Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Aktuální otázky Evropské unie a budoucnost Kosova - to byly hlavní body pondělního jednání premiérů zemí tzv. Visegrádské čtyřky a Slovinska v Ostravě. Česká vláda vypověděla smlouvu s rakousko-americkou firmou Steyr o nákupu 199 obrněných transportérů značky Pandur. V pondělí byla v pražské Hergetově cihelně otevřena výstava s tak trochu provokativním názvem "Václav Havel - český mýtus".

Foto: ČTK
Aktuální otázky Evropské unie a budoucnost Kosova - to byly hlavní body pondělního jednání premiérů zemí tzv. Visegrádské čtyřky a Slovinska v Ostravě. Předsedové vlád Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a přizvaného Slovinska, které se ujme předsednictví Evropské unie v polovině příštího roku, se shodli na tom, že chtějí urychlit ratifikaci reformní smlouvy unie. V Česku začne o evropské smlouvě jednat Poslanecká sněmovna a Senát na své první schůzi v novém roce, řekl premiér Mirek Topolánek.

Budoucnost Kosova by podle premiérů měla řešit Evropská unie. Na otázky, týkající se osamostatnění jihosrbské provincie, ale nemají účastníci ostravského jednání jednotný názor. Například slovenský premiér Robert Fico řekl, že uznání nezávislosti Kosova vnímá jeho země problematicky:

Foto: ČTK
"Bude pre nás mimoriadne komplikované, ťažké uznať Kosovo ako samostatný štát v prípade, že Kosovo vyhlási svoju nezávislosť samo, bez toho, aby to bylo podložené rozhodnutiami príslušných medzinárodných organizácií a dohodami medzi najvýznamejšími medzinárodnými hráčmi."

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány soudí, že osamostatnění Kosova nelze zadržet. Shodnout se na budoucnosti Kosova bude podle premiérů zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska největší problém. Přesto je předseda české vlády Mirek Topolánek přesvědčen, že ostravská schůzka usnadní jednání v Radě Evropy:

"Musím říct, že nemáme úplně totožné pohledy, ale vyměnili jsme si názory a pevně věříme, že i tato diskuse, která dnes proběhla v Ostravě, povede k pozitivním závěrům na evropské radě v pátek. Trváme na tom, že samostatnost Kosova musí být případně řízený proces a Srbsko nesmí zůstat stát stranou."


Česká vláda vypověděla smlouvu s rakousko-americkou firmou Steyr o nákupu 199 obrněných transportérů značky Pandur. Od více než dvacetimiliardové zakázky český stát ustoupil kvůli tomu, že Steyr podle ministerstva obrany neplnil závazky vyplývající ze smlouvy - nestihl transportéry dodat včas. Kabinet o ukončení jednoho z největších projektů v historii české armády rozhodl na pátečním uzavřeném jednání, ministryně obrany Vlasta Parkanová to oznámila v úterý.

Foto: ČTK
"Vláda byla seznámena zejména se skutečností, že ze strany dodavatele není smluvní vztah řádně a včas plněn. Podle našeho názoru tímto jednáním dodavatele došlo k podstatnému porušení smluvního vztahu, což zakládá důvod k jeho vypovězení. Prvních 17 kusů mělo být dodáno do konce měsíce listopadu, a situace je taková, že vozidlo neprošlo kontrolními zkouškami z celou řadou neshod, a dodavatel oznámil, že je schopen je přistavit do opakovaných kontrolních zkoušek až v březnu příštího roku. Reálné prodlení od smlouvy se tak dá odhadovat zhruba na šest měsíců."

Firma Steyr chce s českou stranou ještě jednat.

Dvacetimiliardový kontrakt podepsal v roce 2006 bývalý ministr obrany Karel Kühnl. Původně v tendru soutěžilo sedm zbrojovek, do finále se dostal Steyr a finská Patria. Někteří neúspěšní kandidáti tehdy tvrdili, že výběrové řízení nebylo průhledné. Podle poslance za ODS Jana Vidíma byla zakázka od začátku špatně postavená:

"Já jsem přesvědčený, že česká armáda 234 a posléze 199 těchto transportérů prostě není schopná využít. Nám chybějí šestikolky, nám chybějí pancéřované čtyřkolky, celá řada jiných typů vozidel, a nakupovat 199 osmikolek? Myslím, že to bylo špatně."

Ministerstvo obrany za transportéry nic nezaplatilo - uhradit je mělo až při dodání. Náměstek ministryně obrany Radek Šmerda si nemyslí, že by kvůli zrušené zakázce hrozila Česku arbitráž. Smlouva byla totiž uzavřena přes českého prostředníka. To, že se Steyr o arbitráž pokusí, naopak očekává šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Vypovězení smlouvy na nákup obrněných transportérů totiž zřejmě postihne i některé tuzemské podniky, které se zakázky měly účastnit jako subdodavatelé.


Václav a Dagmar Havlovi,  foto: ČTK
V pondělí byla v pražské Hergetově cihelně otevřena výstava s tak trochu provokativním názvem "Václav Havel - český mýtus". Expozice si klade za cíl přiblížit život bývalé hlavy státu od dětských let, přes disidentské a prezidentské období až po současnost. Pozornost je věnována také Havlově dramatické tvorbě.

Výstava je jedním z počinů Knihovny Václava Havla. Tu založili v roce 2004 Dagmar Havlová, Karel Schwarzenberg a Miloslav Petrusek. Inspirací byly knihovny amerických prezidentů, říká Václav Havel:

"Je to inspirováno americkými prezidentskými knihovnami, což je velmi zajímavá instituce, která nemá paralelu nikde jinde.Kdyby se nám podařilo takovou věc vybudovat zde, byli bychom první po Americe. Samozřejmě v daleko skromnějším měřítku, než jak to bývá ve Spojených státech."

Až bude Knihovna plně fungovat, měla by podle představ zakladatelů i Václava Havla sloužit ke studiu, bádání, ale také klubové činnosti. A název výstavy Václav Havel - český mýtus? Ten je podle bývalého prezidenta míněn napůl ironicky.