Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na vliv lobbistů v souvislosti s nákupem a pronájmem stíhaček Gripen upozornil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Na dva tisíce nespokojených policistů protestovalo v úterý na pražském Výstavišti proti novému služebnímu zákonu. Ekumenickou bohoslužbu ve Svatovítské katedrále, setkání s politickými vězni 50. let, přednášky, výstavy i promítání filmů o komunistické diktatuře - to vše měl na svém programu festival Mene tekel, který celý předchozí týden probíhal v Praze.

Na vliv lobbistů v souvislosti s nákupem a pronájmem stíhaček Gripen upozornil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Předpokládá, že v případu mohlo jít o korupční jednání. Za nestandardní považuje Šedivý například to, že většina vojáků, včetně vedení generálního štábu, neznala v první fázi tendru kritéria posuzování nabídek:

"Většina vojáků, včetně vedení generálního štábu, neměla možnost v té první fázi tendru, kdy se měly kupovat nadzvuková letadla, neměla možnost nahlédnout do procesu posuzování nabídek a formování závěrečných postulátů, které později řekly, která ta nabídka vyhrála a která ne."

Podezření z korupce má v souvislosti s nákupem a pronájmem stíhaček Gripen i bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS. Odmítl to ale bývalý ministr práce a sociálních věcí, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach:

"Osobně jsem se nesetkal s ničím podobným kolem celé záležitosti. Nakonec ta jednání probíhala na úrovni vlád. Celý ten proces byl transparentní, byl průhledný, a uvědomme si, že vláda Miloše zemana v tom období byla menšinová vláda a byla podporována tenkráte v rámci takzvané opoziční smlouvy ODS."

Zdeněk Škromach dodal, že ČSSD chce navrhnout vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by se podezřením z korupce zabývala. To ale předseda Senátu Přemysl Sobotka, který nátlak lobbistů při nákupu a pronájmu Gripenů také popsal, považuje za zbytečný krok:

"Já mám stejný pohled na vyšetřovací komise, které vznikají na různé kauzy. Já jsem doposud žádný výsledek neviděl a myslím si, že by to byla pouze mediální bublina bez jasného cíle. Na to přece máme skupiny lidí, protikorupční policii, a ta to musí vyšetřit."

Korupci mezi českými politiky při jednání o prodeji stíhaček Gripen připustil ve Švédské televize bývalý šéf diplomacie Jan Kavan. Reportérům, kteří se vydávali za bezpečnostní agenty také řekl, že by mohl pomocí svých kontaktů zbrzdit policejní vyšetřování. Po odvysílání reportáže se ale snažil svá slova zmírnit. České televizi řekl, že neví jak zbrzdit vyšetřování, nikdy žádný úplatek nedostal a o korupci věděl od vlivných politiků.


Foto: ČTK
Na dva tisíce nespokojených policistů protestovalo v úterý na pražském Výstavišti proti novému služebnímu zákonu. Tvrdí, že je nová norma připravila o část peněz. Dopadem zákona na platy příslušníků bezpečnostních sborů se zabýval minulý týden sněmovní bezpečnostní výbor. Jak potvrdil ministr vnitra Ivan Langer, policie bude platy postiženým kompenzovat zvláštními příplatky:

"Já jednám s každým, kdo vystoupí z anonymity a kdo chce skutečně jednat. My jsme absolvovali desítky jednání jak s policisty, tak s odboráři, a v tuto chvíli máme přesně popsanou strukturu problému i nastíněny způsoby, jak je řešit. Vedle toho také říkám: Nezapomínejme na to, že zákon má nesporná pozitiva a bylo by férové o nich také hovořit."

Stínový ministr vnitra František Bublan vidí problém v nedostatečně připravených platových tabulkách.

"Osobně se moc nepřikláním k tomu zvedání příplatku, i když je to také cesta, ale byl bych raději, kdyby ti policisté byli zařazeni do vyšších platových tříd. Zvláště některé skupiny, co jsou přímo v tom výkonu, nemohou být ve třetí třídě, měly by postoupit výše. A tím je zaručeno to, že jejich plat nebude závislý na nějakém příplatku, ale bude to stabilní plat."


Festival Mene tekel,  foto: Martina Schneibergová
Ekumenickou bohoslužbu ve Svatovítské katedrále, setkání s politickými vězni 50. let, přednášky, výstavy i promítání filmů o komunistické diktatuře - to vše měl na svém programu festival Mene tekel, který celý předchozí týden probíhal v Praze. Pro jeho název zvolili pořadatelé biblické varování, že zlé skutky budou sečteny a potrestány. Festival byl zahájen v pondělí setkáním Konfederace politických vězňů. Její předsedkyně Naděžda Kavalírová zdůraznila, že zločiny komunistů v letech 1948 - 1989 je nutno jasně pojmenovat a jednoznačně odsoudit:

Závěrečné setkání na Staroměstském náměstí,  foto: Martina Schneibergová
"Političtí vězni komunistického režimu se rozhodli podpořit akci Mene tekel proto, že tolik let od konce roku 1989 se nedokázal náš stát a jeho politická reprezentace vypořádat s komunistickou minulostí, jejíž nemorální principy se opíraly o násilí, zotročení a zbavení občanů jejich individuální vůle."

Celý festival v neděli zakončilo setkání na Staroměstském náměstí, kde 25. února 1948 vystoupil Klement Gottwald a oznámil, že prezident Edvard Beneš přijal demisi demokratických ministrů. Tentokrát pražský světící biskup Václav Malý Staroměstské náměstí symbolicky od zla a násilí očistil:

Biskup Václav Malý
"Toto místo není poznamenáno jenom krví, ale je také místem duchovního hledání. Proto to dnešní shromáždění je v podstatě nabídkou a možností tento zápas uskutečnit, abychom opravdu šli za dobrem, abychom usilovali o spravedlnost, abychom překonali strach."

Za komunistické totality bylo z politických důvodů popraveno 248 osob a dalších 4500 lidí zemřelo ve vězeních. Odsouzeno bylo přes 200 tisíc lidí a 20 tisíc z nich skončilo v táborech nucených prací. Ke konci roku 2006 bylo za tyto zločiny stíháno jen 190 osob.