Týden v ČR

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda premiéra Mirka Topolánka končí, Poslanecká sněmovna jí v úterý vyjádřila nedůvěru. Předsedou ČSSD se na víkendovém sjezdu strany podle očekávaní znovu stal Jiří Paroubek. Česká ekonomika už je v recesi. Podle ekonomů to potvrzuje lednový propad průmyslu. Mezinárodní festival Febiofest začal v Praze ve čtvrtek a potrvá devět dní; poté navštíví dalších osm měst. Fotbalistou roku se stal podruhé v kariéře Petr Čech.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vláda premiéra Mirka Topolánka končí, Poslanecká sněmovna jí v úterý vyjádřila nedůvěru. K opozici se připojili čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala opozice potřebných 101 hlasů. Opozici se podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v samostatné historii České republiky. Jak se to promítne do schvalování plánovaných zákonů, řekl po jednání sněmovny premiér Topolánek:

"Já jsem měl v úmyslu zákon o sociálním pojištění předložit sněmovně v souběhu s hlasováním o důvěře vlády. To se mi v tomto smyslu už nepodaří. U sociálního pojištění poté, kdy tato vláda bude v demisi, si myslím, že i postoj sociálních demokratů nebude tak ostrý, protože pokládám ten návrh za potřebný právě pro nízkopříjmové skupiny, které jsou nejvíc ohroženy v této chvíli odchodem ze zaměstnání. Já vůbec nevím, proč opozice útočí na zákon, který pomáhá právě jejich klientům."

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus přijal rozhodnutí sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Úterní pád kabinetu za katastrofu nepovažuje s tím, že nenastane zvrat v polistopadovém směřování Česka. O dalším postupu prezidenta informoval jeho tajemník Ladislav Jakl:

"Prezident republiky nepochybně bude jednat s jednotlivými účastníky politické scény, bude také sledovat jejich jednání mezi sebou, a nepochybně jeho kroky budou záviset na tom, jestli se bude rýsovat nějaká dohoda, která by dávala naději na to, že případná příští vláda tentokrát důvěru získá."

Ladislav Jakl také uvedl, že pád vlády nebude mít vliv na české předsednictví Evropské unii. Podle něj je předsednictví EU spíše úřednickou rolí a bude proto pokračovat normálně.

Parlamentní strany nyní čeká debata o termínu předčasných voleb. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky by měly být nejpozději v září. Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek chce naopak termín oddálit nejlépe až na jaro příštího roku. Politické strany podle něj potřebují čas na předvolební kampaň.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Předsedou ČSSD se na víkendovém sjezdu strany podle očekávaní znovu stal Jiří Paroubek. Neměl protikandidáta a do čela strany byl zvolen potřetí za sebou, tentokrát 74 procenty hlasů delegátů sjezdu. To je podle Jiřího Paroubka mandát silný. Soudí, že před dvěma lety, kdy získal šedesátiprocentní podporu, mu ještě tolik sociálních demokratů nevěřilo:

"Já sem cítil ten mandát, který jsem dostal minule, jako velmi silný, možná že to mohu říct dozadu. Myslím, že řada lidí v té straně byla před dvěma lety zklamána tak trošku tím, že už nejsme stranou vládní, možná že také chtěla, abych se nad sebou i zamyslel, zdálo se jim, že některé věci dělám třeba špatně. Byli jsme tehdy pod obrovským tlakem, takže situace byla jiná. A také já jsem neměl tolik zkušeností, jako mám teď."

Změna nebude ani na postu Paroubkova statutárního zástupce. Nadále jim bude Bohuslav Sobotka, dlouhodobě nejpopulárnější český politik, který znovu získal více hlasů než stranický šéf - o deset procent.


Česká ekonomika už je v recesi. Podle ekonomů to potvrzuje lednový propad průmyslu. Průmyslová produkce oproti minulému roku klesla o 23 procent. Dolů ji táhla hlavně výroba aut, která se na začátku roku snížila o víc než třetinu. Propad české ekonomiky brzdí spotřeba domácností. Dokládají to v úterý zveřejněná čísla Českého statistického úřadu. Podle nich klesly maloobchodní tržby v lednu meziročně o 3,3 procenta, tedy míň, než čekali analytici. Podle Heleny Horské z Raiffeisenbank se utrácení domácností projevuje v hospodářství výrazně pozitivně:

"Výdaje za potraviny, alkohol, tabák, drogérii a léky nadále rostly. Lékárnám dokonce tržby vzrostly o 11 procent, což je nejvyšší nárůst od září 2008. Daleko lépe jsou na tom dokonce i supermarkety a hypermarkety, kterým vzrostly tržby dokonce o 3,6 procenta, což je nejvyšší nárůst od května 2008. Platí tedy, že i za recese se bude utrácet za potraviny, alkohol, tabák, drogérii a léky."


Foto: ČTK
Mezinárodní festival Febiofest začal v Praze ve čtvrtek a potrvá devět dní; poté navštíví dalších osm měst. Od 30. března bude následovat slovenská část. Celkem bude uvedeno 214 filmů z 58 zemí světa. Už se na ně prodalo téměř dvacet tisíc vstupenek. Ředitel festivalu Fero Fenič si myslí, že to je i díky možnosti jejich nákupu po internetu:

"To je vždycky ten první nával, kdy ti největší fandové a nadšenci nakupují ve velkém, protože si nechtějí nechat ujít některé filmy. Febiofest skutečně uvádí často tituly z kinematografií, které už tady nikdy nikdo neuvidí. Je to jedinečná možnost, jak se setkat třeba s indonéským filmem nebo s jihoamerickou kinematografií."


Petr Čech,  foto: ČTK
Fotbalistou roku se stal podruhé v kariéře Petr Čech. Gólman Chelsea ocenil skutečnost, že si lidé nespojovali jeho výkony pouze s fatální chybou v zápase mistrovství Evropy proti Turecku:

"Každé ocenění Fotbalista roku potěší, je to ocenění práce. Jiná slova v tuto chvíli těžko hledat, protože ten rok byl dlouhý. Jsem rád, že lidé hodnotili celý můj rok podle toho, jak vypadala celý ten rok, a ne jenom zápas proti Turecku."

Trenérem roku je Karel Jarolím, talentem Tomáš Necid, osobností první ligy Vladimír Šmicer a do síně slávy vstoupil Antonín Panenka.