Týden v ČR

Petr Tluchoř, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Občanskou demokratickou stranou hýbe skandál. Nové vedení a nižší počet členů republikové rady - tak by se asi dalo shrnout hlavní výsledky víkendového sjezdu Strany zelených v Teplicích. Smlouvu SOFA, která určuje podmínky, za nichž mají američtí vojáci působit v plánované radarové základně v Brdech, schválila ve středu česká vláda. Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení. Ministr kultury Václav Jehlička v úterý odvolal ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka.

Petr Tluchoř,  foto: ČTK
Občanskou demokratickou stranou hýbe skandál. Dva její poslanci - Jan Morava a Vlastimil Tlustý - figurují v kauze údajného vydírání zákonodárců. Tlustý, který patří ke stranickým rebelům, nechal vyrobit kompromitující fotografie sebe sama jako "návnadu" na své politické nepřátele. Od novinářů, kteří vystupovali jako detektivní kancelář, si je pak vyžádal Morava pro případné nátlakové použití. Posléze poslanec Morava přiznal, že podlehl provokaci, a v pondělí se vzdal mandátu.

"Navzdory tomu, že vše jsem dělal s dobrým úmyslem, vzdávám se poslaneckého mandátu. Podlehl jsem provokaci, kterou bez jakékoliv pochybnosti připravil kolega Vlastimil Tlustý a je na něm, jak se on vyrovná se svým svědomím."

Poslanecký klub ODS v úterý vyzval k rezignaci také Vlastimila Tlustého. Ten to ale odmítl. Jednání klubu naopak kritizovali jeho stoupenci - Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří se do dvou týdnů rozhodnou, zda z klubu odejdou. Své setrvání podmiňovali odstoupením předsedy klubu Petra Tluchoře. Ten podle nich mohl o praktikách Jana Moravy vědět. Návrh na jeho odvolání ale neprošel. Jan Schwippel k tomu řekl:

"Já pokládám postup pana Tluchoře za velké selhání, protože o té věci věděl a nezabránil jí."

Premiér Mirek Topolánek podmínil svoji další kandidaturu na předsedu ODS výraznou očistou strany.


Martin Bursík a Dana Kuchtová,  foto: ČTK
Nové vedení a nižší počet členů republikové rady - tak by se asi dalo shrnout hlavní výsledky víkendového sjezdu Strany zelených v Teplicích. Staronový předseda Strany zelených Martin Bursík uštědřil své oponentce, dřívější 1. místopředsedkyní strany Daně Kuchtové drtivou porážku. Jeho přívrženci před teplickým sjezdem překotně založili na padesát nových organizací strany, a jejich vyslanci mu pak dodali sjezdovou většinu. Když se pak obstrukcemi snažil tábor Dany Kuchtové zmařit snahu Martina Bursíka o změnu stanov strany, delegáti podpořili návrh staronového vedení, aby republiková rada přišla o třetinu členů.

Sjezd a potvrzení mandátu předsedy podle Martina Bursíka dal voličům jasný signál, kudy se strana bude ubírat:

"My jsme potřebovali kvalifikovaný názor členské základny, který z těch konceptů má navrch, aby bylo zřejmé, kde Strana zelených stojí a abychom dali veřejnosti informaci o tom, jestli pokračujeme v tom konceptu, který jsme realizovali doposud, jestli zůstáváme součástí koaliční vlády, jestli tím politickým stylem je vyjednávání, hledání kompromisů. Není možné žádat veřejnost, aby dala podporu Straně zelených a aby nám dala důvěru, jestliže neví, kdo je Strana zelených a neví ani, co Strana zelených chce. Sjezd dokázal na tyto otázky odpovědět, máme jasnou reprezentaci Strany zelených, naznačili jsme jasnou linii, kterým směrem jdeme."


Vlasta Parkanová
Smlouvu SOFA, která určuje podmínky, za nichž mají američtí vojáci působit v plánované radarové základně v Brdech, schválila ve středu česká vláda. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové si Česko do dokumentu, který má 34 článků a v českém překladu 28 stran, prosadilo řadu ústupků. S konečnou verzí smlouvy je ministryně Parkanová spokojena:

"Já samozřejmě musím říct za sebe a za české vyjednavače, že máme pocit, že jsme prosadili velmi mnoho. Jiná otázka je, kdybyste se ptal americké strany, jaký by měli pocit oni. Já bych to nazvala tak, že to, co je přítomno v té smlouvě, je české právo, česká suverenita, české vlastnictví. To tam prakticky i z těch ustanovení, které jsme již v určité redukované podobě uvolnili veřejnosti, zcela zjevně vyplývá."

Smlouvu SOFA by měla ministryně Parkanová podepsat se svým americkým protějškem Robertem Gatesem 19. září při jednání ministrů obrany členských zemí NATO v Londýně.


Ludmila Brožová-Polednová,  foto: ČTK
Ludmila Brožová-Polednová, bývalá prokurátorka z procesu s Miladou Horákovou, má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení. Rozhodli o tom v úterý při odvolacím jednání v Plzni soudci vrchního soudu. Rozhodnutí je pravomocné, přípustné je pouze dovolání. Ludmila Polednová se soud snažila přesvědčit, že v procesu byla pouze v podřízeném postavení:

"Jestli byla nějaká vina u mě, tak to jenom že jsem bezmezně věřila všem těm právníkům, kteří u toho seděli."

Státní zástupce Zdeněk Topinka s výší trestu nebyl spokojen:

"Ten trest, teda šest let, je podle mého názoru nepřiměřeně mírný."

Ludmile Polednové pomohlo, že byla před spácháním činu bezúhonná, čin spáchala jako podřízená, a od vraždy už uplynulo 58 let.


Vlastimil Ježek,  foto: ČTK
Ministr kultury Václav Jehlička v úterý odvolal ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Důvodem jsou problémy kolem chystané stavby nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Ministr nevyloučil Ježkovo odvolání už předminulý týden, čekal ale na výsledky právního rozboru průběhu soutěže na novou budovu knihovny, říká mluvčí ministerstva Jan Cieslar:

"K tomu se rozhodl zejména proto, že ty shromážděné argumenty vylučují možnost nadále pokračovat v přípravě stavby nové budovy Národní knihovny."

Zmiňované důvody ale bývalý ředitel Vlastimil Ježek rezolutně odmítá:

"Před čtyřmi roky jsme jako Národní knihovna neměli pokud jde o novou budovu nic. Všechno podstatné se stalo před příchodem pana ministra Jehličky do úřadu, takže mě ten jeho komentář vcelku překvapuje."

Vedením Národní knihovny byl pověřen současný ředitel Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka.