Týden v ČR

Rada bezpečnosti OSN
0:00
/
0:00

Neúspěch Česka při volbě nestálého člena Rady bezpečnosti OSN vyvolal ve středu v Poslanecké sněmovně vzrušenou debatu. Vše odstartoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když před poslance předstoupil s tím, že prohru bere na sebe, za což sklidil potlesk zejména z opozičních lavic.

Premiér Mirek Topolánek v New Yorku,  foto: ČTK
Volba nového nestálého člena Rady bezpečnosti proběhla v úterý v New Yorku. Rozhodovalo se mezi Českem a Chorvatskem. Prohra o 4 hlasy v prvním kole přiměla nerozhodnuté státy dát hlas Chorvatům. Po druhém kole se Česko kandidatury vzdalo. Velvyslanec při OSN Martin Palouš sdělil, že nás zradily i státy, které podporu slíbily písemně. Do New Yorku na poslední chvíli přijel lobbovat i premiér Mirek Topolánek. Ani to však nepomohlo.

V Poslanecké sněmovně se při hodnocení české kandidatury rozpoutala zhruba dvouhodinová hádka, při níž poslanec David Rath obvinil premiéra Topolánka, že se více věnuje rodině, než zahraniční politice. Opozice z neúspěchu jednoznačně viní vládu.

David Rath a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Pane premiére, řekněte, co jste udělal za 13 měsíců. Já jsem za 13 měsíců před volbami projel 30 zemí,"řekl šéf ČSSD Paroubek.

Premiér Mirek Topolánek jeho slova jednoznačně odmítl: "Máme za sebou stovky, a jsem to schopen doložit, stovky jednání na nejrůznějších úrovních od prezidentů, premiérů, ministrů zahraničí."

Mirek Topolánek naopak obvinil socialistické vlády, že nezačaly s lobbováním dřív. Chorvatsko se podle něj připravovalo čtyři roky.


Ludmila Brožová-Polednová se k soudu nedostavila,  foto: ČTK
U Městského soudu v Praze začalo v úterý hlavní líčení s bývalou prokurátorkou Ludmilou Brožovou-Polednovou, která je stíhána za účast na zinscenovaném procesu s Miladou Horákovou, jedinou ženou popravenou za politických procesů v 50. letech. Polednová se k soudu nedostavila, ale požádala senát, aby se soudní jednání konalo v její nepřítomnosti.

Ludmila Brožová-Polednová je obviněna ze spolupachatelství na vraždě a hrozí jí až patnáctiletý trest vězení. Podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu byla tehdy mezi prokurátory zařazena proto, aby jako žena obžalovala ženu. Před soudem pronesla i tato slova:

"V tisících rezolucí, které dostávám, s hnusem se odvrací náš lid od těchto zrádců. A naše dobré ženy a mámy se ptají, kam jste daly srdce, vy, obžalovaná Horáková, Kleinerová, Zeminová, když jste zrazovaly naši vlast a boj miliónů a miliónů žen za mír."

Šestaosmdesátiletá Polednová nedávno Lidovým novinám řekla, že se necítí být vinna. Je jedním ze dvou posledních žijících aktérů procesu, který podle policie nebyl řádně veden ani podle tehdejšího práva. Při procesu s Miladou Horákovou se jevila jako osoba veskrze zlá. Během její popravy se údajně měla smát.

Místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý má o trestu pro bývalou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou jasno:

"Ten trest by měl být nejvyšší, protože myslím, že motiv jejího jednání byla osobní, vnitřní zloba. A zloba nepatří někomu, kdo stojí jako soudce a kdo se zabývá osudy jiných lidí. Myslím, že do vězení nepůjde, ale jde o to, aby se celý případ prošetřil, aby se dostalo veřejnosti na vědomí, jaké vlivy tehdy působily, co bylo tehdy principem celého komunistického systému, na čem ten komunistický systém byl postaven, že byl postaven na násilí, na pěstování nenávisti, které ona sama také propadla, a jejíž plodem byl i ten její vztah k samotné doktorce Miladě Horákové."


Spor o projekt nové budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického se vyostřuje. Pražští zastupitelé z řad ODS odmítli prodej městských pozemků na Letné, na kterých by knihovna měla vyrůst. Světoznámý architekt na to reagoval slovy o zpolitizování dění kolem jeho návrhu. Primátor Pavel Bém prohlásil, že se stavba, která dostala název "chobotnice", zastupitelům nelíbí. Odmítají jak návrh samotný, tak i místo a náklady na stavbu a provoz, chtějí ale o něm vést širokou veřejnou diskusi. Ta by měla mít podle primátora Béma ze strany architekta Kaplického určitá pravidla:

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek
"Diskutujme a veďme odborné a možná koneckonců i laické diskuse, proč ne, ale respektujme jeden druhého. Pokud možno respektujme, že tady existují jakási základní demokratická práva a že se prostě nepohybujeme na území nějaké rozvojové země, kde si světoznámý architekt může diktovat svá pravidla hry."

Pražský primátor Pavel Bém
Podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka ale byla Praha od počátku při výběru pozemku, při zadávání podmínek soutěže i při výběru jejího vítěze. Primátor Pavel Bém ale nyní tvrdí, že knihovna vypsala soutěž na jiné pozemky, než jaké město poskytlo.