl předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Naposledy se minimální mzda v Česku změnila od ledna 2007 na 8 tisíc korun. Dovoz levné pracovní síly ze zahraničí by podle Jiřího Paroubka mohl v Česku vytvořit během deseti až 15 let stejně výbušné sociální prostředí, jako je například ve Francii nebo v Nizozemsku.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky by se kvůli krizi mohly valorizovat důchody, případně i životní minimum. Definitivně se vláda rozhodne na podzim. Ministr Šimerka soudí, že by se penze mohly zvýšit nejméně o dvě procenta:

"To samozřejmě je otázka, zda budou splněny zákonné podmínky pro to, jaká bude situace, jaký bude vývoj inflace, spotřebitelských cen, jaký bude vývoj mzdové úrovně a podobně. To jsou všechno kritéria, která je potřeba zvažovat, ale jsme na to připraveni. Považoval bych za nedobré, kdyby ministerstvo práce v této oblasti nepřišlo s aktuálními návrhy v případě, že si to situace vyžádá. A já se obávám, že situace si vyžádá, abychom takové návrhy případně předložili."


Foto: ČTK
Odborářům se nelíbí navrhované změny v novém zákoníku práce. Například snížení odstupného pro propuštěné zaměstnance, výpověďní lhůta, která se má zkrátit o jeden měsíc nebo výpověď bez udání důvodu. Tam podle šéfa Odborového svazu KOVO Josefa Středuly nastane situace, kdy se zaměstnanec nemůže bránit:

"Může se stát, že bude zrovna jiné barvy pleti nebo může být také jiné barvy vlasů, anebo může mít třeba jenom jiný názor než zaměstnavatel, a přesto to bude dostačující k tomu, aby ho, když příslušný zaměstnavatel nenalezne jiný výpovědní důvod, kvůli této věci propustil. A on se v podstatě nebude moci bránit."

Naopak zaměstnavatelé proti novému zákoníku práce nic nenamítají. Odboráři ale mohou zůstat v klidu. K projednání dostanou novelu bez nejspornějších paragrafů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka v úterý sdělil, že připravil takzvanou minimalistickou verzi dokumentu. Vyškrtal i novinky, kterými chtěl zpružnit pracovní trh jeho předchůdce Petr Nečas. Například změny u odstupného nebo prodloužení zkušební lhůty. Vládě chce Petr Šimerka novelu předložit, až se na ní shodne tripartita:

"Podaří- li se taková minimalistická verze dát rychle dohromady, stejně budeme muset provést vypořádání zejména se sociálními partnery. Na půdě tripartity je několik pracovních skupin, pracovních komisí, a tam bych tuto minimalistickou verzi rád předložil. Za ideální bych považoval, kdyby se sociální partneři alespoň na něčem shodli. A s těmi návrhy, které nejsou kontroverzní, by se to potom předložit dalo."


Foto: ČTK
Experti v úterý zachránili výjimečný archeologický nález z pilíře Karlova mostu. V základech známé památky totiž objevili vrstvu záhadného rostlinného materiálu. Podle archeobotanika Petra Pokorného jde o mech, který pochází z jedlového lesa:

"Je to mech lesního původu, trávník Schreberův. V materiálu se vyskytovaly i jedlové jehlice, kousky šišek. Rozbor obsahu pylových zrn jasně ukazuje, že ten mech pochází zevnitř jedlového lesa. Na stavbu Karlova mostu musel být dovezen v poměrně velkém množství a musel být použit záměrně."

Vědci nevědí, proč stavitelé Karlova mostu použili lesní mech. Mohl fungovat jako těsnění nebo měl rozložit váhu zdiva.


Foto: ČTK
Fotbalisté pražské Slavie slaví obhajobu mistrovského titulu. V pondělním dohrávaném utkání 28. kola první ligy zvítězili 3:1 na hřišti Viktorie Žižkov a ve zbývajících dvou kolech už je žádný z týmů nemůže předstihnout. Sešívaným se povedlo vyhrát nejvyšší domácí soutěž dvakrát za sebou po dlouhých šestašedesáti letech. Spokojen je gólman Martin Vaniak, který právě před dvěma roky do Slavie přišel:

"Nevěřil jsem, že bych na moje stará kolena mohl tohle dokázat, že pomalu ve čtyřiceti letech bych mohl dva roky po sobě získat dva tituly. Já jsem za to nesmírně rád, ale věk nezastavíš, a pokud Slavie koupí gólmana, který bude lepší, tak já s tím nemám vůbec žádný problém. Myslím si, že Slavia potřebuje mladého, perspektivního gólmana, který bude chytat dalších pět, deset let tady ve Slavii, a já si klidně sednu a budu mu držet záda, kdyby to náhodou nevyšlo."