Týden v ČR

Micheál Martin
0:00
/
0:00

Irský ministr zahraničí Micheál Martin má výhrady k počínání prezidenta Václava Klause. Kritizoval jeho úterní setkání v Dublinu s předákem irských odpůrců lisabonské smlouvy Ganleym. Klausovo srovnání protikomunistických disidentů a protievropských aktivistů označil za "absurdní výrok" a za "velmi povrchní a falešné", Klausovy komentáře pokládá za nevhodné vměšování.

Irský ministr zahraničí Micheál Martin má výhrady k počínání prezidenta Václava Klause. Kritizoval jeho úterní setkání v Dublinu s předákem irských odpůrců lisabonské smlouvy Ganleym. Klausovo srovnání protikomunistických disidentů a protievropských aktivistů označil za "absurdní výrok" a za "velmi povrchní a falešné", Klausovy komentáře pokládá za nevhodné vměšování. Českého prezidenta Martinova negativní reakce překvapila:

"Já jsem opravdu cítil obrovské problémy s mizející demokracií v Evropě, ale když vidím reakce pana ministra zahraničí Irska a části tady tisku, tak myslím, že je to ještě horší než jsem si dříve představoval. Takže úkol něco s tím udělat myslím zůstává dokonce silnější než bych si býval i myslel."

Prohlášení šéfa irské diplomacie Václav Klaus rozhodně nepovažuje za diplomatickou roztržku. Také náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar necítí potřebu na výroky irského ministra oficiálně reagovat. Někteří europoslanci či politologové však označili setkání Klause s Ganleym jako nevhodné, neprospívající blížícímu se českému předsednictví Evropské unii, či dokonce za skandální.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Česká republika prošla obdobím finanční krize prozatím dobře a situace nevyžaduje nadstandardní kroky, řekl po pondělním jednání s tuzemskými bankéři premiér Mirek Topolánek. Domácí banky podle něj disponují dostatečným kapitálem pro pokrytí rizik. Vláda bude na každém svém jednání diskutovat o krocích ke zmírnění dopadu hrozící ekonomické krize. Požadavek opozice přijmout kvůli krizi co nejrychleji euro a spojovat tento návrh s podporou českého předsednictví Evropské unií označil premiér Topolánek za vydírání:

"Podle mně je důležité, abychom plnili jak konvergenční kritéria, tak se přibližovali reálným ukazatelům v eurozóně, než abychom diskutovali o zavedení eura. Pokud všechno dobře dopadne a finanční krize a její dopady budou takové, jaké se dají optimisticky předpovídat, tak si myslím, že v průběhu příštího roku jsme schopni stanovit datum. Nicméně udělat to dnes pokládám spíše za politickou proklamaci. Vláda v této chvíli neumí stanovit datum i z důvodu toho, že to v této chvíli ani možné není."

Poslanci na pondělní mimořádné schůzi zvýšili plnou ochranu vkladů v českých bankách do maximální výše 50 tisíc eur, tedy asi jednoho a čtvrt milionu korun. Jak ale řekl sociálnědemokratický poslanec Milan Urban, opozice chce víc:

"Zákon prošel ve vládní podobě proto, že chceme, aby občané měli jistotu, že nepřijdou o své vklady v českých bankách. To neznamená, že souhlasíme s částkou 50 tisíc euro. Na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny budeme navrhovat zvýšení této garance na 100 tisíc euro a budeme tento návrh koordinovat s Evropskou komisí, protože si myslíme, že v rámci členských zemí Evropské unie by měla být jedna částka jako pojistka pro vklady v bankách."


Jiří Paroubek  (vpravo),  foto: ČTK
Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek nevylučuje, že by se mohl stát předsedou Poslanecké sněmovny. To by mu umožnilo zúčastňovat se v době předsednictví Česka Evropské unii schůzek se zahraničními partnery. Víc než o křeslo šéfa sněmovny mu prý ale jde o dohodu na základních principech:

"To znamená, aby byla schválená do konce roku Lisabonská smlouva, aby se zahájilo seriózní jednání k zavedení eura v naší zemi, a některé další otázky, které s tím souvisejí. To znamená vyjasnit podíl sociální demokracie při evropském předsednictví, při ovlivnění programových priorit, ale i praktického chodu. No a pak můžeme o těch personálních otázkách, ale ty jsou skutečně až na posledním místě."

Koaliční politici naznačují, že by neměli výhrady k nástupu Jiřího Paroubka do čela Poslanecké sněmovny, což do jisté míry potvrdil i premiér Mirek Topolánek:

"My jsme o ní doposud nejednali. Pokud takové jednání bude, tak o tom budeme jednat seriózně, ale to bude spíše vyplývat z nutnosti sociálních demokratů přeskupit po vyhraných volbách síly ve sněmovně. Bude to souviset s odchody některých funkcionářů ve sněmovně, a v tomto smyslu očekávám návrhy sociálních demokratů, ne že bych s nějakými přicházel sám."


Vlasta Parkanová uděluje při příležitosti Dne veteránů resortní vyznamenání,  foto: ČTK
Čtyřem desítkám válečných veteránů i současných příslušníků armády udělila v úterý ministryně obrany Vlasta Parkanová vojenská vyznamenání. Setkala se s nimi ve Vojenském historickém ústavu v Praze na Vítkové, který zároveň otevřel výstavu Mobilizace 1938.

"Já jsem hrdý na to, že jsem se té mobilizace mohl zúčastnit, protože to pro mne znamenalo takové vyvrcholení snahy na odpor proti nacismu a sepětí armády s národem. Nic takového už jsem od té doby nezažil. Bohužel následoval Mnichov a to trpké zklamání," vzpomínal devadesátiletý generál Tomáš Sedláček, účastník bojů na západní i východní frontě.

Nejcennějším exponátem výstavy Mobilizace 38 je československý tank LT 35, který využívala německá armáda. Minulý měsíc se jako dar americké vlády vrátil ze Spojených států, kam se dostal po válce jako součást válečné kořisti.


Svatý Martin na bílém koni se sklenkou Svatomartinského vína,  foto: Martina Schneibergová
Na svatého Martina - 11. listopadu - si lidé v Česku poprvé přiťukli sklenkou letošního svatomartinského vína. Pod touto společnou národní značkou se letos představuje 175 vzorků mladých vín od osmdesáti vinařských firem. Celkem se na trhu objevil rekordní počet 800 tisíc lahví, což je asi o polovinu více než loni. A podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka je kvalita hroznů včetně odrůd pro výrobu svatomartinského vysoká:

"I u těchto odrůd byly zaznamenány cukernatosti, dá se říct, obdobné, jako v loňském roce, tedy kolem těch sedmnáctí až devatenáctí stupňů, ale nejsou výjimky kolem jedenadvaceti u odrůdy Müller Thurgau. Takže si myslím, že ten ročník vypadá velice dobře."