Týden v ČR

Premiér Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po vítězství ve volbách do krajských zastupitelstev zvítězila ČSSD suverénně také ve volbách senátních. Vládní koalice ztratila v Senátu ústavní většinu a ODS prostou většinu. ČSSD uspěla ve všech mimopražských obvodech s výjimkou Znojma, kde drtivě zvítězila komunistická kandidátka. ODS získala tři mandáty - všechny v Praze.

Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Po vítězství ve volbách do krajských zastupitelstev zvítězila ČSSD suverénně také ve volbách senátních. Vládní koalice ztratila v Senátu ústavní většinu a ODS prostou většinu. ČSSD uspěla ve všech mimopražských obvodech s výjimkou Znojma, kde drtivě zvítězila komunistická kandidátka. ODS získala tři mandáty - všechny v Praze. Zbývající strany včetně lidovců nezískaly žádné křeslo. Volební výsledek je pro ODS o to tíživější, že sociální demokracie dobyla její tradiční bašty, tedy velká města. Analytici připouštějí, že po volebním debaklu se vládní koalice ocitla v krizi, která může vést až k pádu předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka. Prezident Václav Klaus si myslí, že jak krajské, tak senátní volby byly určitým referendem:

"Volby opravdu nejsou o hloubce volebního programu, nejsou o tom, jaké byly hloupé či chytřejší billboardy nebo plakáty. Myslím, že chtě nechtě ty volby při vyhrocené situaci u nás byly jistým referendem o Mirkovi Topolánkovi. A voliči něco řekli."


Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Česko si 28. října připomnělo 90. výročí vzniku Československa. Prezident Václav Klaus ve slavnostním projevu na Pražském hradě mimo jiné zdůraznil, že Češi by si měli vážit spojeneckých svazků se zeměmi vyznávajícími stejné civilizační hodnoty, ovšem neměli by si dělat přehnané iluze o míře jejich nezištnosti. Spojenci, tak jako vždy, mají své vlastní státní zájmy, což potvrzuje i dění posledních týdnů, řekl prezident. Zároveň varoval před zlehčováním pojmu vlast:

"Význam pojmu vlast, jenž byl podobně jako mnoho jiných tolikrát zneužíván a vyprazdňován, si člověk uvědomí nejsilněji, když je mu odepřen. Mohou o tom vyprávět celé generace našich emigrantů, kteří uprchli před nacismem či komunismem a kteří museli zapouštět nové kořeny v jiných kulturách, v jiných společenstvích, v jiných tradicích. I když se v novém prostředí nakonec zabydleli a nalezli v něm druhý domov, na svou vlast zapomenout neuměli a nechtěli."

Prezident Klaus u příležitosti státního svátku vyznamenal 28 osobností.


Kříž obrany převzala z rukou ministryně Vlasty Parkanové také Marie Lastovecká,  foto: ČTK
Ministryně obrany Vlasta Parkanová poprvé udělila nová nejvyšší resortní vyznamenání - Kříž obrany státu a Vyznamenání Zlaté lípy. Mezi oceněnými byli in memoriam i Milada Horáková nebo Jan Palach. Sestra Ctirada a Josefa Mašínových Zdena však vyznamenání pro svého otce popraveného nacisty za 2. světové války převzít odmítla. Generál Ctirad Mašín byl členem legendární odbojové skupiny Tři králové. Podle Zdeny Mašínové byla mezi necelou třicítkou vyznamenaných i osoba, kvůli které vyznamenání nemůže převzít. Mašínová zdůraznila, že její otec byl zásadový člověk a ona i její bratři byli v tomto duchu vychovaní:

"V mých očích mohou být oceňováni pouze lidé naprosto čestní a bezúhonní. Bohužel, nebyla jsem předem informována, proto jsem se dostavila, se zde vyskytla osoba, paní Kavalírová, předsedkyně tzv. Konfederace politických vězňů, o které jsem dobře informovaná a mám zkušenosti s ní, že tato osoba si to naprosto nezaslouží. Její minulost není zcela jistá."

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová zpočátku nechtěla na nařčení Zdeny Mašínové reagovat. Byla zjevně zaskočená a v očích měla slzy:

"Paní Zdena Mašínová, z takové rodiny, že se propůjčí k tomu, co tady dneska zaznělo, to je pro mně nesmírně bolestné, protože ona by měla být nositelkou, hrdou nositelkou skvělého jména po svých rodičích i báječných bratrech. To, co dneska zaznělo, je ale skutečně pod úroveň."


U příležitosti 90. výročí vzniku Československa byl oficiálně spuštěn údajně největší evropský pamětnický portál Paměť národa (www.pametnaroda.cz nebo www.memoryofnation.eu). Od 28. října nejen odborníkům, ale i veřejnosti zpřístupnil audiovizuální vzpomínky stovek přímých aktérů nejvýznamnějších událostí české moderní historie. Portál Paměť národa začalo před dvěma roky budovat sdružení Post bellum společně s Českým rozhlasem. Umožňuje téměř neomezené rozšiřování sbírky unikátních výpovědí, říká představitel Post bellum, a náš bývalý redakční kolega Mikuláš Kroupa:

"Pamětnický portál má za cíl tu naši sbírku nabídnout široké veřejnosti. K dnešnímu dni máme natočeno téměř 900 vzpomínek pamětníků ze všech pamětnických kategorií - političtí vězni, veteráni z druhé světové války, Židé, kteří přežili holocaust, domácí odboj z druhé světové války, odpůrce totalitních režimů, ale i agenty státní bezpečnosti, důvěrníky, spolupracovníky tajných služeb."

Portál tak má podle provozovatelů předpoklad stát se největším projektem svého druhu na světě.


Premiér Mirek Topolánek s americkým ministrem vnitřní bezpečnosti Michaelem Chertoffem,  foto: ČTK
Americká víza pro české občany skončí 17. listopadu. Oznámil to premiér Mirek Topolánek po jednání s americkým ministrem vnitřní bezpečnosti Michaelem Chertoffem. Pro turistické a obchodní cesty do devadesátí dní bez víz je třeba mít biometrický pas a vyplnit speciální internetový formulář. Pokud systém cestu neschválí, bude nutné požádat o standardní turistické vízum. Podle amerického velvyslance v Praze Richarda Grabera to ale bude jen výjimečně:

"Bude to v případě podezření, že žadatel má za sebou nějakou trestnou činnost nebo napojení na teroristickou síť. O vízum také bude muset požádat člověk, kterému jsme už v minulosti žádost o vízum zamítli. Ale pro drtivou většinu lidí bude cestování do Spojených států daleko jednodušší."