Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika se zařadila mezi státy, které uznaly nezávislost Kosova. Odboráři uspořádají 24. června hodinovou výstražnou stávku proti vládním reformám. Spor v ODS o církevní restituce i po úterním jednání stranického poslaneckého klubu trvá. Učitelé v Česku dostanou slíbenou půlmiliardu už v červenci, potvrdil v pondělí ministr školství Ondřej Liška. Fotbalová reprezentace odletěla na soustředění do Rakouska.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Česká republika se zařadila mezi státy, které uznaly nezávislost Kosova. Česká diplomacie je přesvědčena o tom, že tímto krokem potvrdí svoji aktivní politiku na západním Balkáně a úsilí o jeho dlouhodobou stabilizaci a demokratický rozvoj v oblasti. Vláda na svém středečním zasedání v Teplicích uložila ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, aby do Kosova zaslal příslušný odpovědní dopis. Premiér Mirek Topolánek po jednání kabinetu proto řekl:

"My jsme vzali na vědomí deklaraci nezávislosti Kosova přijatou dne 17. února letošního roku, které by mělo vést k plnému přijetí povinností obsažených v souhrnem návrhu řešení statusu Kosova, včetně zajištění a ochrany práv všech společenství a náboženských, kulturních a etnických menšin. Vláda souhlasí s navázáním diplomatických styků s Republikou Kosovo, čímž Česká republika uznává Republiku Kosovo. Ukládá ministru zahraničí, aby zabezpečil provedení úkonů, které vedou k navázání těch diplomatických styků, aktivní zahraniční politikou podporoval rozvoj přátelských styků se Srbskem, napomáhal naplňování jejich evropské perspektivy s cílem dosáhnout plného členství v Evropské unii."

Právě naše tradiční vztahy se Srbskem by podle některých politiků mohly značně utrpět. Proti uznání nezávislosti Kosova jsou opoziční komunisté i sociální demokraté, výhrady měli také lidovci, někteří ministři za ODS a prezident Václav Klaus. Důvody uznání Kosova shrnula za ministerstvo zahraničí jeho mluvčí Zuzana Opletalová:

"Vycházíme z přesvědčení, že uznání nezávislosti Kosova posílí celkovou stabilitu v oblasti, umožní realistické východisko z neudržitelného provizoria a nasměruje úsilí zemí regionu západního Balkánu k budoucímu členství v evropských a euroatlantických institucích."


Foto: ČTK
Odboráři uspořádají 24. června hodinovou výstražnou stávku proti vládním reformám. O jejím vyhlášení rozhodli v úterý na zasedání sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů v Praze. Stávku proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka na stejný den oznámily zdravotnické odbory. Konfederace, která sdružuje 32 odborových svazů s 540 tisíci členy, je od začátku března kvůli nesouhlasu s reformami ve stávkové pohotovosti a vyhlásila měsíc nepokojů. Další kroky odborářů přiblížil předseda konfederace Milan Štěch:

"V rámci stávkové pohotovosti proběhla první demonstrace v Praze před Úřadem vlády, a pak každý následující týden podle termínů zasedání vlády proběhnou čtyři demonstrace, které budou zaměřeny na problematiku zdravotnictví, drahoty, důchodové reformy a poslední oblast - školství. Uvidíme, jak vláda bude reagovat. Pokud bude pokračovat ve snahách prosadit zejména zdravotnickou a důchodovou reformu bez jakýchkoliv vážných změn, budeme silně uvažovat o tom, pokud budeme mít podporu, že použijeme i prostředek stávky."

Několik set odborářů přišlo ve středu demonstrovat před budovu úřadu vlády v Praze proti vládní reformě zdravotnictví. V rukou měli prapory a transparenty s nápisy "Stop privatizaci pojišťoven a nemocnic" a "Nekšeftujte s naším zdravím".


Vlastimil Tlustý
Spor v ODS o církevní restituce i po úterním jednání stranického poslaneckého klubu trvá. Jeho poslanci Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec dál odmítají podpořit zákon o vyrovnání s církvemi. Na zasedání klubu je ostatní zákonodárci,včetně premiéra, nepřesvědčili. Vlastimil Tlustý byl po jednání v dobré náladě, přestože prý na adresu jeho a ostatních rebelů padala nejrůznější obvinění, hlavně ze snahy rozložit koalici:

"Já za racionální názor, který tam padal, považuji to, že je ochota jednat. Padl tam také návrh na jednání s předsednictvem klubu. Ale v principu to, že členové poslaneckého klubu, nebo alespoň někteří, chápou, že během zaparkování návrhu zákona je vhodné jednat, já považuji za pokrok."

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř přiznal, že věcná debata chyběla:

"Jsme přesvědčeni, že doplnění či nedoplnění důvodové zprávy nehraje roli v rozhodování naši tří kolegů. Samozřejmě je možné dál jednat, já se tomu nijak nebráním. Domluvili jsme se, že předsednictvo poslaneckého klubu bude zvát naše kolegy, kteří v tuto chvíli ještě zastávají jiný názor na průběh prvního čtení, na jednání. My jsme připraveni k jakémukoliv jednání, ale musí ten názor zaznít."


Ondřej Liška,  foto: ČTK
Učitelé v Česku dostanou slíbenou půlmiliardu už v červenci, potvrdil v pondělí ministr školství Ondřej Liška. Návrh na rozdělení peněz chce mít v průběhu června. Školy se budou o prostředky hlásit v dotačním rozvojovém programu. Ministr Liška se nebojí, že by ředitelé měli na vyřízení administrativy málo času:

"To se rozhodně nestane. Já myslím, že prostor bude dostatečný. Tam půjde skutečně o podání žádostí, administrativa bude na krajích a samozřejmě na ministerstvu, takže školy by to nemělo žádným významným způsobem zatížit ani jim cestu k těmto prostředkům zkomplikovat."


Karel Brückner  (vpředu) při tréninku české reprezentace v Rakousku,  foto: ČTK
Fotbalová reprezentace odletěla na soustředění do Rakouska. V tamní spolkové zemi Korutany nabírá formu před červnovým mistrovstvím Evropy. Mezi dvacítkou hráčů je také Rudolf Skácel. Trenér Karel Brückner ho povolal namísto zraněných Radka Šírla a Daniela Pudila. Zdravotně není v pořádku ani obránce AC Milán Marek Jankulovski, který navíc po šampionátu zváží své působení v národním týmu:

"Poslední dobou mé zdraví není ideální, rodina trpí, protože jsem pořád pryč, děti vidím čím dál méně. Pokud tyto věci nějak neskloubím, tak je tu možnost, že po evropském šampionátu zvážím svůj odchod. Končí jedna éra trenéra Brücknera, končí další hráči, takže uvidíme po mistrovství. Budu mít dovolenou, tak si to mohu všechno dát do pořádku a udělat potom nějaký závěr."