Týden v ČR

0:00
/
0:00

Vláda Mirka Topolánka má před sebou už jen pár týdnů existence. České předsednictví Evropské unie vstoupilo ve středu do své druhé poloviny. Regulační poplatky pro děti do osmnácti let a důchodce nad 65 let jsou minulostí. Zástupci Japonska a české vlády v pondělí v Praze podepsali dohodu o nákupu čtyřiceti milionů tun emisních povolenek. Česká národní banka dala ve středu do oběhu novou pětisetkorunovou bankovku.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vláda Mirka Topolánka má před sebou už jen pár týdnů existence. Intenzivní jednání o podobě nové vlády však doprovází spory. V úterý se lídři koaličních stran dohodli s ČSSD na předčasných volbách, které by se měly uskutečnit v polovině října. Na schůzce šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, šéfem lidovců Jiřím Čunkem a předsedou zelených Martinem Bursíkem bylo dohodnuto, že vláda skončí dřív než české předsednictví Evropské unii. Jedním z řešení je, aby přes léto Česko vedla překlenovací vláda nestraníků, která bude mít odborný a administrativní charakter. Opozice a koalice by se o křesla v ní rozdělily půl na půl.

Mirek Topolánek pro tento kabinet použil termín "letní překlenovací vláda", proti čemuž se ohradil prezident Václav Klaus slovy, že vláda je v demokratické společnosti velmi závažnou institucí v každé chvíli. Zatímco Jiří Paroubek s prezidentem souhlasí, Mirek Topolánek trvá na svém. Ve středu navíc kritizoval Jiřího Paroubka, že si při sestavování nové vlády vrší své požadavky. Podle svých slov se nenechá vydírat. Šéfa sociálních demokratů kritizoval také za to, že chce jména pro vládu odborníků konzultovat i s komunisty. ČSSD také zveřejnila, že v budoucí vládě nechce ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podle Mirka Topolánka zveřejnění jmen lidí, kteří v novém kabinetu mohou zasednout, vzájemnou dohodu oddaluje:

jiří paroubek,  foto: ČTK
"Pokládám za naprosto neodpovědné veřejně vršit další požadavky, mluvit o konkrétních jménech a zvyšovat už tak dost velké politické napětí. Každý, kdo tak činí, musí tak činit s vědomím, že tím možnost jakékoliv dohody vzdaluje a přebírá tak plnou odpovědnost za případný krach jednání a prohloubení politické krize."

Podle Jiřího Paroubka by zmaření dohody bylo odpovědností občanských demokratů. Sám by použil název úřednická vláda, což odmítají občanští demokraté. Podle Jiřího Paroubka budou jednání o kabinetu pokračovat:

"Definitivní dohoda ještě není. Tam může dojít flexibilně k nějakým změnám, takže ty věci jsou otevřené a závisí do značné míry na budoucím předsedovi vlády, jak on se rozhodne. A samozřejmě závisí třeba také na prezidentovi republiky, protože i když to není jeho ústavní právo tak výslovně, tak přece jenom u některých jmen se může pan prezident také ptát."


Foto: Evropská komise
České předsednictví Evropské unie vstoupilo ve středu do své druhé poloviny. Praha bude v čele sedmadvacítky stát ještě tři měsíce. Podle naší velvyslankyně při Evropské unii Mileny Vicenové si zatím vedeme úspěšně. Čeští vyjednavači dosáhli kompromis v oblastech, kde se to nedařilo několik let. Velvyslankyně Vicenová zmínila například možnost snížení sazby daně z přidané hodnoty na některé služby. Připustila ale, že vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka je pro české předsednictví komplikací:

"Kolegové trošku nerozumí tomu, co se stalo, nerozumí, proč v tak důležité době, jako je předsednictví, se stalo to, co se stalo. A jeden z Belgičanů mi řekl, že situace u nich v Belgii je velmi složitá, ale když je předsednictví, tak šest měsíců předem a šest měsíců během předsednictví je absolutní klid zbraní. Dokonce i u nich v Belgii."


Regulační poplatky pro děti do osmnácti let a důchodce nad 65 let jsou minulostí. Od 1. dubna začala platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která jejich výběr u této skupiny lidí ruší. Zároveň snižuje ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z původních pěti na dva a půl tisíce korun. Ve hře je stále také úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Sněmovna totiž schválila v prvním čtení dva návrhy opozice - komunistů i Moravskoslezského kraje. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová je ale připravena i nadále poslance přesvědčovat, že poplatky fungují:

"Teď, v době krize, můžeme hledat až 10 miliard, pokud zrušíme poplatky, budeme hledat téměř 18 miliard. Já chápu, proč Moravskoslezský kraj předkládá tento návrh, aby se poplatky zrušily, protože oni přestanou mít problém s tím, že vydávají peníze, které vlastně jsou určeny k něčemu úplně jinému, na opravy silnic, škol a na další věci. Je tedy jejich eminentní zájem ušetřit z rozpočtu tyto částky, ale to přece není řešení."


Martin Bursík  (vlevo) a japonský velvyslanec v ČR Čikahito Harada,  foto: ČTK
Zástupci Japonska a české vlády v pondělí v Praze podepsali dohodu o nákupu čtyřiceti milionů tun emisních povolenek. Česko tak získá miliardy korun na ekologické technologie a projekty, zatímco Japonsko se přiblíží splnění plánovaného poklesu emisí podle Kjótského protokolu. Podle ministra životního prostředí Martin Bursíka jsou ve hře i další obchody s emisními kredity:

"My prodáváme 40 milionů kreditů Japonsku a ještě vedle toho jednáme se Světovou bankou. Tam to je také velmi blízko podpisu kontraktu. Máme ještě rozjednány kontrakty s některými dalšími státy, a vedle toho také organizujeme přes veřejnou obchodní soutěž a poradce mezinárodní akci těch povolenek. Chceme si také otestovat, jaká bude cesta na aukci."


Foto: ČTK
Česká národní banka dala ve středu do oběhu novou pětisetkorunovou bankovku. Oproti předchozím vzorům má více ochranných prvků. Dosavadní pětistovky zůstávají i nadále v platnosti. Proč přichází nová bankovka, nám řekl člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek:

"Hlavním důvodem je to, že po určité době je z hlediska bezpečnosti vhodné udělat inovaci, dosadit nové prvky na bankovku a tímto tu bankovku významně kvalitativně zlepšit."